AIRCO INSTALLATIE Provincie Groningen

Wil jij het lekker fris houden tijdens de lange warme periodes? Een juist geïnstalleerde airco kopen in Groningen levert jou een aangename temperatuur in huis, winkel, kantoor, etc. Via onze airco-vergelijker tref je belangrijke tips over de beste soorten toepassingen en bieden wij een uitgebreide keuzetool. Daarnaast lees je adres- en contactgegevens van – in deze gemeente actieve – specialisten en installateurs en de geraamde kosten van airconditioning.

 • Een airco is een systeem waarmee je de lucht kunt koelen, bevochtigen, ontvochtigen en filteren.
 • Er zijn 2 opties: mobiele airco’s en vaste airco’s.
 • Mobiele airco’s zijn voordelig maar maken veel geluid en verbruiken veel stroom.
 • Vaste airconditioners (de veel toegepaste split-airco’s) kennen 2 componenten: Een binnen- en een buitendeel. Ze hebben een beter koelvermogen en zijn veel stiller.
 • Een vast systeem in huis in plaatsen kan al vanaf €1.200,00.

Airco laten plaatsen in Groningen

Qua klimaat kan Nederland rekenen op een flinke verandering. De zomermaanden worden warmer en we worden steeds vaker getroffen door een hittegolf. Steeds meer mensen overweegt dan ook om een airco te laten plaatsen in Groningen. Wonen, werken en slapen met airconditioning levert je veel gemak op. Veel meer dan bijvoorbeeld een ventilator. Op korte termijn een airco installeren in Groningen voor thuis door een ervaren installatiebedrijf? Op deze pagina bekijk je snel & eenvoudig populaire vakmannen. Wij adviseren om te beginnen met de airco-checklist.

Vragen checklist voor offerte aanvraag

 • Hoe groot is de ruimte waar het systeem komt? Hieraan wordt het maximale koelvermogen afgeleid.
 • Welke systeem past goed bij jou situatie? Check ook mobiele of vaste airco?. 
 • Waar en op welke manier wil je het installeren? Ontdek de soorten split systemen.
 • Hoeveel geluid mag het systeem maximaal maken?
 • Hoeveel geld ben ik hier ongeveer aan kwijt?
Bekijk de mogelijkheden in o.a. ZuidplasOssStadskanaalMidden-GroningenVeendamPekelaOldambtWesterwoldeGroningenWesterkwartierAppingedamLoppersumDelfzijl en Het Hogeland.

Een aangename temperatuur in huis?

Offertes van de populairste experts uit de regio

Welke airco is voor mij geschikt?

Airconditioning zorgt voor aangename verkoeling in de woon,- slaap- en werkomgeving. Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten apparaten die mogelijk interessant zijn. In het gedeelte hierna behandelen we praktische info over vaste en mobiele airco systemen inclusief de onderscheidende aspecten. Je vindt op de site ook meer info over: Goedkoopste airco.

Mobiele airco, vanaf €550,00
Een verplaatsbare airconditioner is bedoeld voor het verkoelen van een beperkte ruimte, meestal als een tijdelijke oplossing. Je kiest hiervoor omdat het meteen werkt. Er hoeft geen installateur te komen. Ook is dit het meest goedkope systeem. De minpunten van monoblock zijn: de geluidsoverlast en het systeem gebruikt veel elektriciteit. Tevens moet er altijd een raam open waar de afvoerslang gemakkelijk naar buiten kan. Daardoor ontstaat er echter wel een warmtelek.

 • Ready to go systeem, geen ingewikkelde handleiding.
 • Mobiele airco Groningen: Makkelijk en snel te verplaatsen.
 • Verkoelt en verlaagt luchtvochtigheid.
 • Het monoblock-type gaat het vaakst over de toonbank: een airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler / luchtkoeler is een soort ventilator waarbij lucht langs water met een koelelement wordt geblazen.

Vaste airco, vanaf €1.275,00
Deze uitvoering kent twee hoofdcomponenten: een buiten- en binnengedeelte. De buitenunit wordt opgehangen aan een gevel of neergezet op een plat dak. De unit binnenshuis plaats je bijvoorbeeld op de vloer of aan de wand. Het gemak zit ‘m in een aantrekkelijk koelrendement, slechts weinig lawaai in huis (het deel dat lawaai maakt hangt namelijk buiten) en het verbruikt veel minder stroom. Dit apparaat verkoelt, ontvochtigt, ventileert en verwarmt. Single split wordt vaak gekozen voor slaapkamers, zolders en bijruimtes. Multi split is geschikt voor gebouwen met meerdere ruimtes. Let op: installatie gebeurt altijd door een gecertificeerd installateur

 • Split airco Groningen: Vast systeem en dus niet verplaatsbaar.
 • Verkoelen, ventileren en verwarmen.
 • Beperkt elektriciteit nodig en een hoog rendement.
 • Geluidsarm het hele huis verkoelen.

Uit welke soorten vaste airco systemen kan ik kiezen

Zoek je een efficiënte langetermijnoplossing? Dan kom je uit op een vast model, ook wel bekend als split airco. Er zijn meerdere split systemen om uit te kiezen. Het onderscheid zit ‘m in de binnenunit. Dezekan je hieronder vinden. Tip: je leest hier ook meer over: Design airco’s.

Wandairco
Een handig verkoelingssysteem voor woningen. Bij voorkeur hoog aan de wand gemonteerd (niet bij een raam of radiator/warmtebron). Gemakkelijk te plaatsen, werkt in alle ruimtes, is voordelig in aanschaf en heeft een goed koelvermogen (en luchtbehandeling). Vooral interessant voor een slaapkamer of zolderverdieping maar het werkt ook prima in kantoren of winkels. Compleet geïnstalleerd vanaf €1350. Een goedkoop airco systeem in Groningen.

Vloerairco / console
De binnenunit plaatst men direct op de vloer of onderaan de wand. Je kunt het wel een beetje vergelijken met verwarming of radiator aan de wand. Wordt doorgaans geplaatst in woonkamers en grotere hobby-kamers of kleinere kantoren. De “koude wind” wordt de ruimte in geblazen wat zorgt voor een prettige koude luchtstroom. Het kan ook als verwarming dienen. Verkrijgbaar vanaf €1350.

Plafond airco
Wordt doorgaans geplaatst in fabriekshallen en eetgelegenheden / winkels. Het zijn geen in het oog springende units, heel stil, het staat niet in de weg en kan grote ruimte voorzien van perfecte luchtverspreiding. We onderscheiden 3 soorten plafondairco’s: opbouw (vergelijkbaar met een wandunit), cassette (in het verlaagde plafond verwerkt) en kanaal airco / satelliet airconditioning (bij grote aaneengesloten ruimtes). Te installeren vanaf €1425.

VRF airco’s
Is relevant voor het koelen van 5 of meer ruimtes. Met 1 buitenunit en meerdere binnenunits kan men moeiteloos verschillende ruimtes koelen en verwarmen. Per kamer kan een aparte temperatuur worden ingesteld. Geschikt voor onder andere utiliteitsgebouwen en de horeca.

Goedkoopste airco juli 2024 met monteren

De aanschafprijzen van een airco inclusief montage in Groningen laten een grote variatie zien. De onkosten verschillen per categorie airconditioning en per aanbieder (ook verhuur). Ook is het koelvermogen doorslaggevend. In de situatie waarbij een hele woning gekoeld moet worden is dat een stuk duurder dan als je tijdelijke verkoeling zoekt met bijv. een aircooler. In de tabel hieronder geven wij de geschatte kosten van vijf meest gekozen modellen inclusief plaatsing bij een airco bedrijf in Groningen. De getoonde kosten nemen de volgende zaken niet mee: het onderhouden van het systeem, navullen en energieverbruik. De optie om te huren bestaat overigens ook.

KoelmethodeOmschrijvingOnkosten
Split-systeemBestaat uit één buitenunit en één binnenunit.€1150 – €2030
Vaste (Multi) Split aircoÉén buitendeel en 2 tot 5 binnendelen. €2165 – €2960
MonoblockEen wandairco waarbij geen buitenunit nodig is. €1150 – €2265
Mobiele aircoEen eenvoudig te verplaatsen model met afvoer. €440 – €840
AircoolerEen ventilator die de lucht door water blaast.€160 – €635
Tabel met de geschatte tarieven van airconditioning in Groningen.

Top-10 merken juli 2024

 1. Carrier: Handige self-clean modus.
 2. De’Longhi: Supersnelle koeling dankzij het gebruik van water.
 3. Hitachi: Yutempo warmtesysteem.
 4. LG: Stijlvol vormgegeven en slimme technologie.
 5. Midea: Mooie design producten.
 6. Mitsubishi: Opvallend geruisloos, zowel de binnen- als buitenunit.
 7. Daikin: Koel en verwarmt tegelijkertijd.
 8. Panasonic: Ontdek het nieuwe zeer compact TZ model met ingebouwde WLAN.
 9. Samsung: Eenvoudig op maat en te beheren.
 10. Toshiba: Fluisterstille modellen voor een aangename nachtrust.

Je huis koelen: veelgestelde vragen en antwoorden

Hoe werkt een airco?
De meeste apparaten kennen twee hoofdcomponenten: een binnen- en een buitendeel. Een binnenunit onttrekt warme lucht uit het huis en transporteert deze naar de buitenunit die de lucht afvoert. Hiervoor wordt o.a. koelvloeistof / koudemiddel (R410A of R32) gebruikt. De gekoelde lucht wordt terug geblazen in de ruimte. Een airco kan men activeren via een remote controller of WiFi.

Om welke redenen een airco aanschaffen?
Gekoelde lucht verbetert het comfort in een warme woning. Dat is precies wat een klimaatbeheersingssysteem doet. Loop jij ook tegen het probleem aan van een warm appartement in de vakantieperiode en kunnen je huisgenoten wel wat koelte gebruiken? Neem dan snel contact op en laat een airconditioner plaatsen door een erkende installateur in Groningen. Slapen, wonen en werken is dan weer een feestje. Daarbij geeft het klimaatsysteem warmte in de winter en brengt het schone lucht in huis.

Kan ik een airco gebruiken om te verwarmen?
Dat is waar, een airco met verwarmingsfunctie is sinds enkele jaren veel voorkomend. De bekende airconditioners kunnen ook warme lucht de woning in blazen. Je kunt dit zien als een stukje elektrische bijverwarming. Het alternatief is een warmtepomp. Dit zijn slimme systemen die het hele jaar door met slechts beperkt stroomgebruik een huis kunnen koelen of verwarmen.

Hoe duur is een airco?
De all-in prijs wordt vastgesteld door een aantal onderdelen. Om te beginnen een stukje advies, aanschafkosten en de plaatsingskosten. Ook krijg je te maken met het periodieke onderhoud. Bovendien noemen we nog een toenemend stroomverbruik met als bijgevolg een iets hogere energienota. Deze extra kosten begroten we op ongeveer €80 tot €300 op jaarbasis.

Hoeveel stroom verbruikt een klimaatsysteem?
Het elektriciteitsverbruik van airconditioning wisselt per systeem en de afmetingen van de te koelen ruimte (koelvermogen). De systemen voor meerdere ruimtes hebben meer stroom nodig vergeleken met de basis modellen (vloer of wand). De innovatieve airco’s van de bekende merken als Samsung werken al weer veel slimmer en zuiniger (energielabel A+++) dan vroegere modellen. Een normaal koelsysteem rekent plusminus 1,55 KW stroom per uur.

Moet ik onderhoud uitvoeren?
Mag ik in huis onderhoudswerkzaamheden doen? En mag ik het zelf schoonmaken en reinigen? Ons advies is om een jaarlijkse een inspectie in te plannen door een bekwaam koudetechniek / airco specialist Groningen. Deze expert is er ook voor o.a. bijvullen, vacumeren en (kleine) reparaties. Zo kun je soms aanspraak maken op verlengde garantie en is het systeem in optimale conditie. De expert inspecteert o.a. expansieventiel, condensor, koelvloeistof, verdamper.