Afzuiginstallatie

Een goede en betrouwbare afzuiginstallatie is voor de gezondheid van werknemers van cruciaal belang. Een solide systeem reinigt de vervuilde lucht van stof, dampen en rook en creëert een gezond en dus prettiger werkklimaat. Het gevolg van een gezonde omgeving is een verbeterde productiviteit. Niet alleen de veiligheid van medewerkers valt onder de verantwoording van de onderneming waar zij werkzaam zijn, de werkgever is ook verplicht te zorgen voor een gezonde omgeving. Een afzuiginstallatie biedt hiervoor een totaaloplossing. Bent u op zoek naar zo’n totaaloplossing en hecht u veel waarde aan goede werkomstandigheden en een gezonde omgeving? Dan is het aanvragen van offertes een eerste stap in de juiste richting. Door enkele vragen te beantwoorden op deze site, krijgt u precies de informatie die aansluit bij uw wensen en budget op het gebied van een afzuiginstallatie.

Welke afzuigsystemen zijn er?

De juiste afzuiginstallatie zuigt grondig de vervuilde lucht af. En met vervuilde lucht wordt onder meer bedoeld de dampen, rook en stofdeeltjes die hierin rond dwarrelen. Er zijn vele mogelijkheden op het gebied van afzuigsystemen. We zetten er een aantal voor u op rij:

 • Kleine afzuigunits. Compact in omvang, maar breed inzetbaar
 • Afzuiginstallaties die oude luchten vol dampen afvoeren en ook verse lucht aanvoeren
 • Verrijdbare afzuigunits
 • Geheel omkaste afzuigsystemen, compleet met ingebouwde ventilator

Vrijwel alle modellen zijn uitgerust met hoogwaardige ontgeursystemen en filtersystemen. En kunt u geen keuze maken uit de bestaande installaties, dan kunt u er ook nog voor kiezen om een afzuiginstallatie op maat voor u te laten ontwerpen en bouwen. Behalve dat het ontwerp op uw wensen en eisen wordt afgestemd, wordt er eveneens rekening gehouden met de regel- en wetgeving rondom de Arbo- en milieuregels.

Welke branches gingen u voor?
Veel bedrijven beschikken al over een afzuiginstallatie. Van de kleine ondernemer die gebruik maakt van de compacte afzuigunit tot aan de grote multinationals met een complete afzuigunit in gesloten uitvoering. De branches die u al voor zijn gegaan zijn onder andere:

 • Bouwbedrijven
 • Timmerfabrieken
 • Zwembaden
 • Metaalbedrijven
 • Onderwijs instellingen
 • Kappersbranche
 • Interieur-bouwers
 • Kit / lijmfabrieken
 • Deuren-fabrieken
 • Sociale werkplaatsen
 • Horecabedrijven

Waarom is een afzuigsysteem belangrijk?

U dient in het kader van ‘goed werkgeverschap’ te zorgen voor een goed werkend afzuigsysteem. Medewerkers worden dagelijks blootgesteld aan stoffen, rook en andere dampen. Wanneer de lucht niet wordt gezuiverd, kunnen gezondheidsklachten ontstaan. U bent op de werkvloer verantwoordelijk voor het welzijn van uw werknemers. Met de komst van een afzuigsysteem wordt de lucht continu ververst. Vervuilde lucht maakt plaats voor frisse lucht.

Soorten afzuiging
Op het gebied van een afzuigsysteem zijn er twee soorten te onderscheiden, te weten:

 • Mechanische afzuiging. Mechanische afzuigsystemen voeren alleen de vieze, vervuilde lucht af middels ventilatie. Op plekken waar geuren en vocht afgevoerd moeten worden, wordt deze afzuiging geplaatst. Voor de toevoer van verse, frisse lucht dient u zelf te zorgen door middel van roosters en ramen die opengezet kunnen worden.
 • Balansventilatie. Bij balansventilatie wordt er net als bij een mechanisch afzuigsysteem vervuilde lucht afgevoerd, maar er wordt eveneens verse lucht aangevoerd. Bij deze vorm van afzuiging wordt ook vaak van warmteterugwinning gebruikt gemaakt. Dit betekent dat de warme afvoerlucht in een apparaat wordt weggevoerd langs de verse buitenlucht. De lucht vermengt zich niet, maar de verse lucht van buiten ontvangt de warmte van de binnenlucht. In de winter kan warmteterugwinning zeer prettig zijn, omdat de ruimte dan wordt voorzien van verse, verwarmde lucht. Bovendien scheelt deze constructie ook aanzienlijk op de energienota. Hebt u geen behoefte aan het voorverwarmen van verse lucht, dan kan dit deel via een bypass om het afzuigsysteem heen geleid worden.

Zakelijke oplossingen en afzuiginstallaties

Uw medewerkers zullen productiever zijn als de luchtkwaliteit optimaal is in de ruimte waarin zij werkzaam zijn. Een fris en gezond werkklimaat zorgt ervoor dat mensen zich goed voelen en wie zich goed voelt kan de hele wereld aan en presteert hierdoor beter. Het is daarom noodzaak om voorgoed af te rekenen met die vervelende luchtvervuilers. Een afzuigsysteem is een prima oplossing voor het elimineren van pollen, virussen, schimmels, bacteriën en huisstofmijten die een optimale luchtkwaliteit behoorlijk kunnen tegenwerken. Ook rook van sigaretten, giftige gassen in stoffen of lijmen en stoffen die vrijkomen uit toners, markeerstiften en verf kunnen de kwaliteit van de lucht sterk verminderen. Tot slot is er nog koolstofmonoxide en uitlaatgassen die van buiten naar binnen trekken, bijvoorbeeld omdat uw bedrijf is gevestigd aan een drukke verkeersweg of boven een ondergrondse parkeergarage. Een correct werkend afzuigsysteem zorgt ervoor dat nare gassen, luchtjes en micro-organismen geen kans meer krijgen. Tot slot zijn er ook enkele zaken die u zelf kunt ondernemen om de kwaliteit van de lucht op peil te houden. De thermostaat niet te hoog of te laag zetten, luchtbevochtigers plaatsen en de ruimte decoreren met planten zijn hier enkele voorbeelden van. Dit in combinatie met het juiste afzuigsysteem, zorgt ervoor dat er continu verse, gezonde lucht aanwezig is binnen uw bedrijf.