Wat is airco?

Wat is nou precies airco? Wanneer men behoefte heeft aan verkoeling in een binnenruimte denken veel personen aan een klimaatsysteem. Maar wat is nu een airco en wat is de beste oplossing voor een warmte probleem? Op deze webpagina vindt u meer informatie over koeling, ventilatie en airconditioning. Er wordt besproken wat koeling is, welke vormen van koeling bestaan, wat de effecten en kosten zijn van deze koelmethoden en wat de best mogelijke warmte reducerende oplossing is. De informatie op deze pagina is bedoeld om te informeren over koeling, ventilatie en airconditioning. De nadruk wordt hierbij gelegd bij de koeling van grote productie, recreatie, opslagruimtes. Voor technische uitleg over methodes verwijzen we je graag door naar een specialist (wist je dat sommige systemen kunnen koelen en verwarmen?).

Wat is airconditioning

De bekendste wijze van koeling is het gebruik van een airconditioner (ook wel bekend als klimaatregeling). In steeds meer gebouwen worden airconditioners geïnstalleerd. Deze units hebben meestal genoeg capaciteit om één of meerdere kleinere ruimtes (kantoren, winkels, etc..) te voorzien van koeling. Er wordt onderscheid gemaakt in selfcontained airco’s en inbouw split-type airco’s. Bij Selfcontained airconditioners bestaat het apparaat uit één geheel. De condensorwarmte wordt afgevoerd met een luchtslang of kanalen. Bij het Split-type airco bestaat het apparaat uit een binnen en een buiten-unit. Hierbij verkoelt de binnen-unit en voert de buitenunit de warmte af. Vaste airco’s hebben niet alleen invloed op de temperatuur, ook de luchtvochtigheid kan worden geregeld met behulp van airconditioning.

De werking van een airco in huis

Het principe van de airconditioning lijkt veel op dat van de koelkast. Het apparaat blaast koele lucht de ruimte in en voert warmte af naar buiten. Verdamping is het sleutelwoord: een vloeistof onttrekt bij verdamping warmte aan zijn omgeving. Deze warmte wordt onttrokken aan de ruimte waarin de verdamper zich bevindt. Hierdoor zal de temperatuur in die ruimte dalen. Een airco dient in vrijwel alle gevallen een verbinding te hebben met een ruimte waar de warmte naar kan worden afgevoerd.

Kenmerken van deze systemen

Met een correct gedimensioneerd (de airco-unit dient groot genoeg te zijn om de gewenste hoeveelheid lucht te koelen) airconditioningsysteem kan een ruimte perfect op de gewenste temperatuur worden gebracht. Ook tijdens zeer warme perioden. Doordat airconditioners altijd de warmte naar buiten moeten kunnen transporteren dient er een verbinding te zijn met het gedeelte dat koude lucht in een ruimte blaast en het gedeelte dat de onttrokken warmte naar buiten afvoert. Aan de afstand tussen deze twee units bestaan echter dikwijls beperkingen. Het kan voorkomen dat er te weinig “verse” lucht een ruimte in wordt gebracht. Bij het gebruik van een airco wordt telkens dezelfde lucht uit een ruimte gebruikt om warmte aan te onttrekken. Ook houdt men vaak ramen en deuren gesloten om geen warme lucht van buiten binnen te laten. Dit kan resulteren in het zogenaamde “sick building syndroom“. Bij toepassing van een centrale installatie kan eventuele luchtvervuiling in meerdere ruimtes worden verspreid. De kosten van het koelen met airco’s kunnen aardig oplopen. De airconditioning gebruikt veel energie bij het onttrekken van warmte uit de lucht. Lees hier meer over de voordelen van koelsystemen.