Split Airco

Airconditioning wordt niet alleen meer veel toegepast in de zakelijke markt, maar ook steeds meer particulieren maken er dankbaar gebruik van. Het comfort dat er verkregen kan worden door de airconditioning maakt het aanschaffen ervan tot een kleine stap die genomen moet worden. Er zijn veel verschillende soorten systemen op de markt, waarvan het splitsysteem er één is. Dit wordt veelvuldig toegepast en in dit artikel zal dan ook uitgebreid aandacht worden besteed aan de specifieke kenmerken.

De mogelijkheden van een split airconditioning

Het split systeem bestaat uit twee units, een binnenunit en een buitenunit. Bij een multisplit systeem is er sprake van meerdere binnenunits die verbonden zijn met een buitenunit en kunnen er dus meerdere kamers gekoeld worden met behulp van een enkele buitenunit. Een split systeem kan in een mobiele uitvoering verkregen worden of in een uitvoering die vast geïnstalleerd moet worden. Er is een ruim aanbod van verschillende merken die elk weer andere modellen op de markt brengen dus er is altijd een uitvoering verkrijgbaar die aansluit op het wensenpakket.

Koelvermogen, geluid en multifunctionaliteit van een split airconditioning systeem

Hier zullen de kenmerken en eigenschappen beschreven worden, zodat er bij het aanschaffen ervan rekening mee gehouden kan worden.

  • Een belangrijk kenmerk van een split systeem is dat dit in vergelijking tot het monoblock systeem veel krachtiger kan zijn met betrekking tot het koelvermogen. De grootte van de ruimte is een belangrijke factor om het minimaal vereiste koelvermogen te kunnen bepalen.
  • Een ander kenmerk is dat er geen sprake hoeft te zijn van hinderlijk geluid dat het apparaat normaal gesproken voort kan brengen. Het geluid wordt namelijk veroorzaakt in de buitenunit, zodat er binnen in de ruimte geen sprake is van overlast van geluid.
  • Een split airconditioning kan naast het verkoelen van de ruimte ook tegenovergesteld werken, waarbij de ruimte juist verwarmd wordt en er dus sprake is van een multifunctioneel product waar het hele jaar plezier aan kan worden beleefd.
  • Eén van de kenmerken is dat er ook een functie kan zijn die de lucht in de ruimte ontdoet van bacteriën en schimmels. Door deze luchtreinigende functie te gebruiken kan er dus een optimaal klimaat ontstaan.
  • Het energieverbruik kan variëren de indeling in energieklasse A geeft bijvoorbeeld aan dat er een energiezuinige werking is en indeling in energieklasse G betekent dat het minder energiezuinig is.
  • Werkzaamheden met betrekking tot het koelmiddel zullen door een erkend Stek installatiebedrijf gedaan moeten worden. Onjuist gebruik van het koelmiddel kan namelijk aanzienlijke schade aan het milieu toebrengen en een erkend installateur is bevoegd om met het milieuonvriendelijke middel te werken.

Verschillende soorten en systemen

Bent u niet tevreden over het klimaat in uw pand en zou u graag zowel in het winter- als zomerseizoen een aangename temperatuur in uw woning of bedrijfspand willen hebben? Dan heeft u misschien al wel eens nagedacht over het aanschaffen van een airconditioning. Dit zou inderdaad voor u een goede oplossing kunnen zijn!

Diverse soorten split systemen
Airconditioning systemen hebben een binnen- en een buitendeel, en deze staan met elkaar in verbinding via dunne koelleidingen. Een airconditioning koelt niet alleen via deze leidingen, maar zorgt ook voor verwarmen van de lucht. Dit kan bijvoorbeeld een uitstekende aanvulling zijn voor uw vloerwarming. Maakt u zich zorgen over geluidsoverlast van een airco? Dat is niet meer van deze tijd! De moderne airco systemen maken nauwelijks meer geluid. Maakt u zich ook geen zorgen over de visibiliteit van de leidingen, deze kunnen over het algemeen in de muur of in het plafond weggewerkt worden. U kunt kiezen voor een multisplit aircosysteem of een split aircosysteem.

Multisplit
Bij een airconditioning die bestaat uit een multisplit systeem zijn meerdere binnenunits aan één buitenunit verbonden. Dit houdt in dat tegelijkertijd meerdere kamers en ruimtes in een woning of pand gekoeld kunnen worden. Een ander voordeel is dat u ook kan schakelen; zo kan je bij multisplit kiezen voor koeling voor overdag in kantoor of de woonkamer, en ’s nachts in de slaapkamer. Over het algemeen neemt een multisplit installatie minder ruimte in beslag dan een split systeem.


Wat zijn de kenmerken van een split-systeem?
Bij een airconditioning gebaseerd op een split systeem is er sprake van een binnenunit en een buitenunit die met elkaar verbonden zijn. Met deze airco installatie kunt u één ruimte per keer op de gewenste temperatuur brengen. Het is dus belangrijk dat u zich voordat u een keuze maakt goed laat informeren over de diverse airconditioning systemen en de voor- en nadelen. Aan de hand van de informatie van experts kan u de voor uw situatie juiste keuze maken.

Wat is een split airco?
Een split airco is een installatie voor airconditioning, die beschikt over een binnenunit en een buitenunit. Als er sprake is van één binnenunit en één buitenunit dan is er sprake van een mono of single split airco. Zijn er meerdere binnenunits en één buitenunit, dan betreft dit een installatie in de vorm van een multi-split airco. Met een split airco is het mogelijk om luchtvochtigheid en de temperatuur of een prettig niveau te houden bij weersomstandigheden, zoals hitte en kou. Als er bij dit type airco gebruik wordt gemaakt van een filtersysteem, dan is het ook nog mogelijk om de lucht te zuiveren. Klimaatbeheersing is belangrijk voor ondernemingen, zodat de medewerkers en klanten van het bedrijf in een aangenaam klimaat kunnen verblijven. Hebt u een winkel en is het buiten dertig graden Celsius, dan stellen klanten het bijvoorbeeld bijzonder op prijs als u gebruikmaakt van klimaatbeheersing.

Hoe werkt een split airco?
Bij een split airco wordt de buitenunit aan de buitenzijde van de gevel geplaatst en kan de binnen airco unit in het gebouw worden geïnstalleerd. U kunt daarbij kiezen voor een plafond airco of een wand airco. In beide units bevinden zich warmtewisselaars, die met elkaar in verbinding staan door een leiding. Het systeem bevat een koudemiddel, dat warmte zal opnemen en afgeven op het moment dat de druk zal veranderen. De compressor tussen de leiding zorgt voor het laten stromen van het koudemiddel. Als de binnen airco unit van de airco kouder is dan de omgeving, dan zal er warmte worden opgenomen en het vocht in de lucht gecondenseerd worden. De opgenomen warmte wordt vervolgens overgebracht naar de buitenunit door het koudemiddel. Hier zal de warmte uiteindelijk door de buitenunit worden afgegeven aan de buitenlucht. De split airco zal dit proces herhalen tot de ingestelde temperatuur is bereikt.