Zuinigste airco

Zoek jij een energiezuinig airco om je woning of een andere ruimte mee te verkoelen? Op Aircorevolutie.nl bieden we uitgebreid advies rondom aircosystemen. Een airconditioner is ideaal om zomers tijdens de heetste weken wat extra verkoeling te realiseren. Alleen, veel systemen zijn echte energievreters. Dit geldt met name voor de mobiele / verplaatsbare airco’s. Een ventilator is in die zin vaak een alternatief dat veel minder stroom verbruikt. Toch zitten er veel belangrijke voordelen aan een airco. En de nieuwste modellen hebben ook een steeds gunstiger energielabel (A+++). 

  • Aircosystemen koelen de lucht in huis en voeren de warme lucht naar buiten af
  • Op die manier maak je het in huis wel 10 tot 15 graden koeler
  • Airco’s gebruiken over het algemeen relatief veel stroom, soms wel enkele honderden kWh stroom per jaar
  • Een ventilator is in een voordelig en energiezuinig alternatief
  • Wil je een airco aanschaffen? Kies dan voor een split systeem. Dit is een model met een binnen- en buitenunit. Let op het energielabel, kies bij voorkeur voor A ++ (meest zuinig). 
  • Let op: een stille airco is niet per definitie ook een zuinig systeem
  • Gaat het om de verkoeling van een kleine ruimte? Bekijk dan ook de kleinste airco’s

Split airco’s zijn het zuinigst

Een single split airco is over het algemeen veel zuiniger dan een mobiele airco. Ze werken op basis van een warmtepompsysteem. Een belangrijk deel van de benodigde energie haalt het systeem uit de buitenlucht. Er is veel minder stroom nodig dan bijvoorbeeld bij een mobiele airco die voor de volle 100% op elektriciteit werkt. 

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een energiezuinig systeem?
Het energieverbruik van split airco’s vind je eenvoudig aan de hand van 2 belangrijke waardes: SEER en SCOP. Hoe hoger deze scores zijn, des te zuiniger en efficiënter het werkt. 

TypeSEER-waardeSCOP-waarde
Mitsubishi SRK20 ZJX-S5,715,56
Samsung Jungfrau8,54,6
Gree Terra GWH09TB-S3DNA1C8,54,6
LG H12AK prestige inverter V4,495,3
Toshiba RAS N3KVP Daiseikai8,54,6
Daikin FTXG20LW8,524,6
6 energiezuinige split airco’s met buitenunit

Let bij aanschaf altijd op energielabel

Elk aircosysteem heeft een energielabel. Dit is wettelijk verplicht. Zo’n energielabel is handig, want op die manier kan jij als consument in 1 oogopslag zien hoe energiezuinig een bepaald model is. Ons advies is om te kiezen voor airconditioning met energielabel A+++ of ten minste A++. Dit zijn over het algemeen de wat nieuwere modellen waarbij de fabrikant ook nagedacht heeft over efficiëntie. Deze systemen zijn in de regel wel iets duurder maar ze verbruiken ook een stuk minder stroom. Op de lange termijn is dit dus een verstandige en duurzame investering.