Inbouw airco

Airconditioning kan het leefklimaat in een binnenruimte enorm verbeteren. Airco kan op verschillende manieren geplaatst worden zo zijn er mobiele en vaste modellen en kan er sprake zijn van een inbouw airco.

Verschillende inbouwmodellen airco
Een inbouw airconditioning kan in verschillende modellen verkregen worden en kunnen zowel in een verlaagd plafond worden ingebouwd als in een muur. De meeste van deze modellen zijn vooral bestemd voor bedrijven zoals winkels en kantoren maar er zijn ook geschikte modellen verkrijgbaar die prima geschikt zijn om in een vals plafond van bijvoorbeeld een kleine slaapkamer of andere kamer in een woning te installeren.

Kenmerken van een inbouwmodel

  • Een inbouw airco kan bijvoorbeeld op een luchtkanaal worden aangesloten met roosters. De roosters kunnen variëren in uitvoering, zodat er een ruime keuzemogelijkheid bestaat voor wat betreft de vormgeving.
  • Het voordeel van inbouw is dat het systeem niet te zien is en mooi weggewerkt kan worden. Het enige wat gezien wordt bij een inbouwmodel zijn de roosters die of in het plafond bevestigd zijn of in één van de muren geplaatst zijn.
  • Soms kiest men ook om de airco aan de wand op te hangen
  • Een ander kenmerk is dat het geluid van een inbouwvariant nagenoeg niet wordt waargenomen.
  • Een inbouw airconditioning kan naast een functie die ervoor zorgt dat de omgevingstemperatuur naar beneden wordt gebracht, ook een omgekeerde werking hebben, namelijk dat de omgevingstemperatuur omhoog wordt gebracht. Een dergelijk systeem heeft dan zowel een verkoelende als een verwarmende functie.
  • Het koelvermogen is bepalend of het optimale resultaat bereikt kan worden. Het komt er dus op neer dat onder meer de grootte van de ruimte van invloed is op het benodigde koelvermogen.
  • Net als bij andere systemen kan er voor wat betreft het energieverbruik ook een onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende inbouwmodellen. De energiezuinigheid kan opgemaakt worden uit de energieklasse waar de airco is ingedeeld. Indeling in energieklasse A betekent dat het de meest energiezuinige apparatuur betreft.