AIRCO INSTALLATIE Provincie Utrecht

Zoek je extra verkoeling tijdens de warme dagen? Een airco kopen in Utrecht draagt bij aan een aangename temperatuur en schone lucht in de woon,- slaap- en werkomgeving. Hier faciliteren we uitgebreide tips en informatie over de verscheidene soorten oplossingen en een uitgebreid keuzeadvies. Tevens verstrekken wij gegevens van – in de omgeving werkzame – installatiebedrijven en de geschatte prijzen van airconditioning.

 • Met een airco wordt bedoeld: een klimaatregelaar dat warmte uit een ruimte onttrekt, en koude lucht de ruimte weer in blaast.
 • In de basis heb je 2 mogelijkheden: vaste- of mobiele airconditioners.
 • Mobiele airconditioners zijn het goedkoopst in aanschaf maar werken niet erg efficiënt en verbruiken veel stroom.
 • Vaste airconditioners (de specifieke split-airco’s) bestaan uit 2 onderdelen: Een binnen- en een buitendeel. Ze verbruiken minder stroom en maken weinig kabaal.
 • Een vaste split-airco in huis installeren kan je al laten doen vanaf €1.250,00.

Airco laten plaatsen in Utrecht

Ons klimaat is de laatste jaren aan het veranderen. Zomers worden warmer en warmer en we krijgen steeds vaker te maken met een hittegolf. Opvallend veel consumenten besluit dan ook een airco te laten plaatsen in Utrecht. Slapen, wonen en werken met airconditioning is een stuk aangenamer. Het biedt bijvoorbeeld veel meer verkoeling dan een ventilator. Enthousiast, en wil je een airco installeren in Utrecht voor thuis door een bekwaam installatiebedrijf? Via Aircorevolutie.nl vind jij eenvoudig goede monteurs. Niet vergeten: Start met het doornemen van de onderstaande checklist.

Offerte aanvragen? Bekijk eerst deze checklist

 • Uit hoeveel m3 bestaat de te koelen plek? Dit bepaalt het koelvermogen.
 • Voor welk klimaatsysteem wil jij kiezen? Lees ook vast of mobiele airco?. 
 • Waar moet het systeem komen te hangen? Onderzoek de installatietypes.
 • Wat mag het maximale geluidsniveau zijn?
 • Wat mag de gehele installatie kosten?
Bekijk de mogelijkheden in o.a. IJsselsteinLopikMontfoortOudewaterNieuwegeinWoerdenUtrechtStichtse VechtDe Ronde VenenZeistBunnikDe BiltBaarnBunschotenEemnesSoestAmersfoortLeusdenVeenendaalRhenenRenswoudeWoudenbergUtrechtse HeuvelrugWijk bij DuurstedeHouten en Vijfheerenlanden.

Een optimaal binnenklimaat?

Offertes van de voordeligste vakmannen uit de regio

Welke airco moet ik kopen?

Airconditioning zorgt voor een comfortabel binnenklimaat in huis, of op je werk. Je kunt kiezen uit velerlei soorten producten die kunnen worden geplaatst. In de volgende paragraaf lees je praktische info over vaste en mobiele airco systemen inclusief de voordelen en nadelen. Op de website vind je ook meer info over: Airco vergelijken.

Mobiele airco, vanaf €525,00
Een verplaatsbare airconditioner is handig voor het koelen van een (kleine) slaap- of woonruimte, of op de persoon gericht. Je maakt de keuze hiervoor omdat het bij binnenkomst direct werkt. Er is geen monteur benodigd. Eveneens is dit het meest goedkope systeem. Belangrijkste nadelen van een monoblock: de geluidsproductie en de verhoging van het elektriciteitsverbruik. Bovendien is er een raam nodig waar de afvoerslang gemakkelijk naar buiten kan. Daardoor trek je ook weer warmte naar binnen.

 • Het is direct gebruiksklaar, geen ingewikkelde handleiding.
 • Mobiele airco Utrecht: Flexibel en verplaatsbaar.
 • Kan koelen en luchtbevochtigen.
 • Veel ruimtes zijn geschikt voor een monoblock: de airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler is een combinatie van een ventilator en airco.

Vaste airco, vanaf €1.200,00
Deze uitvoering kent 2 units: een binnen- en een buitendeel. De unit aan de buitenkant plaats je op het dak of aan de gevel. De binnenunit kan je op iedere gewenste plek in huis plaatsen. Belangrijke pluspunten zijn een hoog koelvermogen, in huis heb je geen last van lawaai (de compressor hangt immers buiten) en een laag energieverbruik. Dit type verkoelt, ontvochtigt, ventileert en verwarmt. Single split is geschikt voor de slaapkamer, zolder, of studieruimte. Multi split is geschikt voor gebouwen met meerdere ruimtes. Let op: installatie gebeurt altijd door een gecertificeerde expert

 • Split airco Utrecht: Vast systeem en dus niet verplaatsbaar.
 • Verkoelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen met 1 systeem.
 • Beperkt elektriciteit nodig en een uitstekend koelvermogen.
 • Fluisterstil diverse ruimtes verkoelen.

Soorten vaste airco systemen

Zoek je een oplossing voor de lange termijn? Dan kom je uit op een vast model, ook wel een split airco genoemd. Binnen dit segment zijn verschillende varianten te kiezen. Het grootste verschil heeft te maken met de binnenunit. Dezekan je hieronder vinden. Je leest hier ook aanvullende info over: Stilste airco’s.

Wandairco
Een functioneel koel / klimaatbeheersing systeem voor kamers. Het wordt op de muur gemonteerd (niet te dichtbij een warmtebron). Moeiteloos te plaatsen, past in praktische elke plek, een aantrekkelijk prijskaartje en heeft een goed koelvermogen (en luchtbehandeling). Vaak geadviseerd voor slaapkamers en zolderruimtes maar het wordt ook vaak geplaatst in kantoren en andere werkruimtes. Verkrijgbaar vanaf €1300. Een goedkoop airco systeem in Utrecht.

Vloerairco / console
Geplaatst op de grond van de ruimte of laag aan de wand. Het lijkt wel wat op een standaard warm-water radiator. Wordt vaak aangelegd in slaapkamers en woonkamersof kleinschalige kantoren. De lucht wordt naar boven geblazen wat resulteert in een fijne koude luchtstroom. Behalve koelen kan het ook verwarmen en ontvochtigen. Wordt al geplaatst v.a. €1175.

Plafond airco
Een uitkomst voor grote kantoorpanden en de retail (winkels). Grotendeels onzichtbaar, fluisterstil, het kost geen ruimte en het systeem stuwt de luchtstroom in alle richtingen. Er wordt gewerkt met 3 type plafondairco’s: onderbouw (in het geval van ondiepe plafonds), cassette (in een verlaagd plafond of systeemplafond gebouwd) en satelliet airco / kanaal airconditioning (uitsluitend bij grote installaties). Te installeren vanaf €1300.

VRF airco’s
Geschikt voor gebouwen met meer dan 5 ruimtes. Met 1 buitendeel worden alle ruimtes voorzien van warmte en koeling. Per kamer kan de gewenste temperatuur worden ingesteld. Geschikt voor onder andere kantoren en datacentra.

Goedkoopste airco mei 2024 inclusief installatie

De kostprijzen van een airco inclusief montage in Utrecht laten een grote variatie zien. De kosten fluctueren sterk per airconditioning product en installatiebedrijf (ook verhuur). In aanvulling daarop is het benodigde koelvermogen bepalend voor de prijs. In het geval dat er een heel huis moet worden gekoeld ben je duurder uit dan wanneer je een aircooler nodig hebt in een kleine kamer. In het schema hierna check jij een actuele prijsindicatie van vijf veel geïnstalleerde producten inclusief installatiebij een airco bedrijf in Utrecht. De getoonde tarieven houden het volgende buiten beschouwing: het onderhoud, vullen en elektriciteitskosten. Te duur? Overweeg dan het huren van een klimaatsysteem.

KoelmethodeToelichtingTarieven
Split aircoBestaat uit één buitenunit en één binnenunit.€1200 – €1970
Vaste (Multi) Split airco1 buitenunit met meerdere binnenunits voor meerdere ruimtes. €2155 – €2915
MonoblockEen aircotoestel zonder buitenunit. €1135 – €2220
Mobiele aircoGoedkope oplossing die je overal kunt neerzetten.€370 – €810
AircoolerCombineert een airco met ventilatiefunctie.€235 – €670
Lijst met de tarieven van airconditioning in Utrecht.

Top-10 merken mei 2024

 1. Carrier: Lange levensduur dankzij zelf-clean modus.
 2. De’Longhi: Tot wel 50% sneller dan andere mobiele airco’s.
 3. Hitachi: Zowel met als zonder omkasting.
 4. LG: Goldfin (Condenscoating): verlengt de levensduur.
 5. Midea: Nederlandse leverancier.
 6. Mitsubishi: Innovatieve wand- vloer- en plafondunits.
 7. Daikin: Voor kleine en grote projecten.
 8. Panasonic: Bestrijdt geurtjes, virussen, bacteriën, allergenen en pollen.
 9. Samsung: Tochtvrij koelen met slimme wifi-bediening.
 10. Toshiba: Snelle installatie zonder breek- en hakwerk.

Veelgestelde vragen over koeling in huis

Wat is een airco en hoe werkt het?
De meeste apparaten kennen 2 units: een binnen- en buitengedeelte. De binnenunit onttrekt warme lucht uit de de woning en voert deze af naar buiten. In dit proces is koelvloeistof / koudemiddel (R410A of R32) betrokken. De afgekoelde lucht wordt aan de ruimte afgegeven. Een airco kan men activeren door middel van een slimme mobiele applicatie of knoppen.

Is een airco noodzakelijk?
Afgekoelde lucht zorgt voor een fijner leefklimaat in een warme woning. Hiervoor schaf jij een klimaatbeheersingssysteem aan. Heb jij ook een erg heet huis in de zomer en wil je wat verkoeling? Zet dan de volgende stap en laat de airconditioner plaatsen door een erkende installateur in Utrecht. Thuiswerken, slapen en leven is dan veel fijner. Daarnaast kan het systeem ook verwarmen in de winter en zorgt het voor schone lucht in huis.

Kan een airco ook zorgen voor warme lucht?
Ja dit kan, een airco met verwarmingsfunctie is tegenwoordig wat we steeds meer zien. De bekende airconditioners werken ook andersom en kunnen warme lucht de ruimte inblazen. Je kunt dit zien als een stukje elektrische bijverwarming. Eigenlijk is dit een lucht-lucht warmtepomp. Dat zijn stand-alone klimaatsystemen die zo op milieuvriendelijke wijze elke gewenste ruimte kunnen verwarmen of koelen.

Hoe duur is een airco?
Het prijskaartje wordt gebaseerd a.d.h.v. meerdere onderdelen. Als eerste heb je natuurlijk het adviestraject, de airconditioner en de installatiekosten. Daarbij komt nog de kosten van het onderhoud. In aanvulling daarop heb je te maken met meer elektriciteitsgebruik en dus een hogere energierekening. Ga maar uit van €70 tot €270 per huis / per jaar.

Hoe zit het met het stroomverbruik?
Het energieverbruik van airconditioning is anders per soort systeem en hoe groot de ruimte is die je wilt koelen (koelvermogen). De zware modellen hebben meer stroom nodig vergeleken met instap-modellen. De innovatieve airco’s van kwaliteitsmerken als Panasonic werken veel efficiënter (energielabel A+++) dan oude modellen. Een normaal koelsysteem vraagt bij benadering 1,45 KW elektriciteit per 60 minuten.

Hoe vaak moet het systeem worden onderhouden?
Mag ik in huis onderhoudswerkzaamheden doen? Hoe gaat het reinigingsproces in zo’n werk? Het landelijk advies is om eens per 2 jaar inspectie te laten uitvoeren bij een gespecialiseerd koudetechniek / airco specialist Utrecht. De installateur kan ook bijvullen, vacumeren en reparaties uitvoeren. Op die manier blijf je recht houden op verlengde garantie en blijft een effectieve werking gegarandeerd. De installateur kijkt o.a. naar condensor, compressor, expansieventiel, verdamper.