AIRCO INSTALLATIE Provincie Friesland

Zoek je extra verkoeling in de zomer? Een goed werkende airco kopen in Friesland draagt bij aan een prettig binnenklimaat in huis, of op je werk. Op deze pagina lees je belangrijke informatie over de verschillende type toepassingen en bieden wij een uitgebreide keuzetool. Mede bieden wij de gegevens van erkende montagebedrijven en de uiteindelijke kosten van airconditioning.

 • Met een airco wordt bedoeld: een systeem dat de temperatuur en luchtvochtigheid regelt.
 • Grofweg onderscheiden we 2 systemen: mobiele airconditioners en vaste airconditioners.
 • Mobiele airco systemen zijn voordelig maar maken veel geluid en verbruiken veel stroom.
 • Vaste airconditioners (we spreken dan over split-airco’s) kennen 2 units: Een buiten- en een binnendeel. Ze beschikken over meer vermogen en zijn veel stiller.
 • Een vaste airconditioner in een ruimte installeren kan je al laten doen vanaf €1.375,00.

Airco laten plaatsen in Friesland

Het klimaat is langzaam aan het veranderen. We hebben structureel warmere zomers en we krijgen steeds vaker te maken met een hittegolf. Een groot aantal mensen kiest ervoor daarom een airco te laten plaatsen in Friesland. Slapen, wonen en werken met airconditioning is een stuk comfortabeler. Een uitstekend alternatief voor een ventilator. Benieuwd naar de opties voor een airco installeren in Friesland voor thuis door een professioneel installatiebedrijf? Met onze vergelijkingstool tref je snel en simpel populaire installateurs. We raden aan te starten met de bijgaande checklist.

Checklist voor het vinden van het juiste klimaatbeheersingssysteem

 • Hoe groot is de ruimte die jij wilt koelen? Dit bepaalt het koelvermogen.
 • Voor welk klimaatsysteem wil jij kiezen? Voor meer info spring naar welk type airco is geschikt voor mij?. 
 • Welk apparaat kan worden geïnstalleerd? Onderzoek de installatietypes.
 • Hoeveel lawaai mag het systeem maken?
 • Wat is mijn maximale budget?
Bekijk ook de mogelijkheden in WeststellingwerfHeerenveenDe Fryske MarrenSúdwest-FryslânWaadhoekeHarlingenTerschellingVlielandLeeuwardenTytsjerksteradielNoardeast-FryslânAmelandSchiermonnikoogSmallingerlandOpsterlandDantumadielAchtkarspelen.

Een aangenaam klimaat in huis?

Kom in contact met de goedkoopste vakmannen uit de regio

Welke airco heb ik nodig?

Airconditioning zorgt voor een prettig klimaat thuis of op kantoor. We onderscheiden velerlei soorten modellen die je kunt kiezen. In het gedeelte hieronder bieden wij de verschillen tussen vaste en mobiele airco systemen met de relevante positieve aspecten. Op ons portaal vind je ook meer info over: Mobiele Airco.

Mobiele airco, vanaf €525,00
Een verplaatsbare airconditioner is perfect voor het verkoelen van kleinere ruimtes, of als tijdelijke oplossing. Het voordeel is dat het bij binnenkomst direct werkt. Er is geen ingewikkeld installatiewerk. Tevens is het de meest voordelige keuze. Als grote nadelen van monoblock noemen we: ze produceren veel geluid en de toenemende energierekening. Ook moet er vaak een raam open t.b.v. de afvoerslang die naar buiten gaat. Hierdoor sijpelt er ook warme lucht het huis in.

 • Je kunt ‘m direct gebruiken, direct een koelere ruimte.
 • Mobiele airco Friesland: Flexibel en verplaatsbaar.
 • Verkoelt en ontvochtigt.
 • De meeste mensen kiezen voor een monoblock: de airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler / luchtkoeler is een soort ventilator waarbij lucht langs water met een koelelement wordt geblazen.

Vaste airco, vanaf €1.275,00
Deze uitvoering heeft 2 onderdelen: een binnen- en een buitenunit. De unit buitenshuis wordt op een dak of gevel gemonteerd. Het gedeelte aan de binnenkant wordt op een zelfgekozen plek geplaatst. Belangrijke pluspunten zijn een hoog rendement, maakt weinig geluid in huis (het buitengedeelte maakt het meeste lawaai) en een laag energieverbruik. De installatie kan koelen, ontvochtigen en verwarmen. Single split wordt vaak gekozen voor zolderkamers en slaapvertrekken. Multi split is ideaal voor gebouwen met meerdere ruimtes. Deze systemen worden altijd geplaatst door een gecertificeerd bedrijf

 • Split airco Friesland: Niet verplaatsbare vaste unit.
 • Verkoelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen met 1 systeem.
 • Gebruikt weinig elektriciteit, en een hoge capaciteit.
 • Zonder veel kabaal het hele huis verkoelen.

Meerdere soorten vaste airco systemen

Wil je structurele verkoeling met weinig geluidsoverlast? Kies dan voor een vast model, vaak wordt dit ook split airco genoemd. Er zijn meerdere split systemen om uit te kiezen. Het verschil zit in de binnenunit. De keuzes kan je hieronder vinden. Bekijk ook meer over: Airco’s zonder afvoer.

Wandairco
Een functioneel koel / klimaatbeheersing systeem voor kamers. Bevestig de unit hoog aan de wand (nooit dichtbij een radiator of andere warmtebron). Zonder problemen te plaatsen, werkt in alle ruimtes, relatief goedkoop en de lucht wordt op een efficiënte manier in de ruimte verspreid. Met name effectief voor zolders en slaapkamers maar ook geschikt voor kantoren of winkels. Wordt al geplaatst v.a. €1375. Een goedkoop airco systeem in Friesland.

Vloerairco / console
Deze unit zet men op de vloer of op radiator hoogte. Je kunt het wel een beetje vergelijken met verwarming of radiator aan de wand. Wordt vaak geplaatst in woonvertrekken en slaapkamers of thuiskantoren. De koude lucht wordt naar boven uitgezet wat leidt tot een merkbare gekoelde luchtstroom. Koelt, verwarmt en ontvochtigt. Bij jou thuis geplaatst vanaf €1200.

Plafond airco
Wordt vaak aangelegd in fabriekshallen en horeca en retail. Grotendeels onzichtbaar, fluisterstil, is eenvoudig te combineren en de luchtverspreiding is optimaal voor grote open plekken. In de basis zijn er drie plafondairco’s: opbouw (bij beperkte ruimte in het plafond), cassette (in het plafond ingebouwd) en kanaal airco / satelliet airconditioning (bij grote installaties toegepast). Wordt al geplaatst v.a. €1300.

VRF airco’s
Is een oplossing voor het koelen van 5 of meer ruimtes. Met slechts 1 buitenunit kunnen verschillende ruimtes worden gekoeld/verwarmd. Het is mogelijk per ruimte de temperatuur te regelen. Wordt vaak toegepast in ziekenhuizen en datacentra.

Goedkoopste airco mei 2024 met plaatsing

De aanschafprijzen van een airco inclusief montage in Friesland variëren enorm. De kosten variëren per airconditioning methode en per installateur (ook verhuur). Daarnaast is het koelvermogen een noemenswaardig kostenaspect. Als de hele woning gekoeld moet worden ben je duurder uit in vergelijk met een situatie waarbij jij tijdelijke verkoeling zoekt met bijv. een aircooler. In de tabel check jij een indicatie van prijzen voor vijf meest gekozen modellen inclusief montage bij een airco bedrijf in Friesland. De prijzen houden geen rekening met periodiek onderhoud, reinigingskosten en elektriciteitskosten. Te duur? Overweeg dan het huren van een klimaatsysteem.

SoortOmschrijvingInvestering
Split aircoMeest gekozen geluidsarm en energiezuinig systeem.€1150 – €1970
Multi Split aircoMeerdere binnenunits worden gekoppeld aan één buitenunit.€2215 – €2980
MonoblockEen vaste airco met directe afvoer door de muur. €1205 – €2280
Mobiele aircoVerplaatsbaar apparaat dat je overal kunt plaatsen.€420 – €890
AircoolerEen mobiel systeem met een waterreservoire.€160 – €675
Tabel met de geschatte prijzen van airconditioning in Friesland.

Top-10 merken mei 2024

 1. Carrier: Besturing met afstandsbediening of handige App.
 2. De’Longhi: Krachtige en opvallend stille mobiele airco’s.
 3. Hitachi: Performance Wandmodel.
 4. LG: Uniek design and state-of-the-art innovatie.
 5. Midea: Groot installatienetwerk.
 6. Mitsubishi: Filtert huismijt, stuifmeel en andere allergenen.
 7. Daikin: Passend in elk interieur.
 8. Panasonic: Verlengde garantie.
 9. Samsung: Met Wifi voor extra gebruiksgemak.
 10. Toshiba: Energiezuinig, stil en een kenmerkend design.

Veelgestelde vragen over koeling in huis

Op welke manier werkt een airco?
De meeste systemen kennen 2 units: een binnendeel en een buitendeel. Een binnenunit onttrekt de warme lucht uit een ruimte en transporteert deze naar de buitenunit die de lucht afvoert. In dit proces is koelvloeistof / koudemiddel (R410A of R32) betrokken. Deze koude lucht wordt aan de ruimte afgegeven. Een airco kun je aan en uitzetten door gebruikt te maken van een slimme mobiele applicatie of knoppen.

Wat zijn de voordelen van een airco?
Koude lucht kan een warme woning aantrekkelijker maken. Hiervoor schaf jij een klimaatbeheersingssysteem aan. Heb jij ook een warm huis in de vakantieperiode en zou je dit willen koelen? Zet dan de volgende stap en laat een airconditioner installeren door een professionele installateur in Friesland. Het thuiswerken, slapen en recreëren is dan weer een feestje. Ook kan het systeem ook verwarmen in de winter en zorgt het voor een gezond binnenklimaat door de lucht te zuiveren.

Kan de airco in de winter ook verwarmen?
Ja dit kan, de airco met verwarmingsfunctie is momenteel eigenlijk de standaard. De meeste split airconditioners kunnen warme ook aan de binnenruimte afgeven. Deze manier van elektrische bijverwarming komt van pas in de wintermaanden. In feite is dit dus gewoon een lucht-lucht warmtepomp. Dit zijn slimme systemen die – wanneer jij het wil – op een energiezuinige manier een huis kunnen verwarmen en koelen.

Hoeveel kost een airco-installatie?
De uiteindelijke prijs komt tot stand door meerdere bouwstenen. Om te beginnen de initiële aanschaf, eventuele advieskosten en de montagekosten. Daarbovenop komt nog het periodieke onderhoud. Tevens moet je rekening houden met een grotere stroomvraag en dus een maandelijkse hogere energierekening. Houd rekening met een €80 tot €275 per huis / per jaar.

Hoeveel stroom verbruikt een klimaatsysteem?
Het stroomverbruik van een airco wijkt af per systeem en rendement / koelvermogen. De systemen voor een compleet huis verbruiken meer elektriciteit wanneer je het vergelijkt met eenvoudige vloer- of wandinstallaties. De slimme airco’s van a-merken als Midea zijn een stuk zuiniger (energielabel A+++) dan vroegere modellen. Een gemiddeld koelsysteem rekent grofweg 1,60 KW stroom per uur.

Hoe werkt het met onderhoud en service?
Kan ik ook zelf onderhoudswerkzaamheden doen? Moet de binnen- en buitenunit gereinigd worden? Het landelijk advies is om 1 of 2 jaarlijks een inspectie in te plannen via een vakkundige koudetechniek / airco specialist Friesland. Deze vakman is er ook voor werkzaamheden als bijvullen, vacumeren en reparaties. Wanneer je hiervoor kiest heb je wellicht recht op verlengde garantie en blijft het systeem zuinig werken. De vakman kijkt naar onderdelen als compressor, koelvloeistof, verdamper, expansieventiel.