Energieverbruik van een airco

Er zijn een aantal systemen van airconditioning die ieder hun eigen energieverbruik hebben. Dit is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Om één en ander duidelijk te krijgen zal eerst een uitleg volgen over de twee meest voorkomende systemen. Zo is er het monoblock systeem dat bestaat uit één unit en het splitsysteem dat uit een binnen- en buitenunit bestaat. Een splitsysteem kan ook uit meerdere binnenunits bestaan die in verbinding staan met de centrale buitenunit, zodat meerdere kamers gekoeld kunnen worden. In dat geval spreekt men van een multisplitsysteem.

Airco en het energiegebruik

  • Eén van de bepalende kenmerken waaraan afgelezen kan worden of het energieverbruik hoog of laag zal zijn, is de energieklasse waarin de betreffende airconditioning is ingedeeld.
    Klasse A geeft aan dat deze het minste energie zal verbruiken en klasse G betekent dat het gebruik hoger zal zijn.
  • Het koelvermogen heeft natuurlijk invloed op het verbruik. Aan de ene kant is dit logisch want om een grote ruimte te kunnen koelen tot de gewenste temperatuur is meer koelvermogen vereist dan voor een kleine kamer.
  • Eén van de zaken die invloed kan hebben op het energieverbruik is de ruimte zelf. Zo zal voor een optimaal effect en om het verbruik dus laag te houden de ramen en deuren gesloten moeten zijn.
  • Een andere factor is het zonlicht dat rechtstreeks toegang heeft tot de ruimte, waardoor er meer koelcapaciteit noodzakelijk is. Het stroomverbruik kan lager zijn als er voor zonwering wordt gezorgd, waardoor de zon niet meer de ruimte in kan schijnen en de airconditioning dus met een lagere koelcapaciteit kan functioneren.

Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Vooral als de airconditioning regelmatig wordt aangezet kan het aan te raden zijn om bij aanschaf te letten op het energieverbruik. De meest eenvoudige methode hiervoor is door gebruik te maken van internet. Zo kan er een compleet overzicht verkregen worden van de meest geschikte systemen waarbij rekening kan worden gehouden met het stroomverbruik. Wil je direct de beste airco’s bekijken? Onze experts kunnen je daarbij helpen!