Airco voor serverruimte

Het is van groot belang om in computerruimtes en serverruimtes klimaatbeheersing toe te passen en één van de redenen is dat de apparatuur in deze ruimtes veel warmte afgeeft en variatie in de temperatuur schadelijke effecten te weeg kan brengen. De oplossing is om gedurende de hele dag de klok rond en dat het hele jaar door gebruik te maken van airconditioning in de computerruimtes. Het systeem dat hier toegepast wordt is van een hele andere aard dan de reguliere airconditioning die wordt gebruikt in de horeca of voor thuis.

Servers en computers die bijvoorbeeld worden gebruikt voor hosting of dataopslag genereren ontzettend veel warmte. De temperatuur in zo’n ruimte vol servers kan dan snel stijgen. Om storingen te voorkomen is airco belangrijk. Leveranciers van dergelijke servers hameren vaak ook op het belang van airconditioning.

Airconditioning voor computerruimtes

Een airconditioning is er normaliter op gericht om het comfort te verhogen en een voor de mensen aangename omgevingstemperatuur te creëren. Het doel van het systeem van airconditioning in computerruimtes is dat de apparatuur die erin staat gekoeld wordt. Een normaal systeem zorgt voor een lagere luchtvochtigheidgraad, maar in een computer- of serverruimte is het echter van belang dat er niet teveel vocht uit de lucht onttrokken wordt. Hiervoor zijn er dan ook speciale systemen van airconditioning verkrijgbaar.

Kenmerken van systemen voor servers

  • Een speciale computerruimte airconditioner wordt zo gebouwd dat er minder vocht aan de lucht wordt onttrokken.
  • Een ander kenmerk is dat deze het hele jaar door in een actieve toestand verkeert en dus 24 uur per dag werkzaam is.
  • De airconditioning in een dergelijke ruimte laat een aantal keer meer de lucht circuleren.
  • Door deze hoge luchtcirculatie is het systeem een uitstekende verdeler van de lucht en komt de lucht op de plaats waarvoor het bestemd is.
  • De luchtvochtigheid moet constant blijven en om deze reden wordt er vaak een microcompressor ingebouwd die deze zaken reguleert. Bij veel variatie in één van de constante factoren zal er condensvorming kunnen optreden en dit kan schadelijk zijn voor de apparatuur in de computerruimte.