Provincie Oost Vlaanderen

Zoek je extra verkoeling in je woning? Een airco kopen in Oost Vlaanderen zorgt voor een aangename temperatuur en schone lucht in een woning, winkel- of kantoorpand. Hier tref je goede informatie over de verscheidene soorten oplossingen in België en vertellen we je welk systeem past bij jouw situatie. Tevens lees je adres- en contactgegevens van – in de buurt actieve – installateurs en de geraamde kosten van airconditioning.

 • Een airco is een klimaatoplossing wat een huis of appartement kan verkoelen.
 • Er zijn 2 keuzemogelijkheden: mobiele airconditioners en vaste airconditioners.
 • Mobiele airconditioners kunnen in elke ruimte gezet worden maar maken veel geluid en verbruiken veel stroom.
 • Vaste airco systemen (we hebben het ook wel over split-airco’s) bestaan uit twee onderdelen: Een buiten- en een binnendeel. Ze verbruiken minder stroom en zijn fluisterstil.
 • Een vaste airco in een appartement plaatsen kan je al laten doen vanaf €1.250,00.

Airco laten plaatsen in Oost Vlaanderen

Qua klimaat kan België rekenen op een flinke verandering. We hebben structureel warmere zomers en van een hittegolf hoef je niet meer op te kijken. Steeds meer woningbezitters kiest ervoor daarom een airco te laten plaatsen in Oost Vlaanderen. Wonen, werken en slapen met airconditioning is een stuk aangenamer. Een uitstekend alternatief voor een ventilator. Enthousiast, en wil je een airco installeren in Oost Vlaanderen voor thuis door een vakkundig installatiebedrijf? Via Aircorevolutie.nl zoek je binnen no-time geschikte installatiebedrijven. Om de juiste opdracht uit te zetten adviseren wij eerst te kijken naar de airco-checklist.

Checklist voor het vinden van het juiste klimaatbeheersingssysteem

 • Hoe groot is de ruimte waar het systeem komt? Op basis daarvan wordt het koelvermogen berekend.
 • Welke systeem past goed bij jou situatie? Voor meer info spring naar vast of mobiele airco?. 
 • Heb jij voldoende ruimte voor de installatie? Achterhaald de mogelijkheden.
 • Wat mag het maximale geluidsniveau zijn?
 • Wat is mijn maximale budget?
Bekijk installateurs in: Gent, Zelzate, Destelbergen, Lochristi, Melle, Sint-Niklaas, Beveren-Waas, Temse, Kruibeke, Lokeren, Sint-Gillis-Waas, Moerbeke-Waas, Wachtebeke, Stekene, Dendermonde, Hamme, Wetteren, Zele, Waasmunster, Buggenhout, Wichelen, Laarne, Lebbeke, Berlare, Aalst, Lede, Ninove, Erpe-Mere, Haaltert, Denderleeuw, Geraardsbergen, Sint-Lievens-Houtem, Herzele, Lierde, Ronse, Zottegem, Zwalm, Brakel, Horebeke, Maarkedal, Kluisbergen, Oudenaarde, Kruisem, Wortegem-Petegem, Deinze, Nazareth, Merelbeke, Sint-Martens-Latem, De Pinte, Oosterzele, Zulte, Aalter, Gavere, Eeklo, Lievegem, Evergem, Assenede, Kaprijke, Sint-Laureins en Maldegem.

Je huis verkoelen?

Ontvang offertes van de aantrekkelijkste monteurs uit de regio

Welke airco past bij mijn situatie?

Door gebruik te maken van airconditioning blaas je koele lucht in een woning, winkel- of kantoorpand. Er bestaan een aantal verschillende producten waar je uit kunt kiezen. In het gedeelte hierna kan je aan de slag met praktische info over vaste en mobiele airco systemen met daarbij de pluspunten en minpunten. Op onze website lees je ook meer over: Airco kopen.

Mobiele airco, vanaf €500,00
Een verplaatsbare airconditioner is bedoeld voor het verkoelen van kleinere ruimtes, of als tijdelijke oplossing. Het voordeel is dat het gelijk doet wat het moet doen: verkoelen. Er is geen monteur benodigd. Verder is een kostentechnisch een interessante optie. De nadelen van monoblock: het geluid en je gebruikt vrij veel stroom. Tevens moet er vaak een raam open voor de afvoerslang die de warme lucht afzuigt. Als gevolg daarvan komt er ook weer warmte naar binnen.

 • Je kunt ‘m direct gebruiken, geen installatie vereist.
 • Mobiele airco Oost Vlaanderen: Te verplaatsen naar elke ruimte.
 • Kan koelen en luchtbevochtigen.
 • De monoblock wordt veel toegepast: de airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler is een ventilator die de lucht door water blaast.

Vaste airco, vanaf €1.375,00
Het systeembestaat uit twee units: een buiten- en binnengedeelte. De buitenunit plaats je op het dak of aan de gevel. De unit binnen in de woning kan je op iedere gewenste plek in huis plaatsen. Een vaak gekozen systeem vanwege een aantrekkelijk koelrendement, maakt weinig geluid in huis (het deel dat lawaai maakt hangt namelijk buiten) en het energieverbruik is relatief laag. Het systeem kan koelen, maar ook verwarmen. Single split is geschikt voor zolderkamers en slaapvertrekken. Multi split is perfect voor de gehele woning. Deze systemen worden altijd geplaatst door een gecertificeerd installatiebedrijf

 • Split airco Oost Vlaanderen: Geplaatst op een vaste plek.
 • Koelen, ontvochtigen, ventileren en verwarmen in één.
 • Laag energieverbruik en een goed prestatiecoëfficiënt.
 • Zonder geluid diverse ruimtes verkoelen.

Soorten vaste airco systemen

Wil je structurele verkoeling met weinig geluidsoverlast? Dan adviseren wij een vast model, ook wel een split airco genoemd. Binnen dit segment zijn verschillende varianten te kiezen. Het onderscheid zit ‘m in de binnenunit. Dit aanbod bespreken we hieronder. Tip: je leest hier ook meer over: Wat is een airco?.

Wandairco
Een zeer geschikt verkoelingssysteem voor Belgische woningen. Wordt hoog aan de muur geplaatst (nooit dichtbij een radiator of andere warmtebron). Zonder problemen te installeren, past in praktische elke plek, is voordelig in aanschaf en heeft een goed koelvermogen (en luchtbehandeling). Vooral toegepast in zolders en slaapkamers maar ook interessant voor kantoren en winkels. Aanschaf + montage vanaf €1250. Een goedkoop airco systeem in Oost Vlaanderen.

Vloerairco / console
De binnenunit plaatst men direct op de vloer of wordt laag aan de wand gehangen. Het lijkt een beetje op verwarming of radiator aan de wand. Vaak wordt dit geplaatst in woonkamers en grotere hobby-kamers of kleinschalige kantoren. De gekoelde lucht wordt verspreid in de ruimte met als gevolg een aangename koude luchtstroom. Behalve de koelfunctie kan het ook verwarmen en ontvochtigen. Bij jou thuis geplaatst vanaf €1300.

Plafond airco
Is uitermate geschikt voor grote kantoorpanden en de retail (winkels). Het is optisch mooi weggewerkt, heel stil, is eenvoudig te combineren en het systeem stuwt de luchtstroom in alle richtingen. Er wordt gewerkt met 3 type plafondairco’s: opbouw (als er geen ruimte achter het plafond is), cassette (in een verlaagd plafond of systeemplafond gebouwd) en kanaal airco / satelliet airconditioning (als je echt veel koelvermogen nodig hebt). Te installeren vanaf €1325.

VRF airco’s
Wordt toegepast voor gebouwen met meer dan 5 ruimtes. Op basis van 1 grote buitenunit kunnen verschillende ruimtes worden gekoeld/verwarmd. Per kamer kan de gewenste temperatuur worden ingesteld. Wordt vaak toegepast in utiliteitsgebouwen en scholen.

Goedkoopste airco juli 2024 met monteren

De totaalkosten van een airco inclusief montage in Oost Vlaanderen laten een grote variatie zien. De aanschafprijzen fluctueren sterk per type airconditioning en installatiebedrijf (ook verhuur). In aanvulling daarop is het koelvermogen prijsbepalend. Wanneer je kiest voor een systeem dat de hele woning koelt liggen de kosten een stuk hoger dan in het geval je een kleine ruimte wilt koelen met een luchtkoeler. In de lijst hieronder check je een prijsindicatie van vijf veel gekozen uitvoeringen inclusief plaatsing bij een airco bedrijf in Oost Vlaanderen. De tarieven zijn exclusief onderhoud, reinigingskosten en verbruikte stroom. De optie om te huren bestaat overigens ook.

ModelOmschrijvingTarieven
Vaste airco (split)Bestaat uit één buitenunit en één binnenunit.€1195 – €2000
Vaste (Multi) Split aircoKoppel meerdere binnenunits aan de buiten-compressor.€2200 – €3000
MonoblockPerfect indien er geen plaats is voor een buitendeel. €1200 – €2220
Mobiele aircoEen flexibele binnenunit met afvoerslang.€415 – €845
AircoolerEen mobiel systeem met een waterreservoire.€160 – €645
Tabel met de kosten van aannemers airconditioning in Oost Vlaanderen.

Top-10 merken juli 2024

 1. Carrier: Milieuvriendelijke oplossingen voor ieder huishouden.
 2. De’Longhi: Compacte en slanke mobiele airco systemen.
 3. Hitachi: Lagon warmtesysteem.
 4. LG: Krachtig en fluisterstil in gebruik.
 5. Midea: Uitstekende garantievoorwaarden.
 6. Mitsubishi: Ruimte altijd op temperatuur dankzij directe luchtverwarming.
 7. Daikin: Eigen invertertechnologie.
 8. Panasonic: Nanoe™ X neemt geurtjes weg.
 9. Samsung: Innovatieve, enkelzijdige uitblaaslineaal voor een laag geluidsniveau.
 10. Toshiba: Gebruiksvriendelijke bediening en fluisterstil.

Je huis koelen: veelgestelde vragen en antwoorden

Hoe koelt een airco mijn woning?
De meeste systemen in Vlaanderen bestaan uit 2 elementen: een buiten- en binnengedeelte. Een binnenunit onttrekt warme lucht uit het huis en voert deze af naar buiten. Dit werkt met een speciaal koudemiddel (R410A of R32). De afgekoelde lucht wordt de woning in teruggeblazen. Het systeem kan je eenvoudig bedienen middels de simpele handbediening of mobiele app.

In welke situaties kies je voor een airco?
Frisse lucht verbetert het comfort in een warme woning. Hiervoor schaf jij een klimaatbeheersingssysteem aan. Heb jij te maken met een warm huis in de vakantieperiode en wil je wat verkoeling? Zet dan de volgende stap en laat zo’n airconditioner monteren door een STEK installateur in Oost Vlaanderen. Werken, leven en slapen kan dan stukken comfortabeler. Daarbij kan het systeem ook verwarmen in de winter en zorgt het voor schone lucht in huis.

Kan een airco ook verwarmen?
Dat is waar, een airco met verwarmingsfunctie is tegenwoordig heel gewoon. De populaire airconditioners werken ook andersom en kunnen warme lucht de ruimte inblazen. Je kunt dit zien als een stukje elektrische bijverwarming. Het alternatief is een warmtepomp. Dit zijn geavanceerdere systemen die het hele jaar door op een duurzamere manier een ruimte kunnen koelen en/of verwarmen.

Hoe hoog is de aanschafprijs van een airco?
Het prijskaartje hangt af van velerlei onderdelen. Ten eerste het advies, de airco en de prijs van de installatie. Daarnaast een onderhoudscontract. Als laatste krijg je te maken met een toenemend elektriciteitsverbruik wat zorgt voor een hogere energierekening. Dit schatten we op gemiddelde €70 tot €290 per huis / per jaar.

Neemt het stroomverbruik toe bij een klimaatsysteem?
Het energieverbruik van een airco is anders per type installatie en de koelcapaciteit die nodig is voor de ruimte. De systemen voor een compleet huis zijn qua elektriciteit grotere energieslurpers vergeleken met eenvoudige single-split systemen. De beste airco’s van populaire merken als Toshiba hebben vaak een gunstiger verbruik (energielabel A+++) dan vroegere systemen. Een standaard koelsysteem vraagt grofweg 1,55 KW elektriciteit per 60 minuten.

Is er veel onderhoud nodig?
Kan ik zelfstandig onderhoudswerkzaamheden doen? Hoe vaak moet je het apparaat reinigen? Ons advies is om 1 of 2 jaarlijks een inspectie in te plannen via een vakbekwaam koudetechniek / airco specialist Oost Vlaanderen. De installateur is er ook voor o.a. bijvullen, vacumeren en (kleine) reparaties. Zodoende behoud je de verlengde garantie en werkt het systeem op een efficiënte manier. De vakman kijkt naar onderdelen als condensor, verdamper, expansieventiel, compressor.