Koelvermogen berekenen

Eén van de zaken die belangrijk zijn bij het aanschaffen van airconditioning is het berekenen van het vereiste koelvermogen. In dit artikel zal onder meer uitgelegd worden wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot het berekenen van de koelcapaciteit.

De verschillende aircosystemen
Voordat er wordt overgegaan tot de uitleg van het berekenen van het koelvermogen zal eerst inzicht gegeven worden in de verschillende aircosystemen. Een splitsysteem maakt gebruik van een binnen- en een buitenunit en een monoblock systeem bestaat uit één unit. Het voordeel van een splitairco is dat deze over meer koelvermogen kan beschikken dan een mobiele monoblock airco. Dit is vooral belangrijk om te weten als er sprake is van een grote ruimte die gekoeld moet worden omdat daarvoor een groter vermogen noodzakelijk is en in een dergelijke situatie dus beter gekozen kan worden voor een multi split systeem.

Tips over het berekenen van het koelvermogen

  • Het koelvermogen kan grofweg berekend worden door het aantal kubieke meter van de ruimte te vermenigvuldigen met 40w en de uitslag hiervan is het benodigde Kw voor de airco.
  • Een voorbeeld van het berekenen van het vermogen is de hoogte maal de lengte maal de breedte van de ruimte bijvoorbeeld 60 kubieke meter maal 40 w met een uitkomst van 2400 w is uiteindelijk 2,4 Kw.
  • De factor van 40w kan afhankelijk van de omgevingsomstandigheden verhoogd worden naar 50. Dit is vooral aan te raden als er sprake is van direct zonlicht in de betreffende ruimte of als er constant meerdere mensen in de ruimte verblijven.
  • Indien er andere omstandigheden een rol spelen dan kan het aangeraden worden om advies te vragen aan een airco-installateur om tot een precieze berekening te kunnen komen.
  • Naast het koelvermogen spelen ook andere factoren een rol die van belang kunnen zijn bij het aanschaffen van airconditioning. Om de kosten van het gebruik in toom te houden kan er gekozen worden voor een energiezuinige uitvoering.
  • Aan de indeling in de energieklasse kan worden afgeleid hoe energiezuinig het systeem is, en dit speelt dus ook een rol bij het berekenen van de kosten.

Het berekenen van de koelcapaciteit
Met bovenstaande rekenmethode is het eenvoudig om zelf een schatting te maken van de minimaal vereiste koelcapaciteit, maar er kan ook een erkend installateur worden ingeschakeld die alles exact kan berekenen en ook deskundig advies kan geven over het meest geschikte aircosysteem van de betreffende ruimte.