Airco installatie

Informatie advies en uitleg over de installatie van airconditioning vind je op deze pagina. Airconditioning behoort tot de producten die in steeds meer huishoudens te vinden zijn. Er kan gekozen worden tussen mobiele en vaste airco’s. Voor de laatste groep geldt dat professionele installatie vereist is.

Plaatsing van een airconditioning
Het plaatsen kan door een installateur worden gedaan, maar het is ook mogelijk een groot deel van deze werkzaamheden voor eigen rekening te nemen. Voor de werkzaamheden die betrekking hebben op het koelmiddel zal er echter gebruik moeten worden gemaakt van de diensten van een erkend Stek-installateur. Dit is een wettelijk vereiste omdat koelmiddelen een negatieve invloed op het milieu kunnen hebben. Voor de overige werkzaamheden zoals het eventuele hak- en breekwerk is geen erkend Stek-installateur vereist.

Waar je rekening mee moet houden tijdens de installatie

  • Bij een vaste airco is er sprake van een splitsysteem en dat houdt in dat er een unit in de ruimte wordt geplaatst die gekoeld moet worden en een unit die buiten de ruimte wordt geplaatst. De binnenunit en de buitenunit zijn met elkaar verbonden door een slang.
  • Er zijn systemen waarbij er sprake is van al gevulde leidingen met koelmiddel en waar dus geen specifieke werkzaamheden meer verricht hoeven te worden met betrekking tot het koelmiddel. Voor dit soort splitsystemen geldt dat je geen beroep moet doen op een Stek-installateur.
  • Naast de plaatsing van een airco kan een installateur in een eerder stadium al veel voor mensen betekenen. Zo kan hij advies op maat geven met betrekking tot de meest geschikte plaatsing in een bepaalde ruimte en kan hij bijvoorbeeld ook uitrekenen wat de minimale koelcapaciteit moet zijn.
  • Het is aan te raden om te vragen of het plaatsen bij de prijs van het systeem is inbegrepen of dat deze kosten er nog eens bij komen.
  • Na de plaatsing zal een airconditioning systeem onderhouden moeten worden. De installateur kan dit onderhoud van het systeem voor zijn rekening nemen.
    De consumentenbond geeft mensen het advies om meerdere offertes aan te vragen.

Uitbesteding aan een installatiebedrijf
Als men het besluit genomen heeft om een installateur in de arm te nemen, dan zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Als de airconditioning gekocht wordt bij een erkend bedrijf dat monteurs in dienst heeft, is de keuze eenvoudig, maar als het systeem ergens anders gekocht wordt, zal men zelf op zoek moeten naar een erkend installateur.

Meer informatie en onderwerpen

Met deze handige tips wordt de installatie van een airconditioning zeer eenvoudig. Kies hieronder uit een van de onderwerpen voor meer informatie.

Installatie van een airco
Airconditioning behoort tot de producten die in steeds meer huishoudens te vinden zijn. Er kan gekozen worden tussen mobiele en vaste airco’s. Voor de laatste groep geldt dat professionele installatie vereist is.

Reparatie van een airconditioning
Een airco is een technische installatie die met enige regelmaat onderhouden zal moeten worden, want als dit nagelaten wordt is de kans groot dat deze in de loop der tijd gerepareerd moet worden. Lees meer over reparatie van de airco

Het ontwerp van airconditioning
Naast de functie wordt er bij airconditioning ook aandacht besteed aan het ontwerp van het systeem, omdat het uiterlijk een belangrijke rol speelt. Lees meer over het ontwerp

Service voor je airco
Service van het airconditioning systeem kan zich richten op het onderhoud ervan, maar ook op eventuele reparatie.

Installatiebedrijven van airco
Aangezien er nogal wat bij komt kijken als er een airco geplaatst moet worden, is het aan te raden om een installatiebedrijf in te schakelen.

Het vullen van een airco
Bij het installeren van de airco en het in gebruik nemen ervan, moet deze gevuld worden. Dit houdt in het toevoegen van een koudemiddel in de leidingen. Lees meer over het vullen van de airco

Onderhoud van een airconditioning
Airconditioning zorgt ervoor dat de omgevingstemperatuur door gebruikmaking van een koelmiddel naar een aangenaam niveau gebracht kan worden. Onderhoud is hierbij cruciaal. 

Vacumeren van airconditioning
Als er gekozen is voor een airco op basis van een splitsysteem, dan zal deze geïnstalleerd moeten worden en na de installatie zullen er nog enkele handelingen verricht moeten worden voordat het systeem in werking kan worden gesteld. Lees hier meer over vacumeren