Airco met verwarming

De voornaamste reden waarom mensen overgaan tot het aanschaffen van airco is voor het koelen van de temperatuur in een bepaalde ruimte. Er zijn echter systemen die ook voor warmte kunnen zorgen.

Een multifunctionele airco kan ook uitkomst bieden in de winter door warmte af te geven in de woonkamer, slaapkamer of caravan. De verwarming door een airco is dus een welkome aanvulling op de functie van het koelen en deze kan daardoor het hele jaar door zijn dienst bewijzen. Vaak zijn dit inbouw airco’s: ze worden bijvoorbeeld ingebouwd in het plafond of worden geplaatst aan de muur.

De werking van airco als verwarming

Een airconditioning die koelt functioneert in een gesloten systeem waarbij het koelmiddel een belangrijke rol speelt om de lucht op de gewenste temperatuur te krijgen. Bij een splitsysteem zal de warme lucht verdampen en door de leiding in de buitenunit terecht komen waaraan de warme lucht wordt afgestaan en daarna gekoeld weer de weg terug vindt naar de binnenunit. Bij een verwarmende functie werkt het apparaat precies andersom met behulp van de warmtepomp. De buitenunit zorgt ervoor dat de lucht van buiten verwarmd naar de binnenunit kan worden overgebracht en zo de ruimte in kan worden geblazen.

Wat een verwarmende airco kenmerkt

  • Het is aan te raden om te letten op het energieverbruik. De mate van energiezuinigheid kan worden opgemaakt uit de indeling van het apparaat in een bepaalde energieklasse, waarbij indeling in klasse A als het meest energiezuinige kan worden aangemerkt.
  • Als de airco niet af en toe gebruikt wordt, maar zeer regelmatig dan kan men bij aanschaf ervan maar beter letten op het geluidsniveau. Door op het geluidsniveau te letten voor aanschaf kan men voorkomen dat deze als hinderlijk wordt ervaren door geluidsoverlast. Eén van de opties om het geluidsniveau te kunnen beoordelen is door naar het aantal aangegeven decibel te kijken.
  • Aangezien een airco met verwarming ook gebruikt kan worden om te koelen en een luchtreinigende werking kan hebben betreft het hier een multifunctioneel apparaat die bijvoorbeeld de aanschaf van een elektrische verwarming overbodig maakt. Bovendien kan een airco die verwarmt veel energiezuiniger zijn.
  • Ook in de caravan is het een uitkomst om een airco die kan verwarmen aan te schaffen en die dienst kan doen tijdens de warmere perioden, maar ook ideaal is als de avonden weer kouder worden en er toch nog regelmatig een tijd op de camping wordt doorgebracht.
  • Typische plaatsing binnen is aan de wand, plafond of juist de vloer.