Soorten Airco’s

Lees hier alles over de verschillende types en soorten airco’s. Alle verschillende airconditioning types in een overzicht makkelijk te vergelijken.

 • Mogelijkheden van een inbouwairco: Airconditioning kan het leefklimaat in een binnenruimte enorm verbeteren. Airco kan op verschillende manieren geplaatst worden zo zijn er mobiele en vaste modellen en kan er sprake zijn van een inbouw airco.
 • Split aircosysteem, de kenmerken: Airconditioning wordt niet alleen meer veel toegepast in de zakelijke markt, maar ook steeds meer particulieren maken er dankbaar gebruik van.
 • De mogelijkheden van een multisplit: Het toepassen van airconditioning kan variëren van een hele eenvoudige installatie tot meer ingewikkelde uitvoeringen waarbij een heel huis of kantorencomplex voorzien moet worden.
 • Alles over een mobiele airco: Nogal wat particulieren kiezen voor het gemak van een mobiel of portable aircosysteem. Bij een mobiele airco kunnen twee verschillende systemen van toepassing zijn.
 • Het systeem van satelliet airconditioning: Met een airconditioning systeem kan er op een uitstekende wijze aan klimaatbeheersing worden gedaan door zowel particulieren als de zakelijke markt, waarbij er gedacht kan worden aan bedrijven met kantoren, restaurants en hotels.
TypeMeer info
Mobiele aircoLosse airco voor tijdelijk gebruik (verplaatsbaar)
Vaste aircoEen vast systeem dat meerdere ruimtes kan koelen
Split AircoEens systeem met losse binnen- en buitenunit
Multi Split Airco1 buitenunit met meerdere binnenunits
MonoblockSlimme systemen waarbij er geen buitenunit nodig is
Airco zonder slangMobiele airco’s die geen slang naar buiten heoven
Airco met verwarmingSystemen die naast koelen ook kunnen verwarmen
Inbouw aircoInstallatie die mooi wordt weggewerkt in muur/plafond
Wand AircoAirco’s die aan de wand worden bevestigd
Plafond Airco (Cassette)Luxe afwerking in het plafond (onopvallend)
Kanaal AircoConsistente koeling en verwarming, meerdere ruimtes

Airconditioning is ideaal om de lucht in een kamer of een woning te verfrissen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 2 types airco’s: het monobloksysteem en het splitsysteem.

De monoblok airco

 • Bestaat uit 1 stuk
 • Is gemakkelijk te installeren
 • Wordt gebruikt als reservesysteem
 • Omwille van zijn matig productievermogen wordt deze airco bij voorkeur gebruikt in kleine ruimtes;
 • Hij bestaat onder verschillende modellen: mobiel (op wieltjes), vast (aan de wand) of aan ramen (ingebouwd in een venster).

De split airco’s

 • Ze hebben een groter vermogen en zijn steviger dan het monoblok-systeem
 • Ze bestaan uit een buiteneenheid en één (mono split) of meerdere binneneenheden (multi split)
 • Dankzij het buitengedeelte zijn deze airco’s minder geluidshinderlijk en ook efficiënter.

Om één enkele ruimte af te koelen gebruikt u beter een monosplit airco. Het is de zuinigste manier en dit model is ook heel eenvoudig te installeren. Om verschillende plaatsen af te koelen gebruikt men een multisplit-systeem.

5 soorten airco systemen

 1. Het mobiele model: Dit airco apparaat op wieltjes is heel gemakkelijk te installeren. Het is verbonden aan de buitengroep via een buis of een afvoerkanaal. U moet dus ofwel een deur open laten ofwel een gat van 10 à 15cm boren in de muur. Dit model is uiteraard niet stijlvol of geruisloos. De mobiele airco blijft een tijdelijke oplossing.
 2. Het wandmodel: Dit model wordt het meest gebruikt. Het wordt gemakkelijk boven aan een muur geïnstalleerd, het neemt weinig plaats in en is stijlvol.
 3. Het vloermodel: Dit model wordt op de grond geplaatst, volledig of gedeeltelijk ingewerkt in de wand. Het kan bestaan uit enkele stroom met één luchtafvoer op de bovenzijde of met dubbele stroom en twee luchtafvoersystemen: één langs de bovenkant en de andere op de hoogte van de vloer.
 4. Het kanaalmodel: Biedt het voordeel onzichtbaar te zijn. Het kabelnet dat alle airco units onder elkaar verbindt is verstopt onder het plafond. Geen plaatsverlies of verstoring van uw design met dit model. Enig nadeel: dit model kan enkel onder valse plafonds of dakruimtes gebruikt worden.
 5. Het cassettemodel: Het is inbouwbaar en wordt aan het plafond vastgemaakt. Het is voorzien van 1 tot 4 luchtuitlaten. Het beschikt over een hoge capaciteit en kan gebruikt worden in ruimtes van 60 à 70 m2, met/of een plafondhoogte van 3 m. Wanneer het plafond zich op minder dan 3m bevindt, dan wordt de luchtstroom te sterk.

Hoe koelt een airco systeem?

Een airco werkt eigenlijk op dezelfde manier als een koelkast. Maar, terwijl een koelkast slechts de kleine afgesloten ruimte binnenin afkoelt, doet een airconditioning systeem dat voor een auto, een kamer, een huis of een heel bedrijf. Airconditioning systemen maken gebruik van chemicaliën die gemakkelijk kunnen worden omgezet van een vloeistof naar gas, en weer terug. Het zijn deze chemische stoffen die worden gebruikt om de warme lucht binnenin het huis naar buiten te voeren. Het airco systeem bestaat uit drie belangrijke delen: de compressor, de condensor en de verdamper.

De compressor en de condensor worden meestal aan het buitengedeelte van de airconditioning installatie aangebracht, de verdamper binnenin uw woning of bedrijf. De vloeistof bereikt de compressor als een koel gas onder lage druk. De compressor drukt dit gas samen waardoor de temperatuur stijgt (hoe dichter de moleculen samen worden gedrukt, hoe meer energie er is en hoe warmer het gas wordt). Dit hete gas onder hoge druk wordt daarna naar de condensor gestuurd waar het condenseert tot een koele vloeistof onder hoge druk. Deze vloeistof gaat naar de verdamper waar de druk daalt en het opnieuw gasvormig wordt.

Wanneer de vloeistof in gas verandert, neemt het warmte van de omliggende lucht op. Dit gebeurt in de binnenunit. Een ventilator blaast warme binnenlucht door een warmtewisselaar waardoor het koude koelmiddel vloeit. Het koelmiddel neemt de warmte van de lucht op en verdampt. De afgekoelde lucht wordt terug in het lokaal verspreid. Het koele gas gaat naar de compressor en de cyclus begint opnieuw. Een thermostaat registreert wanneer de gewenste temperatuur is bereikt en het systeem dus mag worden stopgezet. Als de binnenruimte moet verwarmd worden, wordt de cyclus gewoon omgekeerd. Bovenstaand aircosysteem wordt ook wel eens een warmtepomp genoemd. Een tweede systeem is gebaseerd op de verdamping van water. Wanneer water wordt verdampt, verhoogt dit de luchtvochtigheid en wordt de verdampingsenergie onttrokken aan de lucht, waarbij de temperatuur daalt.

Populaire Aircosystemen

Er zijn heel wat types van airco’s op de markt. Welke u het beste kiest, hangt af van een aantal factoren: hoe groot is de ruimte die moet worden gekoeld, hoeveel warmte wordt er in de ruimte ontwikkeld enz. De belangrijkste aircosystemen zijn de mobiele en de centrale airco systemen. Vooraleer u tot de aanschaf van een systeem gaat dient u zich eerst de vraag te stellen voor welke ruimte u dit wenst of u gans het jaar door dit systeem wil gaan gebruiken.

Airco installaties
Voor de plaatsing van airco installaties dient men beroep te doen op gespecialiseerde vaklui die uw airco op de correcte manier installeren zodat er een efficiënt energieverbruik gegarandeerd wordt. Hiervoor kan u terecht bij een erkende airco installateur die u met raad en daad zal bijstaan.