Airco voor Caravan of Camper

Iedereen die een korte of lange periode in een caravan of camper heeft doorgebracht en daarbij te maken heeft gekregen met warme weersomstandigheden weet als geen ander dat het dan niet altijd prettig vertoeven is. Om dit in de toekomst te voorkomen is er een simpele oplossing, namelijk het installeren van airco.

Geschikte systemen voor camper en caravan

Er zijn meerdere mogelijkheden om airconditioning in de caravan te plaatsen of te installeren. Eén van die mogelijkheden is het aanschaffen van een compacte mobiele airco die makkelijk te hanteren is en snel te verplaatsen is als er tijdelijk geen gebruik van wordt gemaakt. Een andere optie is het installeren van een dakunit op de caravan of camper. Naast deze mogelijkheden is het installeren van een splitairco ook te realiseren.

Tips over een caravan en camper airco

  • Eén van de kenmerken waarop gelet moet worden is de koelcapaciteit, en deze moet worden afgestemd op de grootte van de leefruimte binnen in de camper of caravan.
    Een ander kenmerk is het geluid waarvan het niveau bij de verschillende systemen nogal kan verschillen. Bij een splitairco is het geluid vooral bij de buitenunit hoorbaar, maar bij een mobiele verplaatsbare airco die uit een unit bestaat, is het verstandig om op het aantal decibel te letten dat het geluidsniveau aangeeft.
  • Het kenmerk van een airconditioning dakunit is dat deze eenvoudig is te installeren en dat de dakunit bovenop de caravan of camper wordt bevestigd, waardoor er geen omgevingsruimte binnen in beslag wordt genomen, maar er wel optimaal van geprofiteerd kan worden.
  • Een dakunit heeft ten opzichte van andere soorten het voordeel dat het gebruik kan maken van het uitgangsprincipe dat koude lucht altijd neerwaarts zal gaan en daardoor optimaal kan profiteren met betrekking tot de luchtstroom die naar beneden gaat in combinatie met het lagere energieverbruik.
  • Voor wat betreft het energieverbruik van de airco geldt dat het afhankelijk is van het type en model dat geplaatst wordt. Als men de voorkeur geeft aan een laag energieverbruik dan wordt aangeraden om te letten op de energieklasse, waarin de airco is ingedeeld. Een model in energieklasse A is het meest energiezuinige dat er is.
  • Bekijk ook de airco oplossingen voor op zolder of extra koeling op kantoor