Mobiele airco

Nogal wat particulieren kiezen voor het gemak van een mobiel of portable aircosysteem. Ideaal, want zo’n verplaatsbare airconditioning kan je op meerdere plekken in huis inzetten. Bij een mobiele airco kunnen twee verschillende systemen van toepassing zijn. Namelijk een monoblock en een splitairco. Op deze pagina lees je er meer over.

Het eerste systeem is het zogenaamde monoblock dat bestaat uit een enkele unit en bij het tweede systeem is er sprake van een mobiele splitairco die uit twee delen bestaat, namelijk een mobiele binnenunit en een vast geïnstalleerde buitenunit. De twee verschillende systemen hebben beide zowel voordelen als nadelen. Zo is de variant met een monoblock systeem veel eenvoudiger te verplaatsen en kan deze naast het gebruik in huis bijvoorbeeld ook meegenomen worden naar een caravan om daar dienst te doen. Een mobiele splitairco heeft als voordeel dat deze over het algemeen meer koelvermogen heeft dan een monoblock unit.

De kenmerken van een mobiele airconditioning

  • Eén van de kenmerken waar bij het kopen op gelet kan worden is de vormgeving met of zonder wielen. Bij een mobiele airco met een niet al te laag gewicht scheelt het nogal of deze voorzien is van wieltjes of dat hij mobiel wordt genoemd omdat er een handvat aan is bevestigd waardoor deze gedragen kan worden.
  • Het aantal decibel is bepalend voor het geluid dat het apparaat maakt. Er kan bij voorbaat al gekozen worden voor een geluidsarme uitvoering.
  • Daarnaast is het zo dat bij een splitairco het geluid vooral hoorbaar is in de buitenunit.
  • De ruimte die gekoeld moet worden is van invloed op het koelvermogen dat de mobiele variant zal moeten hebben om rendabel te kunnen zijn.
  • Een verrijdbare airco is in diverse uitvoeringen verkrijgbaar, waarbij er extra aandacht besteed kan zijn aan de vormgeving, zodat er ook een design uitvoering gekozen kan worden.
  • Het is over het algemeen de tegenhanger van een vaste airco waarbij je te maken hebt met een binnen en buitenunit

Voordelen van een mobiel airco-systeem

Of het nu komt door de verandering van het klimaat of omdat we het ons verbeelden, maar de zomers de laatste jaren hebben soms hele warme dagen. Wanneer we vroeger opkeken van een airconditioningapparaat, vinden we dit tegenwoordig vanzelfsprekend. Een mobiele airco heeft natuurlijk als voordeel dat u hem neer kan zetten waar u maar wilt. Moet u in de keuken zijn voor een paar uur, dan plaatst u enige tijd voordat u begint de mobiele airco daar neer en tegen de tijd dat u van start gaat is het lekker koel. Moet u in de studeerkamer een paar uurtjes aan de slag om voor uw werk nog wat achterstalligs in te halen, met de mobiele airco is het wel net zo prettig werken.

Waarvoor is een verplaatsbare airco geschikt?

Ook kunt u de mobiele airco ’s avonds in de huiskamer zetten en een uurtje voordat u gaat slapen lekker de slaapkamer afkoelen met uw mobiele airco. Zeker als het ook s’nachts zo benauwd is geeft dat heel veel verkoeling en kunt u de volgende dag weer fris op. In principe zijn er twee soorten mobiele airco’s. Een waarbij u alleen een slang naar buiten hoeft te leiden en een mobiele airco waarbij de warmtepomp buiten wordt gezet. Dit laatste werkt beter en geeft minder lawaai omdat de warmtepomp buiten staat of hangt, maar het is soms moeilijk om de warmtepomp een goede plek te geven.  Het eerste is makkelijker in gebruik, u verplaatst uw mobiele airco eenvoudig naar een andere ruimte en zet hem daar weer aan.  Bij het aanschaffen moet u goed kijken wat het vermogen is van de airco. Dit wordt meestal uitgedrukt in het aantal kubieke meters dat gekoeld kan worden. U moet dus weten hoeveel kubieke meters de grootste ruimte is waar u de mobiele airco wilt gaan gebruiken.