Airco Installatie Alken

Zoek je verkoeling en comfort tijdens de lange warme periodes? De juiste airco kopen in Alken zorgt voor een aangename temperatuur en schone lucht in een appartement / huis of werkomgeving. Via onze adviseurs bieden wij nuttige informatie over de velerlei soorten oplossingen in België en bieden wij een uitgebreide keuzetool. Tevens check je adressen van regionale installateurs en de huidige tarieven van airconditioning.

 • Met een airco wordt bedoeld: een systeem dat warmte uit een ruimte onttrekt, en koude lucht de ruimte weer in blaast.
 • Er zijn 2 opties: vaste- of mobiele airco’s.
 • Mobiele airco systemen kan je in elke gewenste ruimte zetten echter gebruiken behoorlijk veel elektriciteit.
 • Vaste airconditioners (we hebben het ook wel over split-airco’s) kennen 2 units: Een buiten- en een binnendeel. Ze beschikken over meer vermogen en zijn veel stiller.
 • Een vast apparaat in huis installeren regel je al vanaf €1.275,00.

Vind een gecertificeerde installateur

Vergelijk offertes van airco-installateurs uit de regio

Airco laten plaatsen in Alken

Het Belgische klimaat wordt anders. Zomers wordt het steeds warmer en daarbij hebben we incidenteel steeds sterkere hittegolven. Opvallend veel Vlamingen kiest ervoor daarom een airco te laten plaatsen in Alken. Wonen, werken en slapen met airconditioning is een stuk comfortabeler. En het is een stuk efficiënter dan een ventilator. Enthousiast, en wil je een airco installeren in Alken voor thuis door een erkend installatiebedrijf? Via de airco-vergelijker bekijk jij eenvoudig erkende installatiebedrijven. Om de juiste opdracht uit te zetten adviseren wij eerst te kijken naar onze handige checklist.

Offerte aanvragen? Bekijk eerst deze checklist

 • Hoe groot is de ruimte waar het systeem komt? Op basis daarvan wordt het koelvermogen berekend.
 • Welke systeem past goed bij jou situatie? Bekijk ook welke airco past bij mij?
 • Hoe en waar wil je het installeren? Ontdek de soorten split systemen.
 • Hoeveel db geluid mag het systeem maximaal maken?
 • Wat is mijn maximale budget?
airco-alken-3570

Tabel met populaire installateurs en montagebedrijven
Een klimatisatiesysteem laten installeren in huis? Kies voor een deskundig installatiebedrijf in Alken (bij voorkeur F-gassen en STEK gecertificeerd). De gespecialiseerde installateurs kunnen in elke gewenste ruimte een uitstekend klimaatsysteem maken. Voorts regelen ze bijvullen en algemeen onderhoud. In het onderstaande schema tref jij showrooms en airco monteurs in Alken (gemeente Alken, provincie Limburg). Bekijk ook koeltechniek bedrijven in de regio zoals Lummen, Heusden-Zolder, Halen, Herk-De-Stad, Houthalen-Helchteren.

OndernemingStraatnaamPostcodePlaats
ElgebaBosveldstraat 453570Alken
E.B.C.Molemstraat 633560Lummen
Gebotec KLIMALaambroekstraat 683550Zolder
Schema met airco montagebedrijven Alken vergelijken

Lagere temperatuur in huis?

Vergelijk de beste aanbieders uit de regio

Welke airco moet ik kiezen?

Airconditioning zorgt voor een aangename temperatuur in huis, of op je werk. Je kunt kiezen uit velerlei soorten uitvoeringen die kunnen worden geplaatst. In het gedeelte hierna bieden wij een beknopte omschrijving van mobiele en vaste airco systemen inclusief de onderscheidende aspecten. Op de website vind je ook meer info over: Airco huren.

Mobiele airco, vanaf €550,00
Een verplaatsbare airconditioner is perfect voor het koelen van een (kleine) slaap- of woonruimte, / plaatselijke oplossing. Je maakt de keuze hiervoor omdat het meteen z’n werk doet. Er is geen monteur benodigd. Mede is het de meest voordelige keuze. Veel genoemde nadelen van monoblock: het geluid en het gebruikt relatief veel stroom. Ook is het vaak zo dat er een raam open moet voor de afvoerslang die de warme lucht afzuigt. Op die manier komt er helaas wel warme lucht in de woning.

 • Systeem is snel aangesloten, profiteer direct.
 • Mobiele airco Alken: Flexibel en verplaatsbaar.
 • Verkoelt en zorgt voor ontvochtiging.
 • Het monoblock-type gaat het vaakst over de toonbank: de airco zonder buitenunit.
 • Een goedkoop alternatief is de aircooler: een tussenvariant van een airco en ventilator.

Vaste airco, vanaf €1.375,00
Deze variant kent 2 componenten: een binnen- en buitengedeelte. Het gedeelte aan de buitenkant plaats je op het dak of aan de gevel. De binnenunit wordt op een zelfgekozen plek geplaatst. Dit model wordt het meest gekozen vanwege een hoge capaciteit, je merkt er in huis niets van (het is namelijk het buitendeel dat het meeste lawaai produceert)en is ook nog eens duurzaam (zeer energiezuinig). De installatie kan koelen, ontvochtigen en verwarmen. Single split wordt vaak gekozen voor een verdieping (slaapkamers, zolder etc). Multi split wordt vaak gekozen voor meerdere ruimtes koelen. Vakmanschap is benodigd, het systeem wordt altijd geplaatst door een gecertificeerd installatiebedrijf

 • Split airco Alken: Vast element in huis.
 • Verkoelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen met 1 systeem.
 • Gebruikt weinig stroom en een hoge koelcapaciteit.
 • Met weinig geluid het hele huis verkoelen.

Welke soorten vaste airco systemen zijn er?

Zoek je een efficiënte langetermijnoplossing? In dat geval kom je uit op een vast model, ook wel bekend als split airco. Binnen dit segment zijn verschillende varianten te kiezen. Het onderscheid zit ‘m in de binnenunit. De keuzes tref je hieronder. Of klik door voor meer informatie over: Airco installatie.

Wandairco
Een praktisch verkoelingssysteem voor Belgische woningen. Het wordt op de muur gemonteerd (niet te dichtbij een warmtebron). Snel te monteren, geschikt voor bijna elke ruimte, een voordelig systeem en heeft een goed koelvermogen (en luchtbehandeling). Werkt zeer efficiënt in de zolder of slaapkamer maar ook interessant voor kantoren of winkels. Verkrijgbaar vanaf €1250. Een goedkoop airco systeem in Alken.

Vloerairco / console
Wordt geplaatst op de vloer of laag aan de wand. Het toont wel overeenkomsten met een verwarming of radiator aan de wand. Wordt vaak geplaatst in woonkamers en grotere hobby-kamers of kleinschalige kantoren. De gekoelde luchtstroom wordt naar boven gericht en initieert een fijne koude luchtstroom. Het kan ook als verwarming dienen. Aanschaf + montage vanaf €1025.

Plafond airco
Zeer geschikt voor grote kantoorpanden en hotels, restaurants & winkels. Het is amper zichtbaar, tochtloos, stil het neemt geen ruimte in en kan grote ruimte voorzien van perfecte luchtverspreiding. We onderscheiden 3 soorten plafondairco’s: opbouw (bij beperkte ruimte in het plafond), cassette (onzichtbaar in het plafond verwerk) en kanaalairco & satelliet airconditioning (bij grote aaneengesloten ruimtes). Geïnstalleerd vanaf €1450.

VRF airco’s
Is pas interessant bij het koelen van 5 of meer ruimtes. Met 1 buitenunit en meerdere binnenunits kunnen afzonderlijke ruimtes worden gekoeld en verwarmd. De temperatuur kan per ruimte worden geregeld. Typische toepassingen zijn ziekenhuizen en onderwijs.

Goedkoopste airco mei 2022 met monteren

De totaalkosten van een airco inclusief montage in Alken lopen zeer uiteen. De totale kosten verschillen per airconditioning product en per montagebedrijf (ook verhuur). Daarnaast is het benodigde koelvermogen een noemenswaardig kostenaspect. Als je kiest voor een systeem dat de hele woning koelt is dat een stuk duurder dan wanneer je slechts 1 kleine ruimte verkoelt met een luchtkoeler. In de tabel tref je een prijsaanduiding voor vijf veel geïnstalleerde producten incl. plaatsing bij een airco bedrijf in Alken. De tarieven houden geen rekening met het onderhoud, schoonmaakkosten en stroomverbruik. Heb je voor een korte periode iets nodig? Overweeg dan iets te huren.

SysteemOmschrijvingTarieven
Split-systeemVast systeem met binnen- en buitenunit.€1170 – €1960
Multi Split airco’sPerfect als je meerdere ruimten wilt koelen. €2205 – €2965
MonoblockPerfect indien er geen plaats is voor een buitendeel. €1175 – €2295
Mobiele aircoVerplaatsbaar apparaat dat je overal kunt plaatsen.€350 – €870
AircoolerEen model waarbij lucht langs gekoeld water wordt geblazen. €205 – €680
Schema met de geschatte tarieven van aannemers airconditioning in Alken.

Top-10 merken mei 2022

 1. Carrier: Instellingen en prestaties bekijken met de App.
 2. De’Longhi: Supersnelle koeling dankzij het gebruik van water.
 3. Hitachi: Eigen R32 Multi-Splitsystemen.
 4. LG: Krachtige systemen met een zeer laag geluidsniveau.
 5. Midea: Gratis brochure aanvragen.
 6. Mitsubishi: I-feel regeling onthoudt de ingestelde temperatuur.
 7. Daikin: Revolutionaire Bluevolution Split-range.
 8. Panasonic: Nanoe™ X met hydroxylradicalen.
 9. Samsung: Zuinige systemen (A++) met een hoog koelvermogen.
 10. Toshiba: Handige Comfort Sleep functie voor optimale nachttemperatuur.

Veelgestelde vragen over klimaatsystemen

Hoe werkt een airco?
De meeste systemen in Vlaanderen bestaan uit 2 onderdelen: een binnen- en buitengedeelte. Een binnenunit onttrekt de warme lucht uit een ruimte en voert deze via de buitenunit naar buiten af. Dit gebeurt met een speciale koelvloeistof (R410A of R32). Deze gekoelde lucht wordt terug geblazen in de ruimte. Het systeem is aan te zetten middels de simpele handbediening of mobiele app.

Waarom een airco laten plaatsen?
Koele lucht kan een warme woning aangenaam maken. Een goede reden dus om een klimaatbeheersingssysteem te kopen. Is jouw situatie ook dat je last hebt van een hete woning in de zomerperiode en wil je lagere temperaturen bereiken? Laat dan direct de airco plaatsen door een erkende installateur in Alken. Wonen, (thuis)werken en slapen is dan een stuk aangenamer. Ook zorgt het voor warmte in de winter en filtert het de lucht.

Kan de airco in de winter ook verwarmen?
Ja, zo’n airco met verwarmingsfunctie is sinds enkele jaren niet uniek meer. De nieuwste airconditioners kunnen de warme lucht afgeven aan de binnenruimte. Perfect tijdens de koudere maanden (elektrische bijverwarming). Eventueel kun je een warmtepomp overwegen. Dit zijn geavanceerdere systemen die zo met slechts beperkt stroomgebruik elke gewenste ruimte kunnen koelen en/of verwarmen.

Hoe duur is een airco?
De aanschafkosten bestaat uit verschillende onderdelen. Je begint met het adviestraject, de airconditioner en de plaatsingskosten. Vergeet niet het jaarlijkse onderhoud. Tevens heb je te maken met een grotere stroomvraag wat resulteert in een maandelijkse hogere energierekening. Ga maar uit van €70 tot €285 per woning / per jaar.

Klopt het dat klimaatsystemen veel stroom verbruiken?
Het elektriciteitsverbruik van airconditioning wisselt per type installatie en de benodigde koelcapaciteit. De grote multi-split modellen verbruiken natuurlijk meer stroom in vergelijking met eenvoudige vloer- of wandinstallaties. De doorontwikkelde airco’s van a-merken als Midea hebben een hoger rendement (energielabel A+++) dan vroegere modellen. Een standaard koelsysteem moet ongeveer 1,35 KW elektriciteit per 60 minuten.

Hoe zit het met service en onderhoud?
Kan ik in de woning de airco onderhouden? Hoe zit het met de reiniging en schoonmaak? Ons advies is om elke paar jaar een inspectie in te plannen via een gecertificeerd koudetechniek / airco specialist Alken. Deze vakman kan ook reparaties uitvoeren en het systeem bijvullen / vacumeren. Op die manier kun je soms aanspraak maken op verlengde garantie en blijft een effectieve werking gegarandeerd. De installateur checkt o.a. condensor, verdamper, compressor, koelvloeistof.

Plaats een reactie