Kleinste airco

Wat zijn de voordelen van zo’n klein model? Er zijn veel verschillende airco systemen met hun eigen kenmerken, en de keuze hangt onder meer van de ruimte af die gekoeld moet worden. Er kan gekozen worden voor een kleine uitvoering als de ruimte niet al te groot is en plaatselijke koeling voldoende is. Deze zijn vaak ook heel voordelig.

Soorten kleine airco’s

Er zijn verschillende soorten systemen die de mogelijkheid bieden van een kleine uitvoering. Het ene systeem wordt ook wel het monoblock systeem genoemd en bestaat uit één unit. Vaak wordt dit systeem toegepast in compacte airco’s. Het andere systeem is het splitsysteem dat bestaat uit een onderdeel dat in de ruimte moet worden geplaatst en uit een onderdeel dat buiten wordt geïnstalleerd. De binnen- en buitenunit zijn met elkaar verbonden door en koperen leiding. De binnenunit van een splitsysteem kan beperkt mobiel zijn, maar veelal wordt gekozen voor een vaste installatie van de binnenunit.

Kenmerken van een kleine airco

  • Een kleine mobiele airco heeft natuurlijk als voordeel dat deze eenvoudig verplaatsbaar is en dus in meerdere ruimten te gebruiken is. Op een warme zomerdag kan men deze eerst in de woonkamer plaatsen en in de avond kan deze overgeplaatst worden naar de slaapkamer.
  • Ook bij een kleine variant is het verstandig om rekening te houden met het koelvermogen. Voor een minder grote ruimte is niet zo veel koelvermogen vereist als voor een grote ruimte, maar toch is voldoende vermogen bepalend voor het behalen van een optimaal resultaat.
  • Een kleine airco hoeft niet noodzakelijk een mobiele uitvoering te zijn, er zijn ook talloze kleinere systemen verkrijgbaar in een splituitvoering. Er zijn overigens ook design uitvoeringen van compacte modellen.
  • Een ander kenmerk waar aandacht aan besteed kan worden is het geluid dat de airco voortbrengt, want een te hard geluid kan als hinderlijk worden ervaren. Het aantal decibel geeft aan wat het geluidsniveau is.
  • Als de kleine airconditioning bedoeld is om voor sporadisch gebruik ingezet te worden kan het aan te raden zijn om voor een mobiele variant te kiezen om reden dat deze eenvoudig opgeborgen kan worden als er geen gebruik van wordt gemaakt. Voor een optimale klimaatbeheersing met meerdere mogelijkheden wordt aangeraden te kiezen voor een splitsysteem.