AIRCO INSTALLATIE Provincie Drenthe

Op zoek naar extra afkoeling tijdens de warme dagen van 2024? Een goed werkende airco kopen in Drenthe biedt een aangename temperatuur in huis, of op je werk. Op deze pagina check je nuttige tips en informatie over de verschillende soorten modellen en helpen we jou met het kiezen van het beste systeem. Ook bieden wij gegevens van plaatselijke montagebedrijven en de actuele prijzen van airconditioning.

 • Een airco is een systeem waarmee je de lucht kunt koelen, bevochtigen, ontvochtigen en filteren.
 • Grofweg onderscheiden we 2 systemen: vaste airco’s en mobiele airco’s.
 • Mobiele airco systemen zijn toepasbaar op elk type ruimte maar zijn ook echte stroomvreters.
 • Vaste airco’s (ook wel split-airco’s) bestaan uit twee onderdelen: Een buiten- en binnengedeelte. Ze hebben een beter koelvermogen en zijn veel stiller.
 • Een vaste airco in een ruimte plaatsen wordt al gedaan vanaf €1.200,00.

Airco laten plaatsen in Drenthe

Qua klimaat kan Nederland rekenen op een flinke verandering. We hebben structureel warmere zomers en van een hittegolf hoef je niet meer op te kijken. Steeds meer Hollanders kiezen dan ook voor een airco laten plaatsen in Drenthe. Slapen, wonen en werken met airconditioning heeft veel voordelen. En het werkt veel beter dan een ventilator. Interesse in een airco installeren in Drenthe voor thuis door een vakkundig installatiebedrijf? Via onze vergelijker vind je snel & eenvoudig gecertificeerde vakmensen. Om de juiste opdracht uit te zetten adviseren wij eerst te kijken naar de checklist hieronder.

Checklist voor het kiezen van het juiste klimaatbeheersingssysteem

 • Wat is de omvang van de te koelen ruimte? Hierop wordt het koelvermogen gebaseerd.
 • Welke systeem past goed bij jou situatie? Zie ook welk type airco kies ik?. 
 • Waar moet het systeem komen te hangen? Lees alles over de type installaties.
 • Hoeveel lawaai mag het systeem maken?
 • Hoeveel geld ben ik hier ongeveer aan kwijt?
Bekijk showrooms in: CoevordenEmmenHoogeveenMeppelDe WoldenOoststellingwerfWesterveldNoordenveldAssenMidden-DrentheAa en HunzeTynaarlo en Borger-Odoorn.

Een optimaal binnenklimaat?

Check de beste leveranciers uit de regio

Welke airco moet ik kopen?

Met behulp van airconditioning verkoel je de ruimtes in de woon,- slaap- en werkomgeving. We kennen een aantal verschillende units die geschikt kunnen zijn. Bijgaand bieden wij kort & bondige info over mobiele en vaste airco systemen inclusief de onderscheidende aspecten. Op de website vind je ook meer info over: Airco aanbiedingen.

Mobiele airco, vanaf €575,00
Een verplaatsbare airconditioner is perfect voor het verkoelen van kleinere ruimtes, of als tijdelijke oplossing. Het is populair omdat het meteen werkt. Je plaatst de unit zelfstandig. Mede is een kostentechnisch een interessante optie. De minpunten van monoblock zijn: de geluidshinder en het hoge energieverbruik. Daarnaast is er een raam nodig t.b.v. de afvoerslang (die lucht weg zuigt). Daardoor komt er helaas wel warme lucht in de woning.

 • Ready to go systeem, geen ingewikkelde handleiding.
 • Mobiele airco Drenthe: Flexibel en verplaatsbaar.
 • Verkoelt en verlaagt luchtvochtigheid.
 • De monoblock-variant wordt het meest gekozen: de airco zonder buitenunit.
 • Een goedkoop alternatief is de aircooler: een tussenvariant van een airco en ventilator.

Vaste airco, vanaf €1.225,00
Het systeemheeft 2 onderdelen: een binnen- en een buitendeel. De buitenunit monteer je buiten aan de gevel. De unit binnenshuis kan overal worden opgehangen. De meest genoemde voordelen zijn een hoog rendement, een laag geluidsniveau (de compressor hangt namelijk buiten) en het energieverbruik is relatief laag. Dit apparaat kan koelen, maar ook verwarmen. Single split is handig voor een verdieping (slaapkamers, zolder etc). Multi split is handig voor de gehele woning. Hiervoor heb je wel een vakkundige installatie nodig via een gecertificeerd installateur

 • Split airco Drenthe: Niet verplaatsbare vaste unit.
 • Koelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen met 1 systeem.
 • Gebruikt weinig stroom en een hoge capaciteit.
 • Zonder geluid meerdere ruimtes koelen.

Welke soorten vaste airco systemen zijn er?

Wil je structurele verkoeling met weinig geluidsoverlast? Dan kom je uit op een vast model, ook wel bekend als split airco. Er zijn diverse split systemen. Met name de binnenunits zijn daarbij verschillend. De keuzes tref je hieronder. Bekijk ook meer over: Multi split airco’s.

Wandairco
Veruit het meest populaire verkoelingssysteem voor thuis. Het wordt op de muur gemonteerd (niet bij een raam of radiator/warmtebron). Moeiteloos te monteren, past bijna in elke ruimte, een voordelig systeem en de lucht wordt uitstekend verspreid. Vaak geadviseerd voor de zolder of slaapkamer maar ook interessant voor kantoren of winkels. Geïnstalleerd vanaf €1300. Een goedkoop airco systeem in Drenthe.

Vloerairco / console
Deze unit zet men op de vloer of laag aan de wand. Het heeft wel iets weg van een verwarming. Perfect voor slaap- en woonkamers of kleine kantoorpanden. De “koude wind” wordt de ruimte in geblazen wat resulteert in een prettige gekoelde luchtstroom. Behalve de koelfunctie kan het ook verwarmen en ontvochtigen. Bij jou thuis geplaatst vanaf €1325.

Plafond airco
Wordt vaak aangelegd in grote bedrijfsruimtes en de retail (winkels). Grotendeels onzichtbaar, zeer stil, is eenvoudig te combineren en de luchtverspreiding is optimaal voor grote open plekken. Je hebt de keuze uit 3 soorten plafondairco’s: opbouw (in het geval van ondiepe plafonds), cassette (grotendeels in een verlaagd plafond geplaatst) en satelliet airconditioning & kanaalairco (en bij gekoppelde ruimtes). Bij jou thuis geplaatst vanaf €1575.

VRF airco’s
Geschikt voor de wat grotere panden met veel losse ruimtes. Met slechts 1 buitenunit kunnen afzonderlijke kamers worden gekoeld of verwarmd. De temperatuur kan per kamer worden ingeregeld. Typische toepassingen zijn winkels en onderwijs.

Goedkoopste airco juni 2024 met monteren

De totaalkosten van een airco inclusief montage in Drenthe variëren enorm. De totale kosten wisselen per airconditioning methode en per montagebedrijf (ook verhuur). Tevens is de capaciteit / koelvermogen essentieel. Wanneer je een oplossing zoekt voor meerdere ruimtes ben je duurder uit in verhouding tot gevallen waarbij je slechts 1 kleine ruimte verkoelt met een aircooler. In de lijst hieronder check je een prijsaanduiding voor vijf veel gekozen uitvoeringen inclusief plaatsing bij een airco bedrijf in Drenthe. De tarieven houden het volgende buiten beschouwing: onderhoud, schoonmaakkosten en energieverbruik. Een voordeliger alternatief is huren.

KoelmethodeToelichtingKosten
Split airco met buitenunitEen simpel en eenvoudig binnen-buitenunit systeem. €1190 – €2050
Vaste (Multi) Split airco1 buitenunit met meerdere binnenunits voor meerdere ruimtes. €2190 – €2910
MonoblockPerfect indien er geen plaats is voor een buitendeel. €1190 – €2220
Mobiele aircoEen flexibel apparaat met afvoerslang voor elke ruimte. €450 – €815
AircoolerVentilator waar lucht langs water met een koelelement wordt geblazen.€225 – €695
Schema met de geschatte kosten van airconditioning in Drenthe.

Top-10 merken juni 2024

 1. Carrier: Handige WIfi-functie met bijbehorende App.
 2. De’Longhi: De marktleider in mobiele airco’s.
 3. Hitachi: Diverse soorten wandmodellen.
 4. LG: Complete airco’s in een stijlvol jasje.
 5. Midea: Voor levering en installatie.
 6. Mitsubishi: Innovatieve wand- vloer- en plafondunits.
 7. Daikin: Ook directe koeling (DX) en koudwatermachines.
 8. Panasonic: Compacte units ontworpen voor gemakkelijk installatie.
 9. Samsung: Innovatieve ontwerpen als de 360 cassette en Wind-Free-range.
 10. Toshiba: Snelle installatie zonder breek- en hakwerk.

Een koel huis: bekijk de meest gestelde vragen

Wat is een airco?
De meeste airco’s bestaan uit 2 delen: een binnen- en een buitenunit. De binnenunit onttrekt warme lucht uit de de woning en transporteert deze warmte via het koelmiddel naar buiten. Speciale koelvloeistof / koudemiddel (R410A of R32) wordt daarvoor toegepast. De afgekoelde lucht wordt de woning in teruggeblazen. Het klimaatsysteem is aan te zetten door gebruikt te maken van een mobiele app via WiFi.

Wat zijn de voordelen van een airco?
Een koele luchtstroom zorgt voor een fijner leefklimaat in een warme woning. Dat is precies wat een klimaatbeheersingssysteem doet. Loop jij ook tegen het probleem aan van een heet huis in de zomerperiode en kan je wel wat verkoeling gebruiken? Laat in die situatie zo’n airco plaatsen door een vakkundige installateur in Drenthe. Wonen, (thuis)werken en slapen gaat op deze manier een stuk prettiger. Eveneens kan het klimaatsysteem verwarmen in de winter en zorgt het voor schone lucht in huis.

Kan ik mijn huis verwarmen met een airco?
Ja, de airco met verwarmingsfunctie is tegenwoordig wat we steeds meer zien. De meeste split airconditioners bieden de mogelijkheid om warme lucht te blazen. Je kunt dit zien als een stukje elektrische bijverwarming. We spreken ook wel over een lucht-lucht warmtepomp. Dat zijn stand-alone klimaatsystemen die altijd en overal op een efficiënte manier een gebouw kunnen koelen en/of verwarmen.

Hoe hoog is de aanschafprijs van een airco?
De totale prijs komt tot stand a.d.h.v. diverse posten. Je begint met de initiële aanschaf, eventuele advieskosten en de tarieven voor de plaatsing. Ook belangrijk: onderhoud (eens per 2 jaar). Daarbij heb je te maken met een toenemend stroomverbruik wat resulteert in een flink hogere stroomkosten. Ga maar uit van om en nabij de €90 tot €290 per woning / per jaar.

Hoe zit het met het stroomverbruik?
Het elektriciteitsverbruik van airconditioning wisselt per type systeem en hoe groot de ruimte is die je wilt koelen (koelvermogen). De zware modellen verbruiken meer elektriciteit wanneer je het vergelijkt met eenvoudige single-split systemen. De nieuwste airco’s van populaire merken als Samsung hebben vaak een gunstiger verbruik (energielabel A+++) dan gedateerde systemen. Een gangbaar koelsysteem verbruikt rond de 1,60 KW stroom per uur.

Is er veel onderhoud nodig?
Mag ik zelfstandig airco onderhoud uitvoeren? Hoe gaat het reinigingsproces in zo’n werk? Experts adviseren om eens per 2 jaar het systeem te laten inspecteren bij een gespecialiseerd koudetechniek / airco specialist Drenthe. Deze monteur is er ook voor o.a. bijvullen, vacumeren en (kleine) reparaties. Dan kom je soms in aanmerking voor verlengde garantie en blijft het systeem zuinig werken. De monteur inspecteert o.a. compressor, condensor, koelvloeistof, verdamper.