Airco Installatie Groningen

Wil je het graag koel houden tijdens de warmere dagen? Een juist geïnstalleerde airco kopen in Groningen resulteert in extra verkoeling in een woning, winkel- of kantoorpand. Op dit portaal lees je handige tips en adviezen over de verscheidene type modellen en bieden wij een uitgebreide keuzetool. Verder vind je adressen van geschikte monteurs en experts en de uiteindelijke kosten van airconditioning.

 • De definitie van een airco is: een systeem dat koele lucht kan blazen.
 • In de basis heb je 2 mogelijkheden: vaste- of mobiele airconditioners.
 • Mobiele airco systemen zijn het goedkoopst in aanschaf maar maken veel geluid en verbruiken veel stroom.
 • Vaste airco systemen (we spreken dan over split-airco’s) bestaan uit 2 onderdelen: Een buiten- en binnengedeelte. Ze zijn zuiniger en stiller dan mobiele varianten.
 • Een vaste airco in een ruimte plaatsen gebeurt al vanaf €1.300,00.

Vind een ervaren installateur

Vergelijk offertes van lokale aircobedrijven

Airco laten plaatsen in Groningen

Ons klimaat is de laatste jaren aan het veranderen. Zomers worden warmer en warmer en meerdere hittegolven kunnen elkaar opvolgen. Steeds meer mensen gaan dan ook voor het laten plaatsen van een airco in Groningen. Slapen, wonen en werken met airconditioning levert je veel gemak op. En het werkt veel beter dan een ventilator. Wil je een airco installeren in Groningen voor thuis door een bekwaam installatiebedrijf? Op deze pagina bekijk je binnen no-time goede monteurs. We raden aan te starten met de onderstaande checklist.

Checklist voordat je contact zoekt met installateur

 • Wat is de omvang van de te koelen ruimte? Dit bepaalt het koelvermogen.
 • Welke model airconditioning past in je woning? Zie ook welk type airco is geschikt voor mij?
 • Waar en op welke manier wil je het installeren? Achterhaald de soorten systemen.
 • Wat mag het maximale geluidsniveau zijn?
 • Hoeveel wil ik uitgeven aan het systeem?
airco-groningen-9725

Overzicht met installatiebedrijven en monteurs
Wil je een airco laten installeren? Kies dan een gecertificeerd installatiebedrijf in Groningen (controleer certificaat F-gassen en STEK). De gespecialiseerde installateurs kunnen in elke woning / kantoor een geschikt klimaatsysteem installeren. Tevens zijn ze te bereiken voor groot onderhoud en reparatie. In het volgende schema bekijk jij showrooms en airco monteurs in Groningen (gemeente Groningen, provincie Groningen). Lees ook verder over koeltechniek bedrijven in de regio zoals Westerwolde, Oldambt, Pekela, Veendam, Midden-Groningen.

Er zijn geen aircobedrijven gevonden!
Als eerste jouw organisatie hier? Klik hier om jouw airco-bedrijf aan te melden

Een aangenaam klimaat in huis?

Offertes van de voordeligste experts uit de regio

Welke airco is voor mij geschikt?

Met airconditioning realiseer je verkoeling in een woning, winkel- of kantoorpand. Je kunt kiezen uit diverse systemen die geschikt kunnen zijn. Hieronder bieden wij een beknopte omschrijving van mobiele en vaste airco systemen inclusief de onderscheidende aspecten. Lees op deze website ook meer over: Mobiele Airco.

Mobiele airco, vanaf €450,00
Een verplaatsbare airconditioner is perfect voor het verkoelen van een beperkte ruimte, vaak voor tijdelijk gebruik. Het voordeel is dat het meteen werkt. Je plaatst de unit zelfstandig. Eveneens is een kostentechnisch een interessante optie. Veel genoemde nadelen van monoblock: het ‘redelijk’ hoorbare geluid en het gebruikt relatief veel stroom. Tevens moet er altijd een raam open t.b.v. de afvoerslang (die lucht weg zuigt). Op die manier ontstaat er echter wel een warmtelek.

 • Je kunt ‘m direct gebruiken, er komt geen installateur aan te pas.
 • Mobiele airco Groningen: Eenvoudig te verrijden.
 • Verkoelt en zorgt voor ontvochtiging.
 • Het monoblock-type gaat het vaakst over de toonbank: een airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler is een tussenvorm tussen airco en ventilator.

Vaste airco, vanaf €1.300,00
Het apparaat kent 2 hoofdcomponenten: een binnen- en buitenunit. Het gedeelte aan de buitenkant wordt gemonteerd aan de gevel of op het dak. De unit aan de binnenkant wordt op een zelfgekozen plek geplaatst. Belangrijkste voordelen zijn een hoog koelvermogen, geen geluidsoverlast (het is namelijk het buitendeel dat het meeste lawaai produceert)en het energieverbruik is relatief laag. Dit apparaat verkoelt, ontvochtigt, ventileert en verwarmt. Single split is ideaal voor de zolder, slaapkamer en woonkamer. Multi split is een uitkomst voor het koelen van meerdere ruimtes. Deze systemen worden altijd geplaatst door een gecertificeerd bedrijf

 • Split airco Groningen: Vast systeem en dus niet verplaatsbaar.
 • Koelen, ontvochtigen, ventileren en verwarmen in één.
 • Gebruikt weinig elektriciteit, en een hoog koelvermogen.
 • Zonder geluidsoverlast de gehele woning koelen.

Diverse soorten vaste airco systemen

Gebruik je de airco langer dan 2 weken per jaar? Dan kan je het beste gaan voor een vast model, ook wel een split airco genoemd. Er zijn meerdere split systemen om uit te kiezen. Er zijn namelijk meerdere vormen van binnenunits. Dezebespreken we hieronder. Op de website tref je ook meer info over: Airco voor serverruimte.

Wandairco
Een functioneel verkoelingssysteem voor thuis. Het wordt op de muur gemonteerd (plaats het niet bij een warmtebron). Moeiteloos te installeren, past bijna in elke ruimte, laag geprijsd en de lucht wordt uitstekend verspreid. Vaak gebruikt in slaapvertrekken en zolderkamers maar ook interessant voor winkels, de horeca of kantoren. Aanschaf + montage vanaf €1225. Een goedkoop airco systeem in Groningen.

Vloerairco / console
Wordt gemonteerd op de vloer of laag aan de wand. Je kunt het wel een beetje vergelijken met een verwarming. Wordt vaak geplaatst in slaapkamers/woonkamers/zolders of kleinschalige kantoren. De koude lucht wordt bovenaan afgegeven en activeert een beheersbare gekoelde luchtstroom. Behalve de koelfunctie kan het ook verwarmen en ontvochtigen. Compleet geïnstalleerd vanaf €1125.

Plafond airco
Perfect voor grote bedrijfsruimtes en winkels. Ze zijn voor het grootste gedeelte onzichtbaar, tochtloos, stil het staat niet in de weg en kan grote ruimte voorzien van perfecte luchtverspreiding. We onderscheiden 3 soorten plafondairco’s: onderbouw (als er geen ruimte achter het plafond is), cassette (in het verlaagde plafond verwerkt) en kanaalairco & satelliet airconditioning (uitsluitend bij grote installaties). Geïnstalleerd vanaf €1325.

VRF airco’s
Geschikt voor het koelen van 5 of meer ruimtes. Met slechts 1 buitenunit kunnen meerdere ruimtes worden gekoeld en verwarmd. De temperatuur kan per kamer worden ingeregeld. Breed inzetbaar voor o.a. kantoren en de horeca.

Goedkoopste airco februari 2024 incl. installatie

De kostprijzen van een airco inclusief montage in Groningen laten een grote variatie zien. De prijzen variëren per airconditioning methode en per installatiepartner (ook verhuur). Tevens is de capaciteit / koelvermogen van grote invloed op de onkosten. Als de hele woning gekoeld moet worden ben je duurder uit dan als je een kleine ruimte wilt koelen met een aircooler. In de tabel vind jij een actuele prijsindicatie van vijf meest gekozen modellen inclusief installatiebij een airco bedrijf in Groningen. De getoonde prijzen houden geen rekening met periodiek onderhoud, reinigen en stroomverbruik. Voor tijdelijk gebruik kan je ook een systeem huren.

ProductOmschrijvingOnkosten
Split airco met buitenunitEen combinatie van 1 unit voor binnen en 1 voor buiten. €1170 – €2040
Vaste (Multi) Split aircoVerschillende binnenunits die zorgen voor verspreiding van lucht. €2175 – €3000
MonoblockIdeaal als er geen ruimte is voor een buitenunit. €1175 – €2225
Mobiele aircoBetaalbaar en flexibel systeem met afvoerslang naar buiten. €355 – €800
AircoolerEen luchtsysteem waarbij koud water wordt gebruikt. €215 – €650
Schema met de geschatte prijzen van airconditioning in Groningen.

Top-10 merken februari 2024

 1. Carrier: Past perfect in elk interieur.
 2. De’Longhi: Compacte en slanke mobiele airco systemen.
 3. Hitachi: Performance Wandmodel.
 4. LG: Met DUAL Inverter Compressor die geluidsproblemen oplost.
 5. Midea: Ook warmtepomp en boiler.
 6. Mitsubishi: Standaard met infrarood afstandsbediening met timer.
 7. Daikin: Koel en verwarmt tegelijkertijd.
 8. Panasonic: Nanoe X biedt een optimaal gezond binnenklimaat voor thuis.
 9. Samsung: Gezond, duurzaam en comfortabel binnenklimaat.
 10. Toshiba: Fluisterstil en zelfreinigende systemen.

Veelgestelde vragen (FAQ) over het koelen van de woning

Hoe werkt een airco precies?
De meeste systemen bestaan uit twee units: een binnen- en een buitendeel. De binnenunit onttrekt de warme lucht uit een ruimte en voert deze via de buitenunit naar buiten af. Speciale koelvloeistof / koudemiddel (R410A of R32) wordt daarvoor toegepast. De koude lucht wordt aan de ruimte afgegeven. Het klimaatsysteem is gemakkelijk te bedienen aan de hand van een mobiele app via WiFi.

Is een airco noodzakelijk?
Afgekoelde lucht kan een warme woning aangenaam maken. Dat is precies wat een klimaatbeheersingssysteem doet. Loop jij ook tegen het probleem aan van een erg heet huis in de zomer en kan je wel wat verkoeling gebruiken? Laat dan snel de airco monteren door een vakkundige installateur in Groningen. Wonen, slapen en werken kan dan zonder problemen. Bovendien kan het klimaatsysteem in de wintermaanden zorgen voor extra warmte en filtert het de lucht.

Kan de airco ook warme lucht blazen?
Ja, zo’n airco met verwarmingsfunctie is tegenwoordig heel gewoon. De populaire airconditioners kunnen warme ook aan de binnenruimte afgeven. Ideaal voor de oude winter (elektrische bijverwarming). In feite is dit dus gewoon een lucht-lucht warmtepomp. Dit zijn handige installaties die het hele jaar door met slechts beperkt stroomgebruik een plek kunnen verwarmen & koelen.

Hoeveel kost een airco-installatie?
De uiteindelijke prijs wordt bepaald door velerlei aspecten. Ten eerste het adviestraject, de airconditioner en de kosten van de installatie. Als tweede heb je het periodieke onderhoud. Daarnaast moet je rekening houden met meer elektriciteitsgebruik met als gevolg een duurder energiecontract. Deze extra kosten begroten we op een €85 tot €265 op jaarbasis.

Hoeveel stroom verbruikt een airco?
Het elektriciteitsverbruik van een airco fluctueert per type opstelling en het aantal m3 van de te koelen ruimte (koelvermogen). De geavanceerde systemen verbruiken natuurlijk meer stroom wanneer je het vergelijkt met eenvoudige vloer- of wandinstallaties. De slimme airco’s van marktleiders als Panasonic zijn veel efficiënter (energielabel A+++) dan klassieke modellen. Een gangbaar koelsysteem benodigd circa 1,35 KW stroom per 60 minuten.

Hoe zit het met service en onderhoud?
Kan ik thuis de airco onderhouden? Hoe gaat het reinigingsproces in zo’n werk? Het algemeen advies is om elke paar jaar een servicebeurt uit te laten voeren bij een vakbekwaam koudetechniek / airco specialist Groningen. Deze specialist kan ook bijvullen, vacumeren en reparaties uitvoeren. Op die manier vervalt de verlengde garantie niet en blijft een effectieve werking gegarandeerd. De specialist checkt o.a. compressor, expansieventiel, condensor, verdamper.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie