Airco Installatie Lollum

Wil jij een aangenaam en koel huis tijdens de lange warme periodes? Een goed werkende airco kopen in Lollum resulteert in een prettig binnenklimaat in een appartement / huis of werkomgeving. Hier tref je uitgebreide info over de verscheidene type oplossingen en bieden wij een uitgebreide keuzetool. Bovendien bekijk je adres- en contactgegevens van erkende specialisten en installateurs en de uiteindelijke kosten van airconditioning.

 • De definitie van een airco is: een klimaatoplossing waarbij je het klimaat in een gebouw naar wens kan regelen.
 • Er zijn 2 opties: vaste- of mobiele airco’s.
 • Mobiele airco systemen zijn gemakkelijk te verplaatsen maar zijn ook echte stroomvreters.
 • Vaste airconditioners (we hebben het ook wel over split-airco’s) kennen twee hoofdcomponenten: Een buiten- en een binnendeel. Ze zijn erg energiezuinig en maken weinig geluid.
 • Een vast model in de woning installeren is al mogelijk vanaf €1.350,00.

Vind een gecertificeerde vakman

Vergelijk offertes van airco-specialisten uit de regio

Airco laten plaatsen in Lollum

Het Nederlandse klimaat wordt anders. In de zomer nemen de temperaturen toe en een 1 of meer hittegolven zijn geen uitzondering meer. Steeds meer mensen besluit dan ook een airco te laten plaatsen in Lollum. Wonen, werken en slapen met airconditioning brengt je veel comfort. Veel meer dan bijvoorbeeld een ventilator. Benieuwd naar de opties voor een airco installeren in Lollum voor thuis door een gespecialiseerd installatiebedrijf? Via dit portaal zoek je razendsnel vakbekwame installatiebedrijven. Voordat je een offerte aanvraagt, bekijk eerst even de checklist hieronder.

Checklist voordat je contact zoekt met installateur

 • Uit hoeveel m3 bestaat de te koelen plek? Dit is bepalend voor het koelvermogen.
 • Welke systeem past goed bij jou situatie? Zie daarvoor ook welke airco past bij mij?
 • Op welke plek wordt het geïnstalleerd? Onderzoek de soorten split systemen.
 • Hoe stil moet het systeem zijn?
 • Wat is mijn maximale budget?
airco-lollum-8823

Vind een monteur of installatiebedrijf in de regio
Airco laten installeren? Kies dan een bekwaam installatiebedrijf in Lollum (let op STEK en F-gassen gecertificeerd installatiebedrijf). De vakbekwame montagepartners mogen in alle ruimtes een milieuvriendelijk klimaatsysteem aanleggen. Bovendien kun je ze benaderen voor het benodigde onderhoud. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst vind je showrooms en airco monteurs in Lollum (gemeente Súdwest-Fryslân, provincie Friesland). Lees ook verder over koeltechniek bedrijven in de buurt zoals Arum, Kimswerd, Skingen, Zweins, Schalsum.

Er zijn geen aircobedrijven gevonden!
Als eerste jouw organisatie hier? Klik hier om jouw airco-bedrijf aan te melden

Koelere lucht in de woning?

Offertes van de goedkoopste experts uit de regio

Welke airco heb ik nodig?

Door gebruik te maken van airconditioning blaas je koele lucht in jouw woning, winkel of kantoor. We kennen allerlei systemen die men kan installeren. In het gedeelte hieronder tref je een korte omschrijving van vaste en mobiele airco systemen met daarbij een beknopte lijst pluspunten. Op de website vind je ook meer info over: Split Airco.

Mobiele airco, vanaf €525,00
Een verplaatsbare airconditioner is handig voor het verkoelen van een beperkte ruimte, / plaatselijke oplossing. Het is populair omdat het direct verkoeling biedt. Er hoeft geen installateur te komen. Ook is een kostentechnisch een interessante optie. Als grote nadelen van monoblock noemen we: de geluidsoverlast en de toenemende energierekening. Tevens is er een raam nodig voor de afvoerslang die de warme lucht afzuigt. Negatief effect: hierdoor komt er ook weer warmte naar binnen.

 • Het is direct plug & play, binnen 5 minuten operationeel.
 • Mobiele airco Lollum: Makkelijk en snel te verplaatsen.
 • Geeft luchtbehandeling (bevochtigen).
 • De monoblock wordt veel toegepast: een airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler is een tussenvorm tussen airco en ventilator.

Vaste airco, vanaf €1.300,00
Deze uitvoering bestaat uit twee onderdelen: een binnendeel en een buitendeel. De buitenste unit wordt opgehangen aan een gevel of neergezet op een plat dak. Het gedeelte aan de binnenkant plaats je bijvoorbeeld op de vloer of aan de wand. De meest genoemde voordelen zijn een uitstekend koelvermogen, in huis heb je geen last van lawaai (het deel dat lawaai maakt hangt namelijk buiten) en het energieverbruik is relatief laag. De installatie kan koelen, maar ook verwarmen. Single split is een uitkomst voor een verdieping (slaapkamers, zolder etc). Multi split is handig voor het hele huis. Dit is complex en de montage moet worden gedaan door een gecertificeerd installateur

 • Split airco Lollum: Vaste unit op de muur of in het plafond.
 • Koelen, ontvochtigen, ventileren en verwarmen in één.
 • Weinig stroom nodig en een aantrekkelijk koelrendement.
 • Zonder geluid meerdere ruimtes koelen.

Soorten vaste airco systemen

Gebruik je de airco langer dan 2 weken per jaar? Dan kom je uit op een vast model, vaak wordt dit ook split airco genoemd. Binnen dit segment zijn verschillende varianten te kiezen. Het grootste verschil heeft te maken met de binnenunit. De verschillende opties staan hieronder weergegeven. Tip: je leest hier ook meer over: Airco inbouwen.

Wandairco
Veruit het meest populaire verkoelingssysteem voor particulier gebruik. Plaats de unit zo hoog mogelijk op een muur (niet te dichtbij een warmtebron). Zonder problemen te monteren, kan in vrijwel elke ruimte, is voordelig in aanschaf en heeft een goed koelvermogen (en luchtbehandeling). Met name interessant voor een slaapkamer of zolderverdieping maar het wordt ook vaak geplaatst in kantoren of winkels. Compleet geïnstalleerd vanaf €1225. Een goedkoop airco systeem in Lollum.

Vloerairco / console
Geplaatst op de grond van de ruimte of laag aan de muur. Het lijkt een beetje op radiatorverwarming. Is uitermate geschikt voor woonvertrekken en slaapkamers of kleinere werkruimtes. De gekoelde luchtstroom wordt naar boven gericht en initieert een merkbare koele luchtstroom. Koelt, verwarmt en ontvochtigt. Te installeren vanaf €1350.

Plafond airco
Wordt doorgaans geplaatst in grote bedrijfstoepassingen en horeca en retail. Het is optisch mooi weggewerkt, extreem stil, het staat niet in de weg en het systeem zorgt voor een ultieme luchtverspreiding. Je hebt de keuze uit 3 soorten plafondairco’s: onderbouw (als er geen ruimte achter het plafond is), cassette (in een verlaagd plafond geïnstalleerd) en satelliet airconditioning & kanaalairco (uitsluitend bij grote installaties). Geïnstalleerd vanaf €1325.

VRF airco’s
Is relevant voor het koelen van 5 of meer ruimtes. Met 1 buitenunit en meerdere binnenunits kunnen verschillende ruimtes worden gekoeld/verwarmd. De temperatuur kan per ruimte worden ingesteld. Typische toepassingen zijn fitnesscentra en de horeca.

Goedkoopste airco februari 2024 met monteren

De kosten van een airco inclusief montage in Lollum zijn heel divers. De totale kosten zijn weer anders per type airconditioning en per installateur (ook verhuur). In aanvulling daarop is het gevraagde koelvermogen van grote invloed op de onkosten. In de situatie waarbij je de hele woning wilt koelen zijn de kosten flink hoger dan wanneer je enkel een mobiele aircooler nodig hebt. Hieronder in de tabel tref je een actuele prijsindicatie van 5 populaire soorten systemen inclusief plaatsing bij een airco bedrijf in Lollum. De prijzen zijn exclusief het onderhoud, reinigen en energieverbruik. Voor tijdelijk gebruik kan je ook een systeem huren.

KoelmethodeOmschrijvingInvestering
Split-aircoVast model met binnen- en buitengedeelte.€1235 – €1950
Multi Split aircoOp meerdere plekken een binnenunit voor goede luchtverspreiding. €2160 – €2915
MonoblockEen vast binnenunit met een afvoer in de muur. €1135 – €2220
Mobiele aircoEen verrijdbaar model met een afvoerslang. €405 – €840
AircoolerEen tussenvariant van een airco en ventilator.€230 – €625
Overzicht met de geschatte prijzen van airconditioning in Lollum.

Top-10 merken februari 2024

 1. Carrier: Handige self-clean modus.
 2. De’Longhi: Stijlvolle mobiele airco’s.
 3. Hitachi: Yutaki lucht/water-warmtepompen.
 4. LG: Luxe systemen voor schone lucht en hoge prestaties.
 5. Midea: Expert op het gebied van klimaatbeheersing.
 6. Mitsubishi: Bespaar tot 20% energie met de Econo Cool functie.
 7. Daikin: Hoogste energielabels op de markt.
 8. Panasonic: Nanoe™ X neemt geurtjes weg.
 9. Samsung: Effectief koelen inclusief luchtzuivering en luchtbevochtiging.
 10. Toshiba: Een aangenaam klimaat en een schone lucht in huis.

Veelgestelde vragen over klimaatsystemen

Hoe koelt een airco mijn woning?
De meeste modellen bestaan uit twee units: een binnen- en buitenunit. Een binnenunit onttrekt de warme lucht uit een ruimte en voert deze af naar buiten. Dit gebeurt met een speciale koelvloeistof (R410A of R32). Deze afgekoelde lucht wordt de woning in teruggeblazen. Een airco is aan te zetten aan de hand van een afstandsbediening of App.

Waarom kiezen voor een airco?
Koude lucht kan een warme woning aangenaam maken. En dat is waar een klimaatbeheersingssysteem voor is. Heb jij dus last van een heet huis in juni tot september en wil je lagere temperaturen bereiken? Neem dan snel contact op en laat de airco monteren door een betrouwbare installateur in Lollum. Het thuiswerken, slapen en recreëren is dan een stuk aangenamer. Daarbij kan je het gebruiken als verwarming in de winter en zuivert het de lucht.

Kan een airco ook verwarmen?
Ja, een airco met verwarmingsfunctie is momenteel veel voorkomend. De bekende airconditioners bieden de mogelijkheid om warme lucht te blazen. Het is dus een stukje elektrische bijverwarming voor de koude maanden. Het alternatief is een warmtepomp. Dat zijn stand-alone klimaatsystemen die – wanneer jij het wil – op een duurzamere manier elke gewenste ruimte kunnen verwarmen en/of koelen.

Wat zijn de kosten van een airco-systeem?
De all-in prijs wordt gebaseerd a.d.h.v. diverse onderdelen. Als eerste heb je natuurlijk het advies en aanschaf van de airco zelf en de montagekosten. Daarnaast onderhoud (eens per 2 jaar). Daarnaast zul je te maken krijgen met een toenemend elektriciteitsverbruik wat resulteert in een duurder energiecontract. Ga maar uit van om en nabij de €75 tot €275 per woning / per jaar.

Neemt het stroomverbruik toe bij een klimaatsysteem?
Het energieverbruik van airconditioning fluctueert per systeem en de benodigde koelcapaciteit. De systemen voor grote ruimtes zijn veel meer stroomvreters in vergelijking met eenvoudige single-split systemen. De nieuwste airco’s van kwaliteitsmerken als Samsung werken veel effeciënter (energielabel A+++) dan oude modellen. Een gemiddeld koelsysteem rekent circa 1,50 KW stroom per 60 minuten.

Hoe werkt het met onderhoud en service?
Mag ik in de woning de airco onderhouden? En mag ik het zelf schoonmaken en reinigen? Het landelijk advies is om 1 of 2 jaarlijks een onderhoudsbeurt te laten doen via een ervaren koudetechniek / airco specialist Lollum. Deze monteur kan ook bijvullen, vacumeren en reparaties uitvoeren. Als je dat doet behoud je de verlengde garantie en blijft het systeem zuinig werken. Een gecertificeerd bedrijf checkt o.a. expansieventiel, compressor, koelvloeistof, condensor.

Plaats een reactie