Provincie West Vlaanderen

Wil jij het ook graag koeler hebben in huis tijdens de warme dagen van 2024? Een airco kopen in West Vlaanderen levert jou een aangename temperatuur en schone lucht in een appartement / huis of werkomgeving. Via onze adviseurs faciliteren we vakkundige tips en informatie over de verschillende type toepassingen in België en een handig keuzeadvies. Ook tref je adressen van – in de buurt actieve – monteurs en experts en de geschatte prijzen van airconditioning.

 • Met een airco wordt bedoeld: een koeltechnisch apparaat dat warmte uit een ruimte onttrekt, en koude lucht de ruimte weer in blaast.
 • In de basis heb je 2 mogelijkheden: mobiele airco’s en vaste airco’s.
 • Mobiele airco systemen zijn gemakkelijk te verplaatsen maar werken niet erg efficiënt en verbruiken veel stroom.
 • Vaste airco’s (we spreken dan over split-airco’s) kennen 2 hoofdcomponenten: Een binnen- en buitenunit. Ze hebben een beter koelvermogen en zijn veel stiller.
 • Een vaste split-airco in een appartement installeren wordt al gedaan vanaf €1.250,00.

Airco laten plaatsen in West Vlaanderen

De temperaturen in België veranderen flink. We hebben structureel warmere zomers en we worden steeds vaker getroffen door een hittegolf. Opvallend veel woningbezitters overweegt dan ook om een airco te laten plaatsen in West Vlaanderen. Wonen, (thuis)werken en ’s nachts slapen met airconditioning is een stuk comfortabeler. Het geeft veel meer comfort dan een ventilator. Wil je een airco installeren in West Vlaanderen voor thuis door een bekwaam installatiebedrijf? Via Aircorevolutie.nl tref jij eenvoudig gespecialiseerde vakmensen. Bekijk voor het beste advies eerst de vragen in de checklist.

Checklist voor het vinden van het juiste klimaatbeheersingssysteem

 • Hoe groot is de ruimte waar het systeem komt te staan? Dit bepaalt het koelvermogen.
 • Welke systeem past goed bij jou situatie? Voor meer info spring naar verschillen tussen vast en mobiel. 
 • Hoe en waar wil je het installeren? Onderzoek de soorten systemen.
 • Hoeveel geluid mag het systeem maximaal maken?
 • Hoeveel wil ik uitgeven aan het systeem?
Bekijk installateurs in: Brugge, Oostkamp, Zedelgem, Knokke-Heist, Damme, Blankenberge, Zuienkerke, Oostende, De Haan, Middelkerke, Bredene, Oudenburg, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Kortrijk, Kuurne, Harelbeke, Deerlijk, Zwevegem, Wevelgem, Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn, Diksmuide, Kortemark, Nieuwpoort, Veurne, Vleteren, Lo-Reninge, Houthulst, De Panne, Koksijde, Koekelare, Alveringem, Tielt, Wielsbeke, Dentergem, Beernem, Pittem, Wingene, Ruiselede, Meulebeke, Ingelmunster, Oostrozebeke, Waregem, Roeselare, Lichtervelde, Torhout, Hooglede, Staden, Ardooie, Lendelede, Izegem, Ledegem, Moorslede, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Menen, Wervik, Heuvelland, Mesen, Poperinge en Zonnebeke.

Je huis verkoelen?

Kom in contact met de goedkoopste experts uit de regio

Welke airco moet ik kopen?

Met airconditioning realiseer je verkoeling thuis of op kantoor. We onderscheiden allerlei uitvoeringen die mogelijk interessant zijn. Hieronder lees je praktische info over vaste en mobiele airco systemen inclusief de onderscheidende aspecten. Op onze website lees je ook meer over: Airco Offerte.

Mobiele airco, vanaf €525,00
Een verplaatsbare airconditioner is perfect voor het verkoelen van kleinere ruimtes, of op zeer specifieke plekken. Het is populair omdat het snel leverbaar is en meteen werkt. Er is geen ingewikkeld installatiewerk. Daarnaast is het een voordelige keuze. Belangrijkste nadelen van een monoblock: ze maken relatief veel geluid en het toenemende energieverbruik. Tevens is er een raam nodig t.b.v. de afvoerslang (die lucht weg zuigt). Daardoor komt er helaas wel warme lucht in de woning.

 • Systeem is snel aangesloten, er komt geen installateur aan te pas.
 • Mobiele airco West Vlaanderen: Flexibel en verplaatsbaar.
 • Kan koelen en luchtbevochtigen.
 • De meeste mensen kiezen voor een monoblock: de airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler / luchtkoeler is een soort ventilator waarbij lucht langs water met een koelelement wordt geblazen.

Vaste airco, vanaf €1.225,00
Het apparaat bestaat uit 2 elementen: een binnen- en buitenunit. De unit buitenshuis monteer je buiten aan de gevel. De unit aan de binnenkant kan je op iedere gewenste plek in huis plaatsen. Belangrijke pluspunten zijn een hoog koelvermogen, een beperkte geluidsoverlast (de grote lawaaimakers – de condensor en compressor – hangen buiten) en is ook nog eens duurzaam (zeer energiezuinig). Dit product dient diverse doelen: koelen, ontvochtigen, ventileren en verwarmen. Single split is perfect voor de slaapkamer, zolder, of studieruimte. Multi split is een uitkomst voor het koelen van verschillende ruimtes. Dit is complex en de montage moet worden gedaan door een gecertificeerd specialist

 • Split airco West Vlaanderen: Niet verplaatsbare vaste unit.
 • Verkoelen, ventileren en verwarmen.
 • Gebruikt weinig stroom en een hoge capaciteit.
 • Met weinig geluid het hele huis verkoelen.

Welke soorten vaste airco systemen zijn er?

Zoek je een efficiënte langetermijnoplossing? Een vast model is dan wat je zoekt, ook wel bekend als split airco. Binnen dit segment zijn verschillende varianten te kiezen. Met name de binnenunits zijn daarbij verschillend. Dezevind je hieronder. Tip: je leest hier ook meer over: Substituten van een airco.

Wandairco
Een handig verkoelingssysteem voor Belgische woningen. Bij voorkeur hoog aan de wand gemonteerd (plaats het niet bij een warmtebron). Snel te plaatsen, past bijna in elke ruimte, aantrekkelijk geprijsd en het verspreidt de lucht uitstekend. Met name interessant voor zolders en slaapkamers maar ook een optie voor kantoorgebouwen of winkels. Bij jou thuis geplaatst vanaf €1300. Een goedkoop airco systeem in West Vlaanderen.

Vloerairco / console
Deze unit zet men op de vloer of wordt laag aan de wand gehangen. Het lijkt in de basis erg op radiatorverwarming. Een uitkomst voor slaap- en woonkamers of kleinschalige werkunits. De gekoelde lucht wordt verspreid in de ruimte en initieert een merkbare gekoelde luchtstroom. Behalve de koelfunctie kan het ook verwarmen en ontvochtigen. Geïnstalleerd vanaf €1225.

Plafond airco
Zeer geschikt voor fabrieken / kantoren en horeca en retail. Ze zijn voor het grootste gedeelte onzichtbaar, tochtloos, stil neemt uitsluitend loze ruimte in en het systeem zorgt voor een ultieme luchtverspreiding. Je hebt de keuze uit 3 soorten plafondairco’s: opbouw (bij beperkte ruimte in het plafond), cassette (grotendeels in een verlaagd plafond geplaatst) en satelliet airconditioning & kanaalairco (uitsluitend bij grote installaties). Geïnstalleerd vanaf €1425.

VRF airco’s
Wordt toegepast voor locaties met veel individuele ruimtes. Op basis van 1 grote buitenunit kunnen afzonderlijke ruimtes worden gekoeld en verwarmd. Per kamer kan de gewenste temperatuur worden ingesteld. Typische toepassingen zijn ziekenhuizen en onderwijsinstellingen.

Goedkoopste airco juli 2024 met monteren

De totaalkosten van een airco inclusief montage in West Vlaanderen lopen zeer uiteen. De tarieven fluctueren sterk per airconditioning methode en installatiebedrijf (ook verhuur). Tevens is het benodigde koelvermogen een belangrijk prijs-onderdeel. Wanneer een hele woning gekoeld moet worden is dat een stuk duurder in verhouding tot gevallen waarbij je een kleine ruimte wilt koelen met een luchtkoeler. In de tabel lees je een actuele prijsschatting van 5 vaak gekozen systemen inclusief montage bij een airco bedrijf in West Vlaanderen. De prijzen zijn zonder het onderhouden van het systeem, vullen en vacumeren en energieverbruik. Te duur? Overweeg dan het huren van een klimaatsysteem.

SoortBeschrijvingPrijzen
Split-systeemEén binnenunit met een buitenunit die lucht aanzuigt.€1230 – €2000
Multi Split airco1 buitenunit met meerdere binnenunits voor meerdere ruimtes. €2195 – €3000
MonoblockEen vast binnenunit met een afvoer in de muur. €1105 – €2300
Mobiele aircoBetaalbaar en flexibel systeem met afvoerslang naar buiten. €380 – €865
AircoolerEen combinatie van een ventilator en airco.€250 – €660
Tabel met de geschatte prijzen van aannemers airconditioning in West Vlaanderen.

Top-10 merken juli 2024

 1. Carrier: Instellingen en prestaties bekijken met de App.
 2. De’Longhi: Mobiele airco’s, luchtontvochtigers en luchtreinigers.
 3. Hitachi: Diverse soorten wandmodellen.
 4. LG: Past qua ontwerp in ieder interieur.
 5. Midea: Gratis brochure aanvragen.
 6. Mitsubishi: Bespaar tot 20% energie met de Econo Cool functie.
 7. Daikin: Revolutionaire Bluevolution Split-range.
 8. Panasonic: Ontgeurt, en bestrijdt bacteriën en virussen en schimmels.
 9. Samsung: Prachtige designs die een blikvanger zijn in elk interieur.
 10. Toshiba: Een aangenaam klimaat en een schone lucht in huis.

Veelgestelde vragen over het koelen van je woning

Wat is een airco en hoe werkt het?
De meeste uitvoeringen in Vlaanderen bestaan uit 2 onderdelen: een binnen- en buitengedeelte. Een binnenunit onttrekt warme lucht uit een kamer en transporteert deze naar de buitenunit die de lucht afvoert. Speciale koelvloeistof / koudemiddel (R410A of R32) wordt daarvoor toegepast. Deze koude lucht wordt vervolgens weer de ruimte in geblazen. Het systeem is aan te zetten via een afstandsbediening of App.

Waarom kiezen voor een airco?
Koele lucht kan een warme woning aangenaam maken. Een klimaatbeheersingssysteem is daarvoor een must. Heb jij te maken met een warm appartement in de zomermaanden en kan je wel wat verkoeling gebruiken? Wacht dan niet langer en laat zo’n airco installeren door een erkende installateur in West Vlaanderen. Wonen, (thuis)werken en slapen kan dan stukken comfortabeler. Daarnaast zorgt het voor warmte in de winter en zuivert het de lucht.

Kan een airco ook zorgen voor warme lucht?
Dat is waar, een airco met verwarmingsfunctie is vandaag de dag niet speciaal meer. De a-merk airconditioners kunnen warme ook aan de binnenruimte afgeven. Deze manier van elektrische bijverwarming komt van pas in de wintermaanden. In feite is dit dus gewoon een lucht-lucht warmtepomp. Dit zijn slimme systemen die het hele jaar door op milieuvriendelijke wijze een woning kunnen koelen en/of verwarmen.

Hoe duur is een airco?
De prijs is gebaseerd op vele onderdelen. Uiteraard de initiële aanschaf, eventuele advieskosten en de kosten van de plaatsing. Ook belangrijk: het benodigde onderhoud. Tevens heb je te maken met een toenemend elektriciteitsverbruik en dus een maandelijkse hogere energierekening. Dit schatten we op €95 tot €275 per jaar.

Hoeveel stroom verbruikt een airco?
Het stroomverbruik van airconditioning varieert per systeem en koelvermogen. De systemen voor meerdere ruimtes zijn qua elektriciteit grotere energieslurpers in vergelijking met de basis modellen (vloer of wand). De innovatieve airco’s van populaire merken als LG zijn een stuk zuiniger (energielabel A+++) dan oude systemen. Een normaal koelsysteem verbruikt grofweg 1,50 KW elektriciteit voor een uurtje.

Hoe zit het met onderhoud en service?
Mag ik zelfstandig onderhoud plegen aan mijn airco? Kan ik zelf de binnenunit reinigen? Ons advies is om een jaarlijkse het systeem te laten inspecteren door een ervaren koudetechniek / airco specialist West Vlaanderen. Deze specialist is er ook voor werkzaamheden als bijvullen, vacumeren en reparaties. Dan heb je wellicht recht op verlengde garantie en blijft een effectieve werking gegarandeerd. De specialist inspecteert o.a. compressor, koelvloeistof, expansieventiel, condensor.