Airco op Zolder

Wanneer je een zolder hebt waar veel gebruik van wordt gemaakt dan deze ruimte in de zomer soms wat onplezierig zijn. Warme lucht stijgt op; dat betekend dat het boven in huis altijd warmer is dan beneden. Het koelen van de zolder door middels van een airco is dan een oplossing. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin de zolder functioneel gebruikt wordt op de volgende manier:

  • Werkkamer: Veel mensen gebruiken de zolder als werkkamer of thuiskantoor. Wanneer het zomers 30 graden is kun je er praktisch niet zijn. De productiviteit neemt flink af en het plezier van het gebruik van deze ruimte ook. In de praktijk betekend dit dat veel mensen ervoor kiezen in de woonkamer te verblijven.
  • Zolder als slaapvertrek: Vooral in de huishoudens met kinderen wordt de zolder veelvuldig gebruikt als slaapvertrek. Doordat het overdag flink warm kan worden, en deze hitte niet zo makkelijk kan ontsnappen door beperkte ventilatie, is het ’s nachts veel te warm voor een goede nachtrust.
  • Wasruimte en gameroom: Een andere toepassing van de zolder is gebruik voor ontspanning (gamen / spelletjes) en natuurlijk wassen. In de veel huishoudens staat de wasmachine en de droger op zolder. In hete periodes kan het dan erg onplezierig zijn om in deze kamers te verblijven.

Welke airco is geschikt voor de zolder?

Wanneer we kijken naar de zolderverdieping kunnen we concluderen dat het voor de hand licht om een simpele splitairco te laten plaatsen. Een geschikt airco systeem voor kleine ruimtes en grote ruimtes. De installateur kan de buitenunit namelijk eenvoudig op het dak van de woning wegwerken (bij een plat dak) of bovenop een dakkapel zetten. Daarnaast hoeft hij maar weinig meters kabels en leidingen te leggen omdat de afstand tussen de binnenunit en buitenunit heel klein is. Dat maakt de zolder er geschikt voor een wandairco.

Waarvoor gebruik ik de dakkapel?
Veel mensen kiezen ervoor om op de dakkapel de buitenunit te plaatsen. Let er wel op dat deze units soms lawaai maken. Wanneer je slaapt onder de dakkapel kan dit bij goedkopere modellen gehorig zijn (trillingen).

Kan het op een schuin dak?
Ja het is mogelijk om een unit te plaatsen als je een schuin dak hebt. Daarvoor zijn verschillende oplossingen mogelijk. Een van de suggesties is het monteren van de unit aan de buitenmuur.

Mobiele airco met zolderraam
Wanneer je een zolderraam hebt met bijvoorbeeld een draai-kiep raam kan ook een mobiele airco geplaatst worden waarbij de slang uit het raam hangt. Dit heeft absoluut niet onze voorkeur omdat er dan ook altijd warme lucht naar binnen komt. Dit kan wel een oplossing zijn voor de nachtelijke uren.

Zolderairco voor de hele woning

Steeds meer mensen zoeken naar een oplossing voor het koelen van de gehele woning. Met een zolder-airco is dit vaak goed mogelijk. Doordat de binnenunit (de blazer) bovenin de woning wordt bevestigd in het trapgat blaast deze de koud lucht helemaal naar beden. Hiervoor is wel een krachtig systeem nodig. De effecten worden echter steeds beter doordat huizen tegenwoordig goed geïsoleerd zijn.