Airco Installatie Leeuwarden

Op zoek naar extra afkoeling tijdens de warme dagen van 2024? Een juist geïnstalleerde airco kopen in Leeuwarden zorgt voor een aangename temperatuur in huis, of op je werk. Op deze website bekijk je waardevolle info over de velerlei soorten modellen en bieden wij een uitgebreide keuzetool. Tevens bekijk je de gegevens van regionale installateurs en de gemiddelde prijzen van airconditioning.

 • De definitie van een airco is: een apparaat wat een huis of appartement kan verkoelen.
 • Eigenlijk zijn er 2 type systemen: vaste airco’s en mobiele airco’s.
 • Mobiele airconditioners kunnen eenvoudig verplaatst worden maar zorgen voor een hoge energierekening.
 • Vaste airco systemen (de specifieke split-airco’s) kennen 2 units: Een buiten- en een binnendeel. Ze hebben een beter koelvermogen en zijn veel stiller.
 • Een vast systeem in een ruimte installeren wordt al gedaan vanaf €1.200,00.

Vind een gecertificeerde vakman

Vergelijk offertes van regionale airco-installateurs

Airco laten plaatsen in Leeuwarden

Het Nederlandse klimaat wordt anders. De warmte in de zomers neemt toe en we krijgen steeds vaker te maken met een hittegolf. Meer en meer woningbezitters gaan dan ook voor het laten plaatsen van een airco in Leeuwarden. Het thuiswerken, slapen en recreëren met airconditioning levert je veel gemak op. En het werkt veel beter dan een ventilator. Enthousiast, en wil je een airco installeren in Leeuwarden voor thuis door een gespecialiseerd installatiebedrijf? Via deze website zoek je eenvoudig populaire vakmannen. Wij adviseren om te beginnen met de airco-checklist.

Checklist voor het kiezen van het juiste klimaatbeheersingssysteem

 • Hoe groot is de ruimte die gekoeld moet worden? Op basis daarvan wordt het koelvermogen berekend.
 • Welke soort klimaatbeheersing wil je? Lees ook vast of mobiele airco?
 • Waar moet het systeem komen te hangen? Bekijk de verschillende soorten systemen.
 • Hoeveel geluid mag de airconditioner maken?
 • Wat mag het systeem maximaal kosten?
airco-leeuwarden-8922

Vind een monteur of installatiebedrijf in de regio
Een airco laten installeren in huis? Ga op zoek naar een erkend installatiebedrijf in Leeuwarden (let op STEK en F-gassen gecertificeerd installatiebedrijf). De deskundige montage experts mogen in alle ruimtes een geschikt klimaatsysteem maken. Daarnaast zorgen zij voor groot onderhoud en reparatie. Hieronder in de tabel vind jij showrooms en airco monteurs in Leeuwarden (gemeente Leeuwarden, provincie Friesland). Check ook koeltechniek bedrijven in naburige plaatsen als Vlieland, Terschelling, Harlingen, Waadhoeke, Súdwest-Fryslân.

Er zijn geen aircobedrijven gevonden!
Als eerste jouw organisatie hier? Klik hier om jouw airco-bedrijf aan te melden

Koelere lucht in de woning?

Ontvang offertes van de aantrekkelijkste specialisten uit de regio

Welke airco moet ik kiezen?

Met airconditioning realiseer je verkoeling in een woning of kantoorpand. Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten apparaten die geschikt kunnen zijn. In de volgende paragraaf lees je de verschillen tussen vaste en mobiele airco systemen met daarbij de pluspunten en minpunten. Lees op deze website ook meer over: MV-systemen.

Mobiele airco, vanaf €495,00
Een verplaatsbare airconditioner is een uitkomst voor het koelen van een (kleine) slaap- of woonruimte, / plaatselijke oplossing. Je kiest hiervoor omdat het direct verkoeling biedt. Er hoeft bijvoorbeeld geen installateur bij te komen. Evengoed is het een relatief goedkope oplossing. Veel genoemde nadelen van monoblock: veel “lawaai” en het hoge energieverbruik. Ook moet er vaak een raam open waar de afvoerslang uit kan hangen. Als gevolg komt er weer warme lucht de woning in.

 • Systeem is snel aangesloten, gelijk effect.
 • Mobiele airco Leeuwarden: Eenvoudig te verrijden.
 • Verkoelt en ontvochtigt.
 • Veel ruimtes zijn geschikt voor een monoblock: de airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler is een tussenvorm tussen airco en ventilator.

Vaste airco, vanaf €1.250,00
Het apparaat kent 2 componenten: een binnendeel en een buitendeel. De unit buitenshuis wordt op een dak of gevel gemonteerd. De unit binnenshuis hang je bijvoorbeeld aan de wand of het plafond. Belangrijke pluspunten zijn een hoog koelvermogen, je merkt er in huis niets van (de compressor hangt immers buiten) en een laag energieverbruik. Dit apparaat kan koelen, maar ook verwarmen. Single split is ideaal voor een slaapkamer of zolderkamer. Multi split wordt vaak gekozen voor meerdere ruimtes koelen. Deze systemen worden altijd geplaatst door een gecertificeerd installatiebedrijf

 • Split airco Leeuwarden: Vaste module in een ruimte.
 • Verkoelen, ventileren en verwarmen.
 • Gebruikt weinig elektriciteit, en een aantrekkelijk koelrendement.
 • Met weinig geluid diverse ruimtes verkoelen.

Soorten vaste airco systemen

Zoek je een duurzaam en structurele oplossing? In dat geval kom je uit op een vast model, wat we ook wel een split airco noemen. Je kunt kiezen uit meerdere split systemen. De binnenunits kunnen namelijk verschilend geplaatst worden. De meest populaire opties staan hieronder weergegeven. Of klik door voor meer informatie over: Airco aanbiedingen.

Wandairco
Een praktisch verkoelingssysteem voor thuis. Het wordt op de muur gemonteerd (vermijd plaatsing bij een warmtebron). Simpel te plaatsen, past bijna in elke ruimte, een aantrekkelijk prijskaartje en heeft een goed koelvermogen (en luchtbehandeling). Vaak gebruikt in slaapkamers en zolderruimtes maar ook geschikt voor winkels en horeca. Wordt al geplaatst v.a. €1325. Een goedkoop airco systeem in Leeuwarden.

Vloerairco / console
Deze unit zet men op de vloer of wordt laag aan de wand gehangen. Het lijkt een beetje op een verwarming. Vaak wordt dit geplaatst in slaap- en woonkamers of kleine kantoorpanden. De lucht wordt naar boven geblazen en initieert een aangename koude luchtstroom. Het kan ook als verwarming dienen. Verkrijgbaar vanaf €1375.

Plafond airco
Wordt vaak aangelegd in grote bedrijfstoepassingen en horeca en retail. Het zijn geen in het oog springende units, erg stil, is eenvoudig te combineren en is zeer effectief in luchtverspreiding voor grote oppervlakken. Er zijn 3 type plafondairco’s: onderbouw (als er geen verlaagd plafond is), cassette (onzichtbaar in het plafond verwerk) en satelliet airconditioning / kanaalairco (bij grote aaneengesloten ruimtes). Bij jou thuis geplaatst vanaf €1375.

VRF airco’s
Is een oplossing voor locaties met veel individuele ruimtes. Met behulp van 1 buitenunit kan men moeiteloos verschillende ruimtes koelen en verwarmen. Elke ruimte kan afzonderlijk een temperatuur instellen. Vaak gebruikt in kantoren en hotels.

Goedkoopste airco februari 2024 met monteren

De uiteindelijke kosten van een airco inclusief montage in Leeuwarden zijn heel divers. De aanschafprijzen kunnen afwijken per soort airconditioning en per aanbieder (ook verhuur). Tevens is het koelvermogen essentieel. In de situatie waarbij de hele woning gekoeld moet worden is dat een stuk prijziger in verhouding tot gevallen waarbij je enkel een mobiele aircooler nodig hebt. In het onderstaande overzicht bieden wij een actuele prijsschatting van 5 populaire soorten systemen incl. plaatsing bij een airco bedrijf in Leeuwarden. De getoonde prijzen zijn excl. het onderhoud, reinigingskosten en verbruikte stroom. Voor tijdelijk gebruik kan je ook een systeem huren.

SysteemBeschrijvingPrijzen
Split-systeemEen simpel en eenvoudig binnen-buitenunit systeem. €1235 – €2035
Multi Split aircoMeerdere binnenunits die verbond zijn met 1 buiten-compressor.€2200 – €2915
MonoblockMeestal een mobiele airco zonder een buitenunit. €1165 – €2285
Mobiele airco’sEen verrijdbaar model met een afvoerslang. €390 – €855
AircoolerEen tussenvorm tussen airco en ventilator.€220 – €600
Tabel met de geschatte kosten van airconditioning in Leeuwarden.

Top-10 merken februari 2024

 1. Carrier: Slimme systemen die zichzelf reinigen.
 2. De’Longhi: Tot wel 50% sneller dan andere mobiele airco’s.
 3. Hitachi: Shirokuma Vloermodel.
 4. LG: Krachtige systemen voor een perfect binnenklimaat.
 5. Midea: Ook slimme bediening & toebehoren.
 6. Mitsubishi: Voelt en onthoudt de optimale klimaatomstandigheden.
 7. Daikin: Revolutionaire Bluevolution Split-range.
 8. Panasonic: Nanoe™ X met hydroxylradicalen.
 9. Samsung: Met Wifi voor extra gebruiksgemak.
 10. Toshiba: Fluisterstille modellen voor een aangename nachtrust.

Veelgestelde vragen over koeling in huis

Wat is een airco en hoe werkt het?
De meeste apparaten bestaan uit twee onderdelen: een buiten- en een binnendeel. De binnenunit van de airco onttrekt de warme lucht uit een ruimte en voert deze af naar buiten. Daarvoor wordt een koelvloeistof (R410A of R32) gebruikt. De koude lucht wordt de woning in teruggeblazen. Dit koelsysteem kan je eenvoudig bedienen aan de hand van een remote controller of WiFi.

Wat zijn de voordelen van een airco?
Gekoelde lucht realiseert een prettiger klimaat in een warme woning. Hiervoor schaf jij een klimaatbeheersingssysteem aan. Heb jij dus last van een heet appartement in de zomermaanden en wil je lagere temperaturen bereiken? Wacht dan niet langer en laat de airco monteren door een vakkundige installateur in Leeuwarden. Wonen, (thuis)werken en slapen is zo een stuk prettiger. Ook geeft het klimaatsysteem warmte in de winter en zorgt het voor schone lucht in huis.

Kan een airco ook verwarmen?
Ja, een airco met verwarmingsfunctie is sinds enkele jaren niet speciaal meer. De nieuwste airconditioners bieden de mogelijkheid om warme lucht te blazen. Het is dus een stukje elektrische bijverwarming voor de koude maanden. Je kunt ook een warmtepomp kiezen. We spreken dan van all-electric systemen die het hele jaar door op een duurzamere manier een ruimte kunnen verwarmen en/of koelen.

Wat zijn de huidige kosten van een airco?
De totale prijs komt tot stand door meerdere onderdelen. Als eerste heb je natuurlijk het adviestraject, de airconditioner en de montagekosten. Verder heb je te maken met de kosten van het onderhoud. Verder zul je te maken krijgen met een stijgend energieverbruik met als gevolg een flink hogere stroomkosten. Denk dan aan om en nabij de €80 tot €270 per huis / per jaar.

Hoeveel stroom verbruikt een klimaatsysteem?
Het energieverbruik van airconditioning wijkt af per soort systeem en rendement / koelvermogen. De geavanceerde systemen zijn veel meer stroomvreters wanneer je het vergelijkt met eenvoudige single-split systemen. De beste airco’s van populaire merken als Panasonic hebben een hoger rendement (energielabel A+++) dan oude modellen. Een gemiddeld koelsysteem moet ruwweg 1,40 KW stroom voor een uurtje.

Hoe vaak moet het systeem worden onderhouden?
Kan ik in huis onderhoud aan de airco uitvoeren? En mag ik het zelf schoonmaken en reinigen? Het landelijk advies is om 1 keer per 2 jaar het systeem te laten inspecteren via een vakkundige koudetechniek / airco specialist Leeuwarden. Deze monteur is er ook voor werkzaamheden als bijvullen, vacumeren en reparaties. Als je dat doet behoud je de verlengde garantie en blijft een effectieve werking gegarandeerd. De expert checkt o.a. compressor, verdamper, condensor, koelvloeistof.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie