Wand airco

Airconditioning is een systeem dat de lucht koelt waardoor er dus een aangename temperatuur gecreëerd kan worden. Er zijn vele soorten systemen, waarbij er ook modellen zijn voor bevestiging aan de wand.

Airco wandmodel in de vorm van een splitsysteem
Dit model bestaat uit meerdere delen, waarvoor de term splitsysteem wordt gebruikt en daarbij komt het er op neer dat er twee units zijn waarvan een unit buiten de ruimte wordt geplaatst en de andere unit binnen aan de wand bevestigd wordt. Beide onderdelen staan met elkaar in verbinding door een gekoppelde leiding. Het wandmodel is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar en elk model heeft zo zijn eigen kenmerken

De kenmerken van wand airconditioning

  • Bij een wandmodel bestaat de mogelijkheid om dit te plaatsen vlak onder het plafond (zie ook plafond en cassette airco), maar is het ook mogelijk om het systeem laag bij de vloer te plaatsen.
  • Een kenmerk van een wand model is dat er sprake is van het splitsysteem met als voordeel dat het geluid dat geproduceerd wordt vooral afkomstig is uit de buitenunit van het apparaat. Het geluidsniveau is overigens af te lezen aan het aantal decibel, wat men terug kan vinden in de productbeschrijving.
  • Stijlvolle uitvoeringen winnen steeds meer terrein, waardoor men een ruime keuze heeft in design uitvoeringen. Een wand airco hoeft dus niet meer te misstaan binnen het interieur, maar kan tegenwoordig ook als blikvanger gezien worden.
  • Bij elke airco moet men rekening houden met het koelvermogen dat nodig is om deze optimaal te laten renderen. Voor het berekenen van het koelvermogen kan er deskundig advies worden ingewonnen bij bijvoorbeeld een installatiebedrijf.
  • Een ander kenmerk waar de aandacht op gericht moet worden is de uitblaasstand van het systeem. Als men wil voorkomen dat er donkere plekken op de muur verschijnen is het aan te raden om een model aan te schaffen waarvan de stand van de uitblaasrichting verstelbaar is.
  • Men kan tegenwoordig ook voor een multifunctioneel aircosysteem kiezen, waarbij er een verwarmingsoptie beschikbaar of een functie die de lucht gezuiverd de ruimte in brengt.
  • Bekijk ook eens de mogelijkheden van kanaal airco in uw woning of kantoor

Installatie van een wandmodel

Men zal er rekening mee moeten houden dat als er bij de installatie van de wandairco werkzaamheden worden verricht die betrekking hebben op het koelmiddel, dit uitgevoerd zal moeten worden door een erkend Stek-installateur. Het installeren lijkt misschien eenvoudig, maar deze installateur heeft de bevoegdheid werkzaamheden uit te voeren met betrekking tot het koelmiddel. Koelmiddel kan namelijk ernstige schade toebrengen aan het milieu en daarvoor is zorgvuldigheid vereist.