Beste plek voor een airco

Als het weer richting de zomer loopt krijgen veel mensen opnieuw het idee om een airco te kopen. Opnieuw, omdat men vorig jaar ook al het idee had. Het zomerweer schijnt steeds vaker vroeger in het jaar voor te komen en veel mensen worden hier door overvallen. Vaak duren de periodes met echt warm weer ook niet zo vreselijk lang en is deze al weer voorbij voordat er daadwerkelijk een airco gekocht is. Een airco kopen is eigenlijk niet iets dat zomaar even gedaan dient te worden. Er komen nogal een paar dingen bij kijken en hier gaan we in dit artikel naar kijken. Er moet gekeken worden naar het doel, de mogelijkheden, de situatie en persoonlijke voorkeuren spelen ook een rol. De beste plek moet als eerste worden bepaald. De meest ideale plaatst voor het ophangen van een airco verschilt per ruimte.

Voor welke ruimtes is een airco geschikt?

In eerste instantie kopen mensen een airco om wat verkoeling te realiseren. Verkoeling is een effect van de airco maar het is zeker niet slechts een koeler. Airco is een afkorting voor airconditioner of air conditioning. Een luchtbehandelingssysteem eigenlijk en het verkoelende effect wordt verkregen door verlaging van de omgevingstemperatuur en verlaging van het vochgehalte in de lucht. Deze humiditeit moet zeker niet onderschat worden. Ons menselijk lichaam zorgt zelf voor verkoeling door middel van zweten. Het zweetvocht verdampt en onttrekt hierdoor warmte aan ons lichaam. Hierdoor kan een hogere temperatuur in combinatie met een lagere luchtvochtigheidsgraad veel comfortabeler ervaren worden dan een lagere temperatuur met een hoge luchtvochtigheidsgraad. In dit laatste geval verdampt ons zweet namelijk moeilijker. Het is dus de bedoeling om de juiste balans te vinden om een zo behaaglijk mogelijke leefomgeving te creëren. Een airco doet in principe niets anders dan ons lichaam. Een vloeistof (het koelmedium) wordt geforceerd te verdampen en warmte wordt uit de omgeving getrokken en opgenomen door het koelmedium dat zich nu in gastoestand bevind. Dit warme gas wordt condenseert en de warmte die uit de ruimte opgenomen is, wordt afgevoerd naar buiten de behandelde ruimte. Dit proces kan in de woonkamer, slaapkamer, op zolder, in de hal, op de overloop of in een andere kamer gebeuren en gewenst zijn. Voor al deze plaatsen in zo’n klimaatsysteem dan ook geschikt.

Losse kamer: Wanneer u graag 1 ruimte wilt koelen kan er het beste worden gekozen voor een kleine en compacte airco (vaak mobiel). Qua prijs ben je dan zeer voordelig uit en de effectiviteit is prima. Er zijn modellen met een slag en zonder een slang.

Benedenverdieping: Wanneer je de woonkamer wilt koelen wordt er vaak gekozen voor een split unit waarbij de buitenunit op het dak (of naast de woning) wordt geplaatst en er een binnenunit wordt opgehangen in de gang. Deze koelt dan de hele benedenverdieping.

Bovenverdieping: Wanneer u meerder slaapkamers, een zolder of de overloop wilt koelen hangt men in het trapgat een binnenunit op. Deze wordt op zo’n manier geplaatst dat alle kamers hier evenredig veel profijt van hebben.

Complete woning: Hiervoor kan het beste worden gekozen voor een warmtepomp systeem dat kan verwarmen en kan koelen. Voor het koelen van een compleet huis is veel vermogen nodig. Elke kamer kan via de vloer (leidingen) worden gekoeld en eventueel kan er nog een losse airco-unit worden opgehangen.

Welk type airco plaats je waar?

Er zijn een aantal dingen waar men op moet letten bij het aanschaffen van een airconditioner. Een gewild type is de split-unit versie. Deze heeft een binnen-unit en een buiten-unit. Ten eerste zal er gekeken moeten worden of er de mogelijkheid is om de buiten-unit te plaatsen en of het mogelijkheid is om de verbinding tussen beide units door de buitenmuur te realiseren. Mocht dit niet het geval zijn dan kan gekozen worden voor een mobiele airconditioning. Dit apparaat heeft een afvoerslang die bijvoorbeeld door een raam naar buiten gestoken kan worden. Hij kan worden opgehangen aan een muur of het plafond. Bijvoorbeeld op de gang, in de hal, op zolder of in een woon- of slaapkamer. Er vanuitgaande dat een split-unit geplaatst kan worden, is het volgende criterium het vermogen. Dit staat direct in relatie met de inhoud van het te behandelen vertrek en de mate van isolatie van dit vertrek. Hiervoor is een vuistregel toe te passen.

  • Goed geïsoleerd vertrek : 30W per m³
  • Matig geïsoleerd vertrek : 40W per m³
  • Slecht geïsoleerd vertrek : 50W per m³

Voorbeeld berekening vermogen: Het vertrek is goed geïsoleerd en is 2,5 meter hoog, 4 meter breed en 5 meter lang. 2,5x4x5=50m³. 50 x 30W = 1500W = 1,5kW

Airconditioner in huis installeren
Een airco kopen kan men zelf doen. Het installeren ervan hangt van je kunnen af. Een beetje klusser kan dit zelf oplossen. Er zijn namelijk split-units te koop de al gevuld zijn met koelmedium. Na installatie is het enkel nog een kwestie van kraantjes opendraaien. Elke airco moet echter wel van stroom voorzien worden en indien je niet bekend bent met elektrische installaties is het wijzer om dit aan een erkend vakman over te laten. Hetzelfde geldt voor het maken van het gat door de buitenmuur. Afhankelijk van het materiaal van de muur zal dit op verschillende manieren benaderd moeten worden. Ook hierbij kan een vakman uitkomst bieden.