Airco voor thuis

Airconditioning is een perfect middel om de temperatuur op warme zomerdagen in huis onder controle te kunnen houden en het is mogelijk om dit systeem zowel in de woonkamer te plaatsen als in de slaapkamer. Deze aangename methode van verkoeling in huis kan dus voor iedereen die in een aangename temperatuur wil verblijven, een uitkomst zijn.

Verschillende systemen voor in huis

Er zijn voor in huis verschillende mogelijkheden en het zal onder meer afhankelijk zijn van de persoonlijke wensen voor welk systeem er uiteindelijk gekozen zal worden. Er kan gekozen worden voor een hele eenvoudige oplossing en dat is een mobiele airco. Deze heeft als voordeel dat hij verplaatsbaar is en dus in meerdere kamers benut kan worden. Overdag kan er dan bijvoorbeeld gebruik van worden gemaakt in de woonkamer en om de warme nachten draaglijk te maken kan de mobiele airco in de slaapkamer geplaatst worden. Een ander airconditioningsysteem kan in een bepaalde ruimte vast geïnstalleerd worden en als er meerdere kamers in huis gekoeld moeten worden, zullen er dus afzonderlijke systemen geplaatst moeten worden.

 • De koelcapaciteit van airconditioning is bepalend voor het vermogen een grote of een kleine ruimte te voorzien van een ideale omgevingstemperatuur. Het is dus zaak te kijken of het koelvermogen geschikt is voor de kamer die in huis gekoeld moet worden.
 • Vooral in huis kan een hinderlijk geluid als niet prettig worden ervaren en aangezien deze systemen nu eenmaal geluid produceren is het aan te raden altijd de airco in werking te zien en te horen voordat u besluit te kopen. Als dat niet tot de mogelijkheden behoort dan kunt u in de productomschrijving aan het aantal decibel aflezen hoeveel geluid het product maakt.
 • Een voordeel van een uitvoering die gebaseerd is op een splitsysteem, is dat het meeste geluid voortkomt uit het onderdeel dat aan de buitenzijde van de kamer is bevestigd.
  Er kunnen aanzienlijke prijsverschillen voorkomen en het is dan ook raadzaam om de diverse systemen met elkaar te vergelijken op prijs en kwaliteit.
 • Airconditioning in huis zorgt vooral voor verkoeling, maar er zijn ook systemen te koop die ook warme lucht kunnen aanvoeren. Een dergelijke variant kan ideaal zijn voor een zolderkamer waar het in de zomer te heet is en in de winter te koud door het ontbreken van verwarming.
 • Er zijn ook speciale modellen voor op vakantie die in de caravan of camper passen.

Voordelen van een airco in een woning

Luchtverversing voor thuis is erg belangrijk. Zonder dat u het ziet kan de lucht in huis van slechte kwaliteit zijn. Vervuilde lucht kan voor veel klachten zorgen. Schone lucht door middel van klimaatbeheersing is daarom van cruciaal belang voor een goede gezondheid.  In het kort ontstaat vuile lucht door:

 • Uitstoot van verschillende apparaten in de woning.
 • Een hoge luchtvochtigheid waardoor micro-organismen zoals bacteriën en schimmels ontstaan.
 • Opname van stofdeeltjes door vloerbedekking en kleding.
 • Overige stoffen die vrijkomen tijdens werkprocessen.

Al deze vervuilde lucht kan weer leiden tot verschillende gezondheidsklachten zoals:

 1. Irritaties aan de huid en ogen
 2. Hoofdpijn
 3. Astmatische aandoeningen of andere problemen aan de luchtwegen
 4. Concentratieproblemen
 5. Het ontstaan van allergische reacties