Airco Installatie Nijega

Wil jij een aangenaam en koel huis in je woning? Een goed werkende airco kopen in Nijega biedt een aangename temperatuur en schone lucht thuis of op kantoor. Hier verstrekken wij bruikbare tips en informatie over de diverse soorten apparaten en bieden wij een handige keuzegids. Verder vind je adressen van – in deze gemeente actieve – monteurs en experts en een schatting van de kosten van airconditioning.

 • Met een airco wordt bedoeld: een apparaat waarmee je de lucht kunt koelen, bevochtigen, ontvochtigen en filteren.
 • Grofweg onderscheiden we 2 systemen: vaste airco’s en mobiele airco’s.
 • Mobiele airconditioners zijn toepasbaar op elk type ruimte maar zorgen voor een hoge energierekening.
 • Vaste airco’s (we hebben het ook wel over split-airco’s) kennen 2 units: Een binnendeel en een buitendeel. Ze zijn zuiniger en stiller dan mobiele varianten.
 • Een vaste split-airco bij je thuis laten plaatsen kan je al laten doen vanaf €1.325,00.

Vind een ervaren specialist

Vergelijk offertes van airco-specialisten uit de regio

Airco laten plaatsen in Nijega

De temperaturen in Nederland veranderen flink. Zomers wordt het steeds warmer en we krijgen steeds vaker te maken met een hittegolf. Opvallend veel Hollanders gaat daarom over tot het plaatsen van een airco in Nijega. Slapen, wonen en werken met airconditioning levert je veel gemak op. Het geeft veel meer comfort dan een ventilator. Interesse in een airco installeren in Nijega voor thuis door een bekwaam installatiebedrijf? Met onze vergelijkingstool check jij probleemloos professionele montagebedrijven. Om de juiste opdracht uit te zetten adviseren wij eerst te kijken naar de onderstaande checklist.

Checklist voordat je contact zoekt met installateur

 • Wat is de omvang van de te koelen ruimte? Hieraan wordt het maximale koelvermogen afgeleid.
 • Voor welk klimaatsysteem wil jij kiezen? Voor meer info spring naar verschillen tussen vast en mobiel
 • Hoe en waar wil je het installeren? Ontdek de soorten split systemen.
 • Hoe stil moet het systeem zijn?
 • Wat wil je maximaal uitgeven?
airco-nijega-9217

Geschikte installatiebedrijven in de omgeving
Ga je een airco laten installeren? Kies voor een erkend installatiebedrijf in Nijega (STEK-gecertificeerd en F-gassen). De vakbekwame installatie experts kunnen in elke woning / kantoor het juiste klimaatsysteem integreren. Bovendien zijn ze verantwoordelijk voor het benodigde onderhoud. In de tabel vind je showrooms en airco monteurs in Nijega (gemeente Smallingerland, provincie Friesland). Bekijk ook koeltechniek bedrijven in omliggende plekken als De Veenhoop, Smalle Ee, De Wilgen, Boornbergum, Kortehemmen.

Er zijn geen aircobedrijven gevonden!
Als eerste jouw organisatie hier? Klik hier om jouw airco-bedrijf aan te melden

Een aangenaam klimaat in huis?

Bekijk de goedkoopste monteurs uit de regio

Welke airco is geschikt voor mij?

Door gebruik te maken van airconditioning blaas je koele lucht in de woon,- slaap- en werkomgeving. Er zijn een aantal verschillende systemen waar je uit kunt kiezen. In de volgende paragraaf bieden wij een beknopte omschrijving van mobiele en vaste airco systemen met daarbij een beknopte lijst pluspunten. Lees op deze website ook meer over: Luchtbehandeling.

Mobiele airco, vanaf €575,00
Een verplaatsbare airconditioner is bedoeld voor het verkoelen van kleinere ruimtes, meestal als een tijdelijke oplossing. Je kiest hiervoor omdat het snel leverbaar is en meteen werkt. Er hoeft bijvoorbeeld geen installateur bij te komen. Verder is het een betaalbare optie. De minpunten van monoblock zijn: de geluidsproductie en de toenemende energierekening. Bovendien is het vaak zo dat er een raam open moet waar de afvoerslang doorheen gaat. Hierdoor wordt er weer warmte naar binnen getrokken.

 • Je kunt ‘m direct gebruiken, profiteer direct.
 • Mobiele airco Nijega: Multi-inzetbaar in verschillende ruimtes.
 • Verkoelt en zorgt voor ontvochtiging.
 • De monoblock is de meest gekozen optie: een airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler is een combinatie van een ventilator en airco.

Vaste airco, vanaf €1.200,00
Deze uitvoering bestaat uit 2 onderdelen: een binnen- en buitenunit. De buitenste unit kan aan een buitengevel of op een plat dak worden geplaatst. De binnenunit kan je op iedere gewenste plek in huis plaatsen. De voordelen zijn een uitstekend koelvermogen, maakt weinig geluid in huis (het buitengedeelte maakt het meeste lawaai) en goed voor het milieu (weinig stroom nodig). Het systeem dient diverse doelen: koelen, ontvochtigen, ventileren en verwarmen. Single split is geschikt voor zolderkamers en slaapvertrekken. Multi split wordt vaak toegepast bij gebouwen met meerdere ruimtes. Deze systemen worden altijd geplaatst door een gecertificeerd bedrijf

 • Split airco Nijega: Geplaatst op een vaste plek.
 • Verkoelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen met 1 systeem.
 • Beperkt elektriciteit nodig en een hoog koelvermogen.
 • Met weinig geluid de gehele woning koelen.

Welke soorten vaste airco systemen zijn er?

Gebruik je de airco langer dan 2 weken per jaar? In dat geval kom je uit op een vast model, ook wel bekend als split airco. Er zijn meerdere split systemen om uit te kiezen. Het verschil zit in de binnenunit. De keuzes tref je hieronder. Je leest hier ook aanvullende info over: Aankooptips.

Wandairco
Een zeer geschikt verkoelingssysteem voor thuis. Het wordt op de muur gemonteerd (vermijd plaatsing bij een warmtebron). Moeiteloos te monteren, geschikt voor bijna elke ruimte, aantrekkelijk geprijsd en het verspreidt de lucht uitstekend. Vaak geadviseerd voor slaapkamers en zolderruimtes maar ook interessant voor kantoorgebouwen of winkels. Te installeren vanaf €1325. Een goedkoop airco systeem in Nijega.

Vloerairco / console
Wordt gemonteerd op de vloer of op radiator hoogte. Je kunt het wel een beetje vergelijken met een klassieke verwarming radiator. Wordt vaak aangelegd in slaapkamers en woonkamersof kleinere werkruimtes. De “koude wind” wordt de ruimte in geblazen en initieert een fijne gekoelde luchtstroom. Het systeem kan tevens ontvochtigen en verwarmen. Bij jou thuis geplaatst vanaf €1350.

Plafond airco
Perfect voor grotere kantoren en eetgelegenheden / winkels. Het is optisch mooi weggewerkt, zeer stil, het kost geen ruimte en doet qua luchtverspreiding precies wat het moet doen. Er wordt gewerkt met 3 type plafondairco’s: onderbouw (de unit wordt zichtbaar aan het plafond bevestigd), cassette (in een verlaagd plafond of systeemplafond gebouwd) en kanaalairco / satelliet airconditioning (bij grote installaties toegepast). Bij jou thuis geplaatst vanaf €1475.

VRF airco’s
Is de beste mogelijkheid voor grote gebouwen met meer dan 5 ruimtes. Met 1 grote buitenunit en verschillende binnenunits kunnen verschillende ruimtes worden gekoeld/verwarmd. Het is mogelijk per ruimte de temperatuur te regelen. Voorbeelden van toepassingen zijn winkels en scholen.

Goedkoopste airco juni 2024 inclusief plaatsing

De totaalkosten van een airco inclusief montage in Nijega zijn nogal verschillend. De kosten fluctueren sterk per model airconditioning en per aanbieder (ook verhuur). Ook is het koelvermogen een belangrijk prijs-onderdeel. Wanneer de hele woning gekoeld moet worden is de prijs en stuk hoger in vergelijk met een situatie waarbij jij tijdelijke verkoeling zoekt met bijv. een aircooler. In de onderstaande tabel verstrekken wij een indicatie van prijzen voor vijf veel geïnstalleerde producten incl. montage bij een airco bedrijf in Nijega. Deze kostenindicaties zijn zonder jaarlijks onderhoud, schoonmaakkosten en energiekosten. Een voordeliger alternatief is huren.

ProductBeschrijvingInvestering
Vaste airco (split)Meest gekozen geluidsarm en energiezuinig systeem.€1185 – €2030
Multi Split airco’sEen systeem met 1 buitenunit en 2 – 5 binnendelen. €2200 – €2980
MonoblockPerfect indien er geen plaats is voor een buitendeel. €1185 – €2205
Mobiele aircoVerplaatsbaar systeem met een slang naar buiten.€390 – €835
AircoolerVentilator waar lucht langs water met een koelelement wordt geblazen.€210 – €660
Tabel met de geschatte kosten van airconditioning in Nijega.

Top-10 merken juni 2024

 1. Carrier: Lange levensduur dankzij zelf-clean modus.
 2. De’Longhi: Stijlvolle mobiele airco’s.
 3. Hitachi: Lagon warmtesysteem.
 4. LG: Gepatenteerde Neo Plasma luchtreiniging systeem.
 5. Midea: Mission-PRO-R32 Single Split.
 6. Mitsubishi: Eenvoudig programma’s instellen met de afstandsbediening.
 7. Daikin: Focus op hernieuwbare energie.
 8. Panasonic: Compacte units ontworpen voor gemakkelijk installatie.
 9. Samsung: Totaaloplossing met een hoog comfort en een uiterst laag energieverbruik.
 10. Toshiba: Ook ideaal om energiezuinig een ruimte te verwarmen.

Veelgestelde vragen (FAQ) over het koelen van de woning

Hoe werkt een airco precies?
De meeste koelsystemen kennen 2 units: een binnen en buiten deel. De binnenunit onttrekt warme lucht uit de de woning en voert deze af naar buiten. Dit werkt met een speciaal koudemiddel (R410A of R32). De gekoelde lucht wordt vervolgens weer de ruimte in geblazen. Het systeem is te gebruiken middels een afstandsbediening of App.

In welke situaties kies je voor een airco?
Frisse lucht kan het leefklimaat in een warme woning verbeteren. Om dit mogelijk te maken installeer je een klimaatbeheersingssysteem. Heb jij te maken met een warm huis in juni tot september en wil je de temperatuur laten verlagen? Laat dan snel zo’n airconditioner installeren door een vakkundige installateur in Nijega. Werken, leven en slapen kan dan zonder problemen. Ook kan het systeem ook verwarmen in de winter en zuivert het de lucht.

Kan ik mijn huis verwarmen met een airco?
Zeker, de airco met verwarmingsfunctie is op dit moment eigenlijk de standaard. De a-merk airconditioners kunnen warme ook aan de binnenruimte afgeven. Perfect tijdens de koudere maanden (elektrische bijverwarming). Eventueel kun je een warmtepomp overwegen. Dit zijn geavanceerdere systemen die elke dag van het jaar op milieuvriendelijke wijze een woning kunnen verwarmen en/of koelen.

Wat zijn de kosten van een airco in huis?
De totale prijs wordt gebudgetteerd middels meerdere onderdelen. Als eerste heb je natuurlijk het advies en aanschaf van de airco zelf en de montagekosten. Ook krijg je te maken met een onderhoudscontract. Daarnaast heb je te dealen met een hoger stroomverbruik met als bijgevolg een maandelijkse hogere energierekening. Houd rekening met plusminus €80 tot €280 per huis / per jaar.

Hoeveel stroom verbruikt een airco?
Het energieverbruik van airconditioning varieert per soort systeem en de afmetingen van de te koelen ruimte (koelvermogen). De systemen voor een hele woning gebruiken veel meer stroom wanneer je het vergelijkt met instap-modellen. De slimme airco’s van marktleiders als Mitsubishi werken al weer veel slimmer en zuiniger (energielabel A+++) dan klassieke modellen. Een normaal koelsysteem vraagt om en nabij de 1,50 KW stroom per 60 minuten.

Hoe moet ik het onderhouden?
Kan ik zelfstandig onderhoud plegen aan mijn airco? En mag ik het zelf schoonmaken en reinigen? Onze tip: kies ervoor om elke paar jaar het systeem te laten inspecteren bij een deskundig koudetechniek / airco specialist Nijega. Een gecertificeerd bedrijf helt ook met bijvullen, vacumeren en is er voor reparaties. Op die manier kom je soms in aanmerking voor verlengde garantie en blijft een effectieve werking gegarandeerd. De monteur kijkt bijv. naar condensor, compressor, expansieventiel, verdamper.

Plaats een reactie