Stilste airco

Een airco is een ideaal systeem om de temperatuur in huis een aantal graden naar beneden te krijgen. Een belangrijk nadeel is dat airco systemen vaak veel lawaai maken. Er is dan ook steeds meer vraag naar stille airco’s met een laag geluidsniveau. Op deze pagina vind je meer informatie en tips die helpen met het vinden van een airco die weinig lawaai maakt en toch goede prestaties heeft. 

  • Het geluidsniveau van airco’s loopt sterk uiteen: de stilste modellen produceren zo’n 25 dB terwijl er ook systemen zijn die met gemak 65 dB produceren
  • In huis heb je meer “last” van mobiele airco’s dan van vaste split airco’s
  • Bij split airco’s is het namelijk de buitenunit die het meeste lawaai maakt, en deze hangt buiten
  • De buitentemperatuur heeft veel invloed op het geluidsniveau. Hoe warmer het is, hoe meer werk de airco moet verrichten, en hoe meer geluid het systeem produceert
  • We spreken van een stille airco als deze maximaal 50 dB produceert
  • Luidruchtige airco’s zitten op een geluidsniveau van 60 dB of hoger
  • Bekijk ook ons overzicht met kleine airco systemen met een laag geluidsniveau

Hoeveel lawaai maakt een airco?

Er zijn verschillende type airco’s. En elk type heeft weer een eigen geluidsniveau. Hieronder vind je het geluidsniveau van de verschillende onderdelen. Uiteindelijk zijn het de mobiele airco’s (dus zonder buitenunit) die het meeste lawaai maken. De buitenunits van een vast systeem maken ook wel redelijk veel geluid, maar hier heb je in de praktijk eigenlijk geen last van. Binnenunits van een split systeem worden steeds stiller. 

TypeGeluidsniveau
Split airco (buitenunit)20 – 50 dB
Split airco (binnenunit)45 – 55 dB
Mobiele airco45 – 70 dB
Geluidsniveau van verschillende type airco’s

Wat is de stilste airco?

Zoek jij een aircosysteem die niet veel lawaai maakt, en dus lekker stil is? In dat geval adviseren wij een split-unit airco. Dit is een model met een binnen- en buitenunit. De buitenunit doet eigenlijk het meest werk. Dit deel maakt dus ook het meeste geluid (tussen de 20 – 50 dB). Wanneer je hier een geschikte plek voor hebt dan heb jij (en de buren!) hier eigenlijk geen last van. De binnenunit is over het algemeen heel stil en deze hoor je amper. De binnenunit kan je heel mooi wegwerken of je kunt kiezen voor een mooie design airco als echte eyecatcher. Veel airco’s hebben ook een energiezuinige stand waarop je vrijwel niets hoort. 

Een geluidsarme mobiele airco
Ga je toch voor een mobiele airco (bijvoorbeeld vanwege de prijs), dan zul je merken dat deze systemen best wat lawaai maken. Helaas zijn er op dit moment geen stille mobiele airco’s op de markt. De systemen met het minste lawaai produceren alsnog zo’n 50 dB. Maar de massa zit wel op 60 tot 70 dB. Wel kan je iets doen aan het geluid. 

  • Hoe hoger de temperatuur, hoe harder de airco moet werken. Dit resulteert ook in meer lawaai
  • Probeer dus al veel warmte buiten de deur te houden. Bijvoorbeeld met gordijnen
  • Gebruik de eco-stand of nachtstand om het geluid van de mobiele airco te beperken