Hoe werkt airco?

Het reguleren van de lucht in binnenruimtes, zoals in een auto of gebouw, wordt klimaatregeling of luchtbehandeling genoemd. Vaak wordt ook de Engelse term airconditioning gebruikt. Hiermee wordt ook de apparatuur die gebruikt wordt voor de klimaatregeling aangeduid. Andere namen zijn airco, klimaatregelaar of luchtregelaar. Airconditioning wordt gebruikt om de temperatuur en luchtvochtigheid op een gezond en aangenaam niveau te houden, onafhankelijk van of het buiten warm of koud is. De lucht kan worden gezuiverd indien er een filtersysteem is toegepast. Grote installaties voor (kantoor)panden worden veelal klimaatregelaar of luchtregelaar genoemd. De systemen voor kleinere ruimte (consumenten) worden over het algemeen airconditioning, airco of afgekort A/C genoemd. Een airconditioning kan op twee manieren werken; als warmtepomp of als verdamper van water. Daarover lees je hieronder meer.

Hoe werkt airconditioning?

  • Airco als warmtepomp
    In een airco bevindt zich een vloeistof met een laag kookpunt. Deze vloeistof wordt in de binnenruimte gevoerd door een koperen buis, dit is de verdamper. De vloeistof neemt de warmte van de binnenruimte op, raakt aan de kook en wordt gas. Dit gas wordt door een compressor samengeperst zodat het een nog hogere temperatuur krijgt. Dan wordt het naar de buitenruimte gevoerd, waar het gas de onttrokken warmte afgeeft aan de condensator en weer vloeistof wordt.
  • Airco als verdamper van water
    Als water verdampt stijgt de luchtvochtigheid, maar wordt energie onttrokken aan de lucht, daardoor daalt de temperatuur. Dit wordt adiabatische koeling genoemd. De vochtige, koelere lucht kan worden toegevoerd aan de gebruiksruimte, we spreken dan van directe adiabatische koeling. Dat suggereert dat er ook zoiets als indirecte adiabatische koeling bestaat. Hierbij wordt de vochtige, koele lucht gebruikt om een tweede, gescheiden luchtstroom te koelen. Deze tweede luchtstroom wordt naar de gebruiksruimte gevoerd. De luchtvochtigheid van die luchtstroom is lager dan bij direct adiabatische koeling en dit geeft een hoger comfort. Deze vorm van airconditioning heeft als voordeel dat er alleen energie nodig is voor de ventilator die de lucht verplaatst. De toegevoerde lucht is bovendien verse lucht, in tegenstelling tot een airconditioning op basis van een warmtepomp. Daarbij wordt immers geen lucht ververst. Het nadeel van deze vorm van airco is dat het verschil in temperatuur wat bereikt kan worden afhankelijk is van de lichtvochtigheid van de buitenlucht. Lees hier meer over wetgeving.

Welke fases doorloopt een airco om te kunnen koelen?

  1. De compressor zuigt het koudemiddel aan.
  2. De druk in de verdamper verlaagt waardoor het koudemiddel gaat verdampen.
  3. Wanneer het koudemiddel in de airco verdampt, onttrekt het warmte uit de omgeving.
  4. De damp die de compressor aanzuigt wordt gecomprimeerd.
  5. De warme damp wordt in de condensor geperst.
  6. In de condensor wordt de damp gekoeld tot de condensatietemperatuur van het koudemiddel.
  7. De damp gaat weer in over in vloeistof en wordt door een expansieventiel geperst.
  8. De druk neemt af waardoor het koudemiddel weer gaat verdampen.