Airco Installatie Harlingen

Op zoek naar geschikte airconditioning in je woning? Een airco kopen in Harlingen zorgt voor een aangename temperatuur in jouw woning, winkel of kantoor. Via onze airco-vergelijker faciliteren we waardevolle tips en info over de velerlei type oplossingen en helpen we jou met het kiezen van het beste systeem. Ook bieden wij adressen van – in de buurt actieve – specialisten en installateurs en de huidige tarieven van airconditioning.

 • Met een airco wordt bedoeld: een klimaatbeheerser dat ontvochtigt, ventileert en verwarmt.
 • Je kunt kiezen uit vaste- of mobiele airconditioners.
 • Mobiele airconditioners zijn voordelig maar zijn ook echte stroomvreters.
 • Vaste airco systemen (de zogenoemde split-airco’s) bestaan uit twee units: Een buiten- en binnengedeelte. Ze zijn zuiniger en stiller dan mobiele varianten.
 • Een vast systeem in de woning plaatsen kan al vanaf €1.350,00.

Vind een erkende installateur

Vergelijk offertes van aircobedrijven uit de regio

Airco laten plaatsen in Harlingen

Het Nederlandse klimaat wordt anders. De warmte in de zomers neemt toe en we worden steeds vaker getroffen door een hittegolf. Een toenemend aantal mensen besluit dan ook een airco te laten plaatsen in Harlingen. Wonen, (thuis)werken en ’s nachts slapen met airconditioning heeft veel voordelen. En het is een stuk efficiënter dan een ventilator. Benieuwd naar de opties voor een airco installeren in Harlingen voor thuis door een erkend installatiebedrijf? Op deze pagina tref je probleemloos de beste vakmensen. Bekijk voor het beste advies eerst de airco-checklist.

Offerte aanvragen? Bekijk eerst deze checklist

 • Hoe groot is de ruimte waar het systeem komt? Dit is belangrijk voor het koelvermogen.
 • Voor welk klimaatsysteem wil jij kiezen? Zie ook verschillen tussen vast en mobiel
 • Hoe en waar wil je het installeren? Check de diverse installatietypes.
 • Hoeveel db geluid mag het systeem maximaal maken?
 • Hoeveel geld ben ik hier ongeveer aan kwijt?
airco-harlingen-8861

Overzicht met installatiebedrijven en monteurs
Airco laten installeren? Laat dit uitvoeren door een gespecialiseerd installatiebedrijf in Harlingen (bij voorkeur F-gassen en STEK gecertificeerd). De deskundige installatie experts kunnen overal een geschikt klimaatsysteem installeren. Daarnaast zorgen zij voor het onderhoud en afvullen. In het bijgesloten overzicht vind jij showrooms en airco monteurs in Harlingen (gemeente Harlingen, provincie Friesland). Check ook koeltechniek bedrijven in plaatsen als Waadhoeke, Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren, Heerenveen, Westerveld.

Er zijn geen aircobedrijven gevonden!
Als eerste jouw organisatie hier? Klik hier om jouw airco-bedrijf aan te melden

Je huis verkoelen?

Kom in contact met de voordeligste installatiebedrijven uit de regio

Welke airco moet ik kopen?

Met behulp van airconditioning verkoel je de ruimtes in een woning, winkel- of kantoorpand. We kennen allerlei apparaten die men kan installeren. In onderstaande tekst tref je een korte omschrijving van vaste en mobiele airco systemen met een korte opsomming van voordelen. Bekijk ook meer info over: Prijzen van airco’s.

Mobiele airco, vanaf €550,00
Een verplaatsbare airconditioner is bedoeld voor het koelen van een kleine ruimte, meestal als een tijdelijke oplossing. Het is populair omdat het direct verkoeling biedt. Er hoeft bijvoorbeeld geen installateur bij te komen. Mede is een kostentechnisch een interessante optie. Belangrijkste nadelen van een monoblock: het ‘redelijk’ hoorbare geluid en de verhoging van het elektriciteitsverbruik. Ook heb je een opening naar buiten nodig (raam) waar de afvoerslang gemakkelijk naar buiten kan. Daardoor komt er weer warme lucht de woning in.

 • Je kunt ‘m direct gebruiken, er komt geen installateur aan te pas.
 • Mobiele airco Harlingen: Eenvoudig te verrijden.
 • Kan ook de lucht bevochtigen.
 • De monoblock wordt veel toegepast: een airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler is een tussenvorm tussen airco en ventilator.

Vaste airco, vanaf €1.200,00
Het apparaat kent 2 units: een binnen- en een buitenunit. De buitenunit wordt opgehangen aan een gevel of neergezet op een plat dak. De unit aan de binnenkant wordt op een zelfgekozen plek geplaatst. Een vaak gekozen systeem vanwege een hoog koelvermogen, slechts weinig lawaai in huis (het deel dat lawaai maakt hangt namelijk buiten) en een efficiënte werking (weinig stroomverbruik). Dit product verkoelt, ontvochtigt, ventileert en verwarmt. Single split wordt vaak gebruikt bij slaapkamers, zolders en bijruimtes. Multi split is handig voor woningen / gebouwen waar meerdere ruimtes gekoeld moeten worden. Vakmanschap is benodigd, het systeem wordt altijd geplaatst door een gecertificeerd installatiebedrijf

 • Split airco Harlingen: Vaste module in een ruimte.
 • Kan verkoelen, ontvochtigen, ventileren en verwarmen.
 • Gebruikt weinig stroom en een hoge capaciteit.
 • Zonder geluidsoverlast meerdere ruimtes koelen.

Diverse soorten vaste airco systemen

Gebruik je de airco langer dan 2 weken per jaar? Dan kan je het beste gaan voor een vast model, ook wel een split airco genoemd. Er zijn verschillende type split systemen. Het grootste verschil heeft te maken met de binnenunit. De verschillende opties staan hieronder weergegeven. Of bekijk meer informatie over: Stilste airco.

Wandairco
Een functioneel verkoelingssysteem voor particulier gebruik. Installeer de binnenunit aan de bovenkant van de wand (niet bij een raam of radiator/warmtebron). Eenvoudig te plaatsen, past in praktische elke plek, een voordelig systeem en de lucht wordt uitstekend verspreid. Vooral interessant voor slaapkamers en zolderruimtes maar het werkt ook prima in kantoren of winkels. Bij jou thuis geplaatst vanaf €1100. Een goedkoop airco systeem in Harlingen.

Vloerairco / console
Geplaatst op de grond van de ruimte of onderaan de wand. Het doet vaak denken aan een verwarming. Een uitkomst voor woonkamers en grotere hobby-kamers of kleinschalige werkunits. De koude lucht wordt bovenaan afgegeven met als gevolg een fijne koude luchtstroom. Koelt, verwarmt en ontvochtigt. Bij jou thuis geplaatst vanaf €1100.

Plafond airco
Zeer geschikt voor grote kantoorpanden en winkels. Het is amper zichtbaar, zeer stil, is eenvoudig te combineren en de luchtverspreiding is optimaal voor grote open plekken. Er zijn 3 type plafondairco’s: onderbouw (vergelijkbaar met een wandunit), cassette (in een verlaagd plafond geïnstalleerd) en kanaal airco / satelliet airconditioning (als je echt veel koelvermogen nodig hebt). Geïnstalleerd vanaf €1475.

VRF airco’s
Is relevant voor gebouwen met meer dan 5 ruimtes. Met slechts 1 buitenunit kan men moeiteloos verschillende ruimtes koelen en verwarmen. De temperatuur kan per ruimte worden geregeld. Wordt vaak toegepast in kantoorruimtes en hotels.

Goedkoopste airco december 2023 met plaatsen

De kostprijzen van een airco inclusief montage in Harlingen liggen nogal uiteen. De aanschafprijzen zijn weer anders per airconditioning methode en per leverancier (ook verhuur). Bovendien is het maximale koelvermogen prijsbepalend. Mocht het zo zijn dat je kiest voor een systeem dat de hele woning koelt ben je duurder uit dan wanneer je een kleine ruimte wilt koelen met een aircooler. In de lijst hieronder tref jij een prijsindicatie van 5 populaire soorten systemen incl. plaatsing bij een airco bedrijf in Harlingen. De getoonde tarieven zijn excl. onderhoudsinterval, vullen en verbruikte stroom. Een voordeliger alternatief is huren.

TypeToelichtingTarieven
Single split aircoEén binnenunit met een buitenunit die lucht aanzuigt.€1240 – €2000
Multi Split aircoVerschillende binnenunits die zorgen voor verspreiding van lucht. €2200 – €2920
MonoblockEen vast binnenunit met een afvoer in de muur. €1115 – €2205
Mobiele aircoBetaalbaar en flexibel systeem met afvoerslang naar buiten. €410 – €815
AircoolerEen kleine systeem met waterreservoire voor lucht-waterkoeling. €235 – €620
Overzicht met de geschatte prijzen van airconditioning in Harlingen.

Top-10 merken december 2023

 1. Carrier: Wereldwijd marktleider op het gebied van airconditioning, verwarming en koelsystemen.
 2. De’Longhi: Extreem stil en super krachtige mobiele airco.
 3. Hitachi: Lagon warmtesysteem.
 4. LG: Krachtige systemen voor een perfect binnenklimaat.
 5. Midea: Goede support / klantenservice.
 6. Mitsubishi: PlasmaDuo filtersysteem voor meest schone lucht.
 7. Daikin: Koel en verwarmt tegelijkertijd.
 8. Panasonic: Eigen aquarea lucht-water warmtepomp.
 9. Samsung: Totaaloplossing met een hoog comfort en een uiterst laag energieverbruik.
 10. Toshiba: Handige functies zoals de Comfort Sleep en Hi-Power.

Veelgestelde vragen over klimaatsystemen

Hoe werkt een airco?
De meeste koelsystemen bestaan uit 2 delen: een buiten- en een binnendeel. Een binnenunit onttrekt warme lucht uit het huis en voert deze af naar buiten via de buitenunit. Hiervoor wordt o.a. koelvloeistof / koudemiddel (R410A of R32) gebruikt. De afgekoelde lucht wordt terug in de ruimte geventileerd. Dit koelsysteem kun je aan en uitzetten door middel van een remote controller of WiFi.

Waarom kiezen voor een airco?
Gekoelde lucht kan het leefklimaat in een warme woning verbeteren. Hiervoor schaf jij een klimaatbeheersingssysteem aan. Heb jij ook een erg heet huis in de zomerse maanden en wil je wat verkoeling? Laat in die situatie zo’n airconditioner plaatsen door een vakkundige installateur in Harlingen. Thuiswerken, slapen en leven is zo een stuk prettiger. Verder kan het klimaatsysteem verwarmen in de winter en zorgt het voor een gezond binnenklimaat door de lucht te zuiveren.

Kan ik de airco gebruiken als verwarming?
Ja dit kan, zo’n airco met verwarmingsfunctie is tegenwoordig veel voorkomend. De a-merk airconditioners kunnen warme ook aan de binnenruimte afgeven. Het is dus een stukje elektrische bijverwarming voor de koude maanden. Eventueel kun je een warmtepomp overwegen. We spreken dan van all-electric systemen die elke dag van het jaar op een efficiënte manier een ruimte kunnen koelen of verwarmen.

Hoe duur is een airco?
De uiteindelijke prijs wordt gebaseerd a.d.h.v. meerdere aspecten. Ten eerste het advies, de airco en de prijs van de installatie. Daarbij komt nog het jaarlijkse onderhoud. Tevens moet je rekening houden met een grotere stroomvraag en dus een aanzienlijke groei in elektriciteitskosten. Gemiddeld betaal je €95 tot €310 per kalenderjaar.

Klopt het dat klimaatsystemen veel stroom verbruiken?
Het stroomverbruik van airconditioning varieert per soort systeem en koelvermogen. De systemen voor een hele woning zijn qua elektriciteit grotere energieslurpers in vergelijking met eenvoudige wand modellen. De slimme airco’s van veel verkochte merken als Midea zijn een stuk zuiniger (energielabel A+++) dan gedateerde modellen. Een normaal koelsysteem vraagt zo’n 1,45 KW stroom voor een uurtje.

Hoe moet ik het onderhouden?
Kan je zelf de airco onderhouden? Hoe zit het met de reiniging en schoonmaak? Ons advies is om eens per 2 jaar een onderhoudsbeurt te laten doen via een vakbekwaam koudetechniek / airco specialist Harlingen. Een gecertificeerd bedrijf verleent ook diensten als bijvullen, vacumeren en reparaties. Dan vervalt de verlengde garantie niet en een goede werking. De specialist kijkt o.a. naar verdamper, expansieventiel, koelvloeistof, condensor.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie