Airco Installatie Oldelamer

Wil je het graag koel houden tijdens de lange warme periodes? Een airco kopen in Oldelamer levert jou een aangenaam binnenklimaat in een woning, winkel- of kantoorpand. Via onze airco-vergelijker check je vakkundige tips en informatie over de meest gebruikte soorten systemen en bieden wij een handige keuzegids. Daarnaast faciliteren we contact- en adresgegevens van – in de buurt actieve – installatiebedrijven en de geschatte prijzen van airconditioning.

 • De definitie van een airco is: een klimaatregelaar waarbij je het klimaat in een gebouw naar wens kan regelen.
 • In de basis heb je 2 mogelijkheden: mobiele- of vaste airco’s.
 • Mobiele airconditioners zijn goedkoop en werken direct maar verbruiken veel stroom.
 • Vaste airco systemen (de zogenoemde split-airco’s) kennen twee hoofdcomponenten: Een binnen- en een buitendeel. Deze werken een stuk efficiënter.
 • Een vast apparaat in een ruimte installeren kan al vanaf €1.200,00.

Vind de beste specialist

Vergelijk offertes van regionale airco-installateurs

Airco laten plaatsen in Oldelamer

De temperaturen in Nederland veranderen flink. In de zomer nemen de temperaturen toe en een hittegolf is al lang niet meer zo uniek. Een toenemend aantal huizenbezitters besluit dan ook een airco te laten plaatsen in Oldelamer. Wonen, werken en slapen met airconditioning biedt ontzettend veel comfort. Een uitstekend alternatief voor een ventilator. Wil je een airco installeren in Oldelamer voor thuis door een gecertificeerd installatiebedrijf? Met behulp van onze vergelijker bekijk je probleemloos betrouwbare installatiebedrijven. Bekijk voor het beste advies eerst de checklist hieronder.

Vragen checklist voor offerte aanvraag

 • Hoe groot is de ruimte waar het systeem komt? Hierop wordt het koelvermogen gebaseerd.
 • Voor welk klimaatsysteem wil jij kiezen? Lees ook welk type airco is geschikt voor mij?
 • Hoe en waar wil je het systeem plaatsen? Lees alles over de installatietypes.
 • Hoeveel geluid mag de airconditioner maken?
 • Hoeveel wil ik uitgeven aan het systeem?
airco-oldelamer-8486

De beste installatiebedrijven uit de buurt
Een airco laten installeren in huis? Kies voor een erkend installatiebedrijf in Oldelamer (bij voorkeur F-gassen en STEK gecertificeerd). Deze erkende installatie experts kunnen in elke woning / kantoor een duurzaam klimaatsysteem samenstellen. Daarnaast zorgen zij voor groot onderhoud en reparatie. In de vergelijker hieronder vind je adresgegevens van showrooms en airco monteurs in Oldelamer (gemeente Weststellingwerf, provincie Friesland). Lees ook verder over koeltechniek bedrijven in de regio zoals Munnekeburen, Langelille, Scherpenzeel, Spanga, Nijetrijne.

BedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Dalmolen Horeca- en grootkeukentechniekTinweg 28471XKWolvega
Wtw. Filters.nl BVSchoterlandseweg 98454KAMildam
Coolserve BVBusinesspark Friesland-W 358447SLHeerenveen
Tabel met airco montagebedrijven Oldelamer vergelijken

Een optimaal binnenklimaat?

Bekijk de populairste experts uit de regio

Welke airco is voor mij geschikt?

Airconditioning zorgt voor een comfortabel binnenklimaat thuis of op kantoor. We kennen verscheidene systemen die kunnen worden geplaatst. Hieronder check je kort & bondige info over mobiele en vaste airco systemen met een keuzeadvies voor jou. Op ons portaal vind je ook meer info over: Airco’s vacumeren.

Mobiele airco, vanaf €550,00
Een verplaatsbare airconditioner is bedoeld voor het koelen van een kleine ruimte, meestal als een tijdelijke oplossing. Het voordeel is dat het meteen z’n werk doet. Er is geen monteur benodigd. Evengoed is dit het meest goedkope systeem. Als grote nadelen van monoblock noemen we: veel “lawaai” en het gebruikt relatief veel stroom. Tevens moet er altijd een raam open waar de afvoerslang doorheen gaat. Als gevolg daarvan komt er helaas wel warme lucht in de woning.

 • Het is direct gebruiksklaar, direct een koelere ruimte.
 • Mobiele airco Oldelamer: Te verplaatsen naar elke ruimte.
 • Geeft luchtbehandeling (bevochtigen).
 • In veel huizen kiest men voor monoblock: een airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler is eigenlijk een ventilator waarbij lucht langs water met een koelelement wordt geblazen.

Vaste airco, vanaf €1.250,00
Het apparaat bestaat uit 2 delen: een buiten- en een binnendeel. Het gedeelte aan de buitenkant wordt gemonteerd aan de gevel of op het dak. Het binnengedeelte kan je op iedere gewenste plek in huis plaatsen. Het gemak zit ‘m in een hoge koelcapaciteit, een beperkte geluidsoverlast (de compressor hangt namelijk buiten) en is ook nog eens duurzaam (zeer energiezuinig). Het systeem dient diverse doelen: koelen, ontvochtigen, ventileren en verwarmen. Single split is een uitkomst voor een verdieping (slaapkamers, zolder etc). Multi split is ideaal voor de gehele woning. Dergelijke installaties worden altijd geplaatst door een gecertificeerde monteur

 • Split airco Oldelamer: Vaste module in een ruimte.
 • Verkoelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen met 1 systeem.
 • Gebruikt weinig elektriciteit, en een hoog koelvermogen.
 • Geluidsarm verschillende plekken koelen.

De verschillende soorten vaste airco systemen

Gebruik je de airco langer dan 2 weken per jaar? Kies dan voor een vast model, vaak wordt dit ook split airco genoemd. Er zijn meerdere split systemen om uit te kiezen. Het verschil zit in de binnenunit. De mogelijkheden staan hieronder weergegeven. Je leest hier ook aanvullende info over: Subsidie voor een airco.

Wandairco
Veruit het meest populaire verkoelingssysteem voor thuis. Plaats de unit zo hoog mogelijk op een muur (vermijd plaatsing bij een warmtebron). Zonder problemen te plaatsen, werkt in alle ruimtes, is voordelig in aanschaf en de lucht wordt uitstekend verspreid. Vaak geadviseerd voor de zolder of slaapkamer maar zeker ook relevant voor kantoren of winkels. Wordt al geplaatst v.a. €1050. Een goedkoop airco systeem in Oldelamer.

Vloerairco / console
Deze unit zet men op de vloer of laag aan de wand. Het lijkt een beetje op een standaard warm-water radiator. Wordt vaak aangelegd in slaapkamers/woonkamers/zolders of kleine kantoorruimtes. De lucht wordt naar boven geblazen en initieert een aangename gekoelde luchtstroom. Het kan ook als verwarming dienen. Verkrijgbaar vanaf €1325.

Plafond airco
Wordt doorgaans geplaatst in grote bedrijfsruimtes en horeca en retail. Het zijn geen in het oog springende units, tochtloos, stil het staat niet in de weg en het systeem stuwt de luchtstroom in alle richtingen. In de basis zijn er drie plafondairco’s: opbouw (vergelijkbaar met een wandunit), cassette (grotendeels in een verlaagd plafond geplaatst) en satelliet airconditioning & kanaalairco (bij grote installaties toegepast). Verkrijgbaar vanaf €1550.

VRF airco’s
Biedt uitkomst voor de wat grotere panden met veel losse ruimtes. Met 1 buitenunit en meerdere binnenunits kunnen afzonderlijke ruimtes worden gekoeld en verwarmd. Per kamer kan een aparte temperatuur worden ingesteld. Geschikt voor onder andere kantoren en datacentra.

Goedkoopste airco februari 2023 incl. plaatsing

De prijzen van een airco inclusief montage in Oldelamer laten een grote variatie zien. De tarieven variëren per airconditioning product en per aanbieder (ook verhuur). Daarnaast is het gevraagde koelvermogen doorslaggevend. Als je een oplossing zoekt voor meerdere ruimtes liggen de kosten een stuk hoger dan wanneer je slechts 1 kleine ruimte verkoelt met een aircooler. Hieronder in de tabel tref jij een actuele prijsschatting van 5 vaak gekozen systemen inclusief installatie bij een airco bedrijf in Oldelamer. Deze tariefindicaties zijn exclusief jaarlijks onderhoud, vullen en vacumeren en stroomverbruik. Heb je voor een korte periode iets nodig? Overweeg dan iets te huren.

TypeBeschrijvingInvestering
Split airco met buitenunitBestaat uit één buitenunit en één binnenunit.€1245 – €2000
Multi Split airco’sMeerdere binnenunits die verbond zijn met 1 buiten-compressor.€2220 – €2935
MonoblockPerfect indien er geen plaats is voor een buitendeel. €1205 – €2280
Mobiele aircoEen flexibel apparaat met afvoerslang voor elke ruimte. €360 – €865
AircoolerEen model waarbij lucht langs gekoeld water wordt geblazen. €245 – €690
Schema met de tarieven van airconditioning in Oldelamer.

Top-10 merken februari 2023

 1. Carrier: Handige self-clean modus.
 2. De’Longhi: Stijlvolle mobiele airco’s.
 3. Hitachi: Yutaki lucht/water-warmtepompen.
 4. LG: Past qua ontwerp in ieder interieur.
 5. Midea: Ook slimme bediening & toebehoren.
 6. Mitsubishi: Werken met het milieuvriendelijke koudemiddel R410A.
 7. Daikin: Voor kleine en grote projecten.
 8. Panasonic: Bestrijdt geurtjes, virussen, bacteriën, allergenen en pollen.
 9. Samsung: Onafhankelijke regeling van individuele zones.
 10. Toshiba: Elegante wand-, plafond en vloermodellen.

Veelgestelde vragen (FAQ) over het koelen van de woning

Wat is een airco?
De meeste systemen bestaan uit twee units: een binnen- en een buitendeel. De binnenunit onttrekt de warme lucht uit een ruimte en transporteert deze naar de buitenunit die de lucht afvoert. Daarvoor wordt een koelvloeistof (R410A of R32) gebruikt. De koude lucht wordt terug in de ruimte geventileerd. Dit koelsysteem is gemakkelijk te bedienen a.d.h.v. een afstandsbediening of App.

Is een airco noodzakelijk?
Koude lucht zorgt voor een fijner leefklimaat in een warme woning. Een klimaatbeheersingssysteem is daarvoor een must. Is jouw situatie ook dat je last hebt van een warm huis in juni tot september en kan je wel wat verkoeling gebruiken? Laat dan direct een airconditioner plaatsen door een erkende installateur in Oldelamer. Wonen, (thuis)werken en slapen gaat op deze manier een stuk prettiger. Tevens geeft het klimaatsysteem warmte in de winter en zorgt het voor een gezond binnenklimaat door de lucht te zuiveren.

Kan de airco ook warme lucht blazen?
Ja, de airco met verwarmingsfunctie is sinds enkele jaren niet speciaal meer. De nieuwste airconditioners kunnen warme ook aan de binnenruimte afgeven. Deze manier van elektrische bijverwarming komt van pas in de wintermaanden. Je kunt ook een warmtepomp kiezen. Dit zijn handige installaties die het hele jaar door met slechts beperkt stroomgebruik een appartement kunnen koelen & verwarmen.

Wat zijn de huidige kosten van een airco?
De uiteindelijke prijs wordt bepaald door een aantal factoren. Je begint met de initiële aanschaf, eventuele advieskosten en de prijs van de plaatsing. Daarbovenop komt nog het standaard onderhoud. Ook noemen we nog meer elektriciteitsgebruik met als gevolg een aanzienlijke groei in elektriciteitskosten. Deze extra kosten begroten we op een €90 tot €290 per kalenderjaar.

Neemt het stroomverbruik toe bij een klimaatsysteem?
Het stroomverbruik van airconditioning varieert per type installatie en de benodigde koelcapaciteit. De grotere installaties verbruiken natuurlijk meer stroom wanneer je het vergelijkt met de basis modellen (vloer of wand). De slimme airco’s van veel verkochte merken als Hitachi hebben een hoger rendement (energielabel A+++) dan gedateerde systemen. Een standaard koelsysteem rekent circa 1,55 KW stroom per uur.

Hoe werkt het met onderhoud en service?
Mag ik in de woning airco onderhoud uitvoeren? En mag ik het zelf schoonmaken en reinigen? Het landelijk advies is om 2-jaarlijks inspectie te laten uitvoeren bij een gespecialiseerd koudetechniek / airco specialist Oldelamer. Deze expert is er ook voor o.a. bijvullen, vacumeren en (kleine) reparaties. Als je dat doet kun je soms aanspraak maken op verlengde garantie en blijft het systeem zuinig werken. De monteur checkt o.a. verdamper, expansieventiel, condensor, koelvloeistof.

Plaats een reactie