Airco Installatie Sumar

Zoek je extra verkoeling tijdens de lange warme periodes? De juiste airco kopen in Sumar draagt bij aan een aangename temperatuur en schone lucht in jouw woning, winkel of kantoor. Hier vind je vakkundige tips en informatie over de beste producten en bieden wij een uitgebreide keuzetool. Eveneens bekijk je de gegevens van regionale specialisten en installateurs en de actuele prijzen van airconditioning.

 • De definitie van een airco is: een koeltechnisch apparaat waarmee de binnentemperuur verlaagt kan worden.
 • In de basis heb je 2 mogelijkheden: vaste- of mobiele airco’s.
 • Mobiele airco systemen zijn voordelig maar werken niet erg efficiënt en verbruiken veel stroom.
 • Vaste airco systemen (in de volksmond split-airco’s) kennen 2 hoofdcomponenten: Een buiten- en binnengedeelte. Deze zijn een stuk stiller en hebben een hoger koelvermogen.
 • Een vaste airconditioner in een ruimte installeren kan al vanaf €1.375,00.

Vind een gecertificeerde installateur

Vergelijk offertes van regionale aircobedrijven

Airco laten plaatsen in Sumar

Ons klimaat is de laatste jaren aan het veranderen. De warmte in de zomers neemt toe en daarbij hebben we incidenteel steeds sterkere hittegolven. Een groeiend aantal mensen kiezen dan ook voor een airco laten plaatsen in Sumar. Wonen, slapen en werken met airconditioning is een stuk aangenamer. Het biedt bijvoorbeeld veel meer verkoeling dan een ventilator. Interesse in een airco installeren in Sumar voor thuis door een erkend installatiebedrijf? Op deze pagina tref je snel ervaren vakmensen. Wij adviseren om te beginnen met onze handige checklist.

Checklist voordat je contact zoekt met installateur

 • Wat zijn de afmetingen van de desbetreffende ruimte? Hieraan wordt het maximale koelvermogen afgeleid.
 • Welk type koelsysteem is geschikt voor in huis? Zie ook vast of mobiele airco?
 • Welk apparaat kan worden geïnstalleerd? Lees alles over de soorten vaste systemen.
 • Hoeveel geluid mag het systeem maximaal maken?
 • Wat mag de gehele installatie kosten?
airco-sumar-9262

Geschikte installatiebedrijven in de omgeving
Een vaste airco laten installeren? Zoek hiervoor een professioneel installatiebedrijf in Sumar (controleer certificaat F-gassen en STEK). Deze professionele installatiepartners kunnen in elke woning / kantoor een gedegen klimaatsysteem installeren. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor het benodigde onderhoud. In de tabel hieronder tref jij showrooms en airco monteurs in Sumar (gemeente Tytsjerksteradiel, provincie Friesland). Vergelijk ook koeltechniek bedrijven in omliggende plekken als Eastermar, Jistrum, Noardburgum, Ryptsjerk, Tytsjerk.

Er zijn geen aircobedrijven gevonden!
Als eerste jouw organisatie hier? Klik hier om jouw airco-bedrijf aan te melden

Een aangename temperatuur in huis?

Ontvang offertes van de populairste monteurs uit de regio

Welke airco is geschikt voor mij?

Airconditioning zorgt voor aangename verkoeling in de woon,- slaap- en werkomgeving. We kennen diverse modellen die geschikt kunnen zijn. Bijgaand lees je de verschillen tussen vaste en mobiele airco systemen inclusief de onderscheidende aspecten. Op de website vind je ook meer info over: Airco’s zonder afvoer.

Mobiele airco, vanaf €525,00
Een verplaatsbare airconditioner is handig voor de verkoeling van kleine ruimtes, of als tijdelijke oplossing. Het is populair omdat het direct verkoeling biedt. Er is geen ingewikkeld installatiewerk. Evengoed is dit de meest goedkope oplossing. Belangrijkste nadelen van een monoblock: de geluidsoverlast en je gebruikt vrij veel stroom. Ook heb je een opening naar buiten nodig (raam) waar de afvoerslang doorheen gaat. Negatief effect: hierdoor komt er weer warme lucht de woning in.

 • Het is direct gebruiksklaar, er komt geen installateur aan te pas.
 • Mobiele airco Sumar: Niet gelimiteerd tot het koelen van 1 ruimte.
 • Geeft luchtbehandeling (bevochtigen).
 • De monoblock is de meest gekozen optie: de airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler is een combinatie van een ventilator en airco.

Vaste airco, vanaf €1.250,00
Het systeemkent 2 componenten: een binnen- en een buitendeel. De buitenunit wordt gemonteerd aan de gevel of op het dak. De binnenste unit kan overal worden opgehangen. De belangrijkste voordelen zijn een hoog rendement, geen geluidsoverlast (het deel dat lawaai maakt hangt namelijk buiten) en het verbruikt veel minder stroom. Dit product dient diverse doelen: koelen, ontvochtigen, ventileren en verwarmen. Single split wordt vaak gebruikt bij slaapkamers, zolders en bijruimtes. Multi split is perfect voor het koelen van meerdere ruimtes. Dit is complex en de montage moet worden gedaan door een gecertificeerd installatiebedrijf

 • Split airco Sumar: Vaste unit op de muur of in het plafond.
 • Verkoelt, ontvochtigt, ventileert en verwarmt.
 • Weinig stroom nodig en een perfect koelvermogen.
 • Zonder geluidsoverlast het hele huis verkoelen.

Meerdere soorten vaste airco systemen

Ben je van plan om de airco langer dan 2 weken achter elkaar te gebruiken? Dan adviseren wij een vast model, wat we ook wel een split airco noemen. Op het gebied van split-systemen heb je meerdere keuzes. Het onderscheid zit ‘m in de binnenunit. De verschillende opties kan je in het volgende stukje bekijken. Op de website tref je ook meer info over: Kanaal Airco.

Wandairco
Een praktisch koel / klimaatbeheersing systeem voor kamers. Bevestig de unit hoog aan de wand (niet bij een raam of radiator/warmtebron). Gemakkelijk te plaatsen, kan in vrijwel elke ruimte, een aantrekkelijk prijskaartje en een uitstekende luchtverspreiding. Vooral toegepast in slaapkamers en zolderruimtes maar het werkt ook prima in kantoren en winkels. Geïnstalleerd vanaf €1150. Een goedkoop airco systeem in Sumar.

Vloerairco / console
Geplaatst op de grond van de ruimte of laag op de muur. Het lijkt wel wat op verwarming of radiator aan de wand. Is uitermate geschikt voor woonvertrekken en slaapkamers of kleine kantoorpanden. De “koude wind” wordt de ruimte in geblazen wat zorgt voor een merkbare koude luchtstroom. Behalve de koelfunctie kan het ook verwarmen en ontvochtigen. Wordt al geplaatst v.a. €1125.

Plafond airco
Wordt doorgaans geplaatst in grote kantoorpanden en winkels. Het zijn geen in het oog springende units, zeer stil, is eenvoudig te combineren en kan grote ruimte voorzien van perfecte luchtverspreiding. Je hebt de keuze uit 3 soorten plafondairco’s: onderbouw (als er geen ruimte achter het plafond is), cassette (grotendeels in een verlaagd plafond geplaatst) en satelliet airconditioning & kanaalairco (als je echt veel koelvermogen nodig hebt). Compleet geïnstalleerd vanaf €1525.

VRF airco’s
Geschikt voor gebouwen met meer dan 5 ruimtes. Met 1 grote buitenunit en verschillende binnenunits kunnen meerdere ruimtes worden gekoeld en verwarmd. Per kamer kan een aparte temperatuur worden ingesteld. Geschikt voor onder andere ziekenhuizen en restaurants.

Goedkoopste airco juni 2024 incl. monteren

De totaalkosten van een airco inclusief montage in Sumar laten een grote variatie zien. De kosten kunnen afwijken per categorie airconditioning en per aanbieder (ook verhuur). Tevens is de capaciteit / koelvermogen een noemenswaardig kostenaspect. Op het moment dat je een oplossing zoekt voor meerdere ruimtes zijn de kosten flink hoger dan in het geval je slechts 1 kleine ruimte verkoelt met een aircooler. In de tabel hieronder lees je een actuele prijsindicatie van vijf veel gekozen uitvoeringen incl. montage bij een airco bedrijf in Sumar. Deze kostenindicaties zijn zonder periodiek onderhoud, vullen en energieverbruik. De optie om te huren bestaat overigens ook.

SoortToelichtingTarieven
Split airco met buitenunitDe oplossing voor structurele verkoeling in huis.€1210 – €2005
Multi Split aircoPerfect als je meerdere ruimten wilt koelen. €2130 – €2910
MonoblockEen wandmodel zonder een buitenunit. €1140 – €2270
Mobiele aircoVerplaatsbaar apparaat dat je overal kunt plaatsen.€405 – €895
AircoolerEen ventilator die de lucht door water blaast.€205 – €610
Tabel met de prijzen van airconditioning in Sumar.

Top-10 merken juni 2024

 1. Carrier: Past perfect in elk interieur.
 2. De’Longhi: Stijlvolle mobiele airco’s.
 3. Hitachi: Eigen R32 Multi-Splitsystemen.
 4. LG: Krachtig en fluisterstil in gebruik.
 5. Midea: Voor levering en installatie.
 6. Mitsubishi: Voelt en onthoudt de optimale klimaatomstandigheden.
 7. Daikin: Eigen invertertechnologie.
 8. Panasonic: Betaalbare split-systemen met hoog vermogen.
 9. Samsung: Tochtvrij koelen met slimme wifi-bediening.
 10. Toshiba: Snelle installatie zonder breek- en hakwerk.

Een koel huis: bekijk de meest gestelde vragen

Op welke manier werkt een airco?
De meeste uitvoeringen bestaan uit 2 delen: een buiten- en een binnendeel. Een binnenunit onttrekt warme lucht uit het huis en transporteert deze warmte via het koelmiddel naar buiten. Speciale koelvloeistof / koudemiddel (R410A of R32) wordt daarvoor toegepast. Deze gekoelde lucht wordt in de kamer teruggebracht. Dit koelsysteem is te gebruiken middels een afstandsbediening.

Waarom kiezen voor een airco?
Een koele luchtstroom kan een warme woning aantrekkelijker maken. Een klimaatbeheersingssysteem is daarvoor een must. Zit jij dus altijd in een heet huis in de zomer en wil je wat verkoeling? Laat in dat geval de airco plaatsen door een erkende installateur in Sumar. Slapen, wonen en werken is dan veel fijner. Daarbij kan het systeem ook verwarmen in de winter en brengt het schone lucht in huis.

Kan een airco ook zorgen voor warme lucht?
Ja, de airco met verwarmingsfunctie is tegenwoordig eigenlijk de standaard. De bekende airconditioners kunnen ook warme lucht de woning in blazen. Perfect tijdens de koudere maanden (elektrische bijverwarming). Eigenlijk is dit een lucht-lucht warmtepomp. We spreken dan van all-electric systemen die elke dag van het jaar op een energiezuinige manier elke gewenste ruimte kunnen koelen en/of verwarmen.

Wat zijn de kosten van een airco in huis?
De prijs hangt af van diverse aspecten. Ten eerste het adviestraject, de airconditioner en de prijs van de montage. Als tweede heb je het benodigde onderhoud. Daarnaast moet je rekening houden met een grotere stroomvraag met als gevolg een iets hogere energienota. Houd rekening met plusminus €70 tot €300 per 12 maanden.

Hoeveel stroom verbruikt een airco?
Het energieverbruik van een airco verschilt per systeem en hoe groot de ruimte is die je wilt koelen (koelvermogen). De modellen voor een hele woning zijn veel meer stroomvreters wanneer je het vergelijkt met instap-modellen. De nieuwste airco’s van marktleiders als Panasonic zijn veel efficiënter (energielabel A+++) dan klassieke systemen. Een gangbaar koelsysteem vraagt ongeveer 1,55 KW elektriciteit per uur.

Hoe moet ik het onderhouden?
Kan ik thuis onderhoud plegen aan mijn airco? Hoe zit het met de reiniging en schoonmaak? Ons advies is om 2-jaarlijks een servicebeurt uit te laten voeren bij een deskundig koudetechniek / airco specialist Sumar. Een gecertificeerd bedrijf helt ook met bijvullen, vacumeren en is er voor reparaties. Zo kom je soms in aanmerking voor verlengde garantie en blijft het rendement hoog. De monteur inspecteert o.a. condensor, compressor, expansieventiel, koelvloeistof.

Plaats een reactie