Multi split airco

Het toepassen van airconditioning kan variëren van een hele eenvoudige installatie tot meer ingewikkelde uitvoeringen waarbij een heel huis of kantorencomplex voorzien moet worden. Eén van de systemen die voor een dergelijke situatie uitermate geschikt is, wordt ook wel multisplit genoemd.

Systeem van een multisplit airco

Er zijn meerdere systemen van airconditioning en één daarvan is het splitsysteem. Bij een splitsysteem is er sprake van twee onderdelen, waarvan een unit aan de binnenkant van de ruimte wordt geïnstalleerd of geplaatst en de andere unit buiten wordt aangebracht. Als er sprake is van een binnenunit en een buitenunit dan wordt gesproken over een single splitsysteem. Als er meerdere binnenunits worden geplaatst in verschillende ruimten die aangesloten zijn op dezelfde buitenunit dan wordt dat een multisplit systeem genoemd.

De belangrijkste kenmerken van multi split airconditioning

  • Het belangrijkste kenmerk van de multisplit is dat er meerdere ruimten van airconditioning kunnen worden voorzien door middel van het gebruiken van een buitenunit. Dit systeem wordt vaak toegepast op de zakelijke markt, maar ook particulieren zien steeds meer voordelen van het installeren van een multisplit uitvoering in hun woning. Het is overigens altijd zonder slang.
  • Een multisplit model kan over meerdere functies beschikken en zo tot een optimale klimaatbeheersing leiden, waarbij er niet alleen van de mogelijkheid gebruik gemaakt kan worden om de temperatuur naar beneden te brengen, maar ook in koudere tijden omhoog te brengen. Dan beschikt het apparaat ook over een verwarmingsfunctie, waarbij warme lucht de omgeving verwarmt.
  • Een andere optie is ook nog dat er zuivere lucht wordt geproduceerd en de airco dus kan functioneren als een luchtreiniger, wat een positief effect heeft op het welzijnsgevoel van de mensen die in de ruimte verblijven.
  • Er zijn verschillende toepassingsmogelijkheden om de units te installeren. Zo kunnen de afzonderlijke units worden ingebouwd, waardoor alleen nog maar een rooster zichtbaar is, maar kunnen ze ook in het zicht worden geplaatst.
  • Er zijn nog een aantal andere zaken waarmee rekening gehouden kan worden bij het aanschaffen van een multisplit airconditioning. Hierbij kan gedacht worden aan het vereiste koelvermogen, maar ook aan het geluidsniveau en aan het energieverbruik.
  • Een multisplit airco is in meerdere uitvoeringen mogelijk en vooral als de binnenunits in het zicht worden geplaatst kan er rekening worden gehouden met de vormgeving. Er zijn dan ook design uitvoeringen verkrijgbaar die geen afbreuk doen aan de uitstraling van een bepaalde ruimte.
  • Liever geen buitenunit? Kies dan voor een monoblock airco. Hierbij worden er enkel 2 gaatjes in de muur geboord en worden er 2 kleine roosters geplaatst.

Installatie en Stek-installateur
Aangezien er bij de installatie nogal wat komt kijken is het aan te raden hiervoor een erkend Stek-installatiebedrijf in te schakelen, ook om advies te verkrijgen over de mogelijkheden. Een erkend installatiebedrijf wordt geadviseerd omdat deze de kennis en de bevoegdheid hebben om werkzaamheden met betrekking tot het koelmiddel te verrichten.


Bent u zoek naar mogelijkheden voor klimaatbeheersing op uw kantoor, in uw winkel of voor andere ruimtes binnen uw bedrijf? Dan kunt u overwegen om een systeem van airconditioning te installeren in de vorm van een multi-split airco. Met dit type split airco is het namelijk mogelijk om meerdere binnenruimten van airconditioning te voorzien. Hiervoor wordt één buitenunit geïnstalleerd aan de gevel van het gebouw en kunnen meerdere binnenunits geplaatst worden. Met de multi-split airco is het vervolgens mogelijk om per ruimte aan klimaatbeheersing te doen.

Voordelen split airco met meerdere binnenunits

Met een split airco in de vorm van een multi-split airco systeem is het bijzonder simpel om tegelijkertijd meerdere ruimtes in een gebouw te verwarmen of te koelen. Het levert bijzonder veel comfort op voor degenen, die in de ruimte verblijven vanwege de aangename temperatuur. Indien u voor een optimaal airconditioning systeem kiest voor uw bedrijf, dan hebt u bovendien de mogelijkheid om voor een airco te kiezen, die ventileert, zorgt voor luchtreiniging en de lucht in de ruimte ontvocht. Het multi-split airco systeem is bij uitstek geschikt voor winkelprojecten en kantoren met diverse ruimten.

Multi split airco kopen

Bij dit type van een split airco kunt u kiezen voor een variant met invertertechniek in combinatie met een warmtepomp. Verder zijn er keuzemogelijkheden ten aanzien van de plek waar de binnenunits van het airco systeem geplaatst worden. U kunt daarbij kiezen voor een wand airco of voor een plafond airco, afhankelijk van de ruimte en de eigen voorkeur.

Waarom heeft u een airco nodig?
Iedereen voelt zich prettig in een ruimte, waarin de omgevingstemperatuur zich op een aangenaam niveau bevindt. Prestaties nemen daardoor toe. Is het buiten bijvoorbeeld boven de dertig graden Celsius en is er geen airco aanwezig, dan zal de binnentemperatuur een negatieve invloed hebben op de prestaties. Met een split airco is het mogelijk om de temperatuur in de binnenruimte te beïnvloeden en op het gewenste niveau in te stellen. Door gebruik te maken van airconditioning zal de luchtvochtigheid eveneens dalen. Genoeg redenen dus om voor uw bedrijf een multi-split airco te kopen.