Airco Installatie Sonnega

Wil jij het lekker fris houden tijdens de warme dagen van 2024? Een juist geïnstalleerde airco kopen in Sonnega levert een aangename temperatuur en schone lucht in huis, of op je werk. Via onze airco-vergelijker bieden wij nuttige tips over de verschillende soorten apparaten en vertellen we je welk systeem past bij jouw situatie. Eveneens lees je adres- en contactgegevens van lokale installatiebedrijven en de geschatte prijzen van airconditioning.

 • Een airco is een product waarmee je de lucht kunt koelen, bevochtigen, ontvochtigen en filteren.
 • Grofweg onderscheiden we 2 systemen: mobiele- of vaste airco’s.
 • Mobiele airco systemen zijn voordelig maar verbruiken wel veel elektriciteit.
 • Vaste airco’s (de veel toegepaste split-airco’s) hebben 2 bestanddelen: Een binnen- en buitenunit. Ze verbruiken minder stroom en maken weinig kabaal.
 • Een vast model bij je thuis laten installeren gebeurt al vanaf €1.375,00.

Vind een erkende vakman

Vergelijk offertes van regionale airco-specialisten

Airco laten plaatsen in Sonnega

Het klimaat is langzaam aan het veranderen. Zomers wordt het steeds warmer en een 1 of meer hittegolven zijn geen uitzondering meer. Meer en meer mensen kiest ervoor daarom een airco te laten plaatsen in Sonnega. Slapen, wonen en werken met airconditioning is een stuk aangenamer. Het geeft veel meer comfort dan een ventilator. Kies jij voor een airco installeren in Sonnega voor thuis door een bekwaam installatiebedrijf? Via onze vergelijker check jij probleemloos de beste installatiebedrijven. Niet vergeten: Start met het doornemen van de vragen in de checklist.

Offerte aanvragen? Bekijk eerst deze checklist

 • Wat zijn de afmetingen van de desbetreffende ruimte? Hieraan wordt het maximale koelvermogen afgeleid.
 • Welke model airconditioning past in je woning? Zie daarvoor ook welke airco past bij mij?
 • Hoe en waar wil je het installeren? Bekijk de verschillende type installaties.
 • Hoeveel lawaai mag de buitenunit maken?
 • Wat mag de gehele installatie kosten?
airco-sonnega-8478

Monteurs en installateurs uit de regio
Een airco laten installeren in huis? Kies dan een erkend installatiebedrijf in Sonnega (STEK- en F-gassen gecertificeerd montagebedrijf). Deze vakkundige montage experts kunnen op elke plek het juiste klimaatsysteem installeren. Daarnaast dragen ze zorg voor groot onderhoud en reparatie. Hieronder in de tabel vind je showrooms en airco monteurs in Sonnega (gemeente Weststellingwerf, provincie Friesland). Check ook koeltechniek bedrijven in naburige plaatsen als Oldeholtwolde, Ter Idzard, Nijeholtpade, Oldeholtpade, Wolvega.

Er zijn geen aircobedrijven gevonden!
Als eerste jouw organisatie hier? Klik hier om jouw airco-bedrijf aan te melden

Een optimaal binnenklimaat?

Offertes van de beste monteurs uit de regio

Welke airco moet ik kopen?

Koele luchtstromen krijg je door airconditioning toe te passen in huis, winkel, kantoor, etc. Er zijn diverse soorten producten waar je uit kunt kiezen. In de volgende paragraaf tref je de verschillen tussen vaste en mobiele airco systemen met daarbij de pluspunten en minpunten. Lees op deze website ook meer over: Airco’s voor restaurants.

Mobiele airco, vanaf €575,00
Een verplaatsbare airconditioner is geschikt voor het koelen van een kleine slaapkamer of woonruimte, of op de persoon gericht. Het voordeel is dat het direct verkoeling biedt. Er is geen ingewikkeld installatiewerk. Tevens is dit de meest goedkope oplossing. Belangrijkste nadelen van een monoblock: het ‘redelijk’ hoorbare geluid en de verhoging van het elektriciteitsverbruik. Bovendien moet je een raam open laten t.b.v. de afvoerslang (die lucht weg zuigt). Op die manier ontstaat er echter wel een warmtelek.

 • Het is direct gebruiksklaar, gemakkelijk zelf te installeren.
 • Mobiele airco Sonnega: Niet gelimiteerd tot het koelen van 1 ruimte.
 • Verkoelt en onttrekt ook vocht aan de lucht.
 • De monoblock wordt veel toegepast: de airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler is een ventilator die de lucht door water blaast.

Vaste airco, vanaf €1.200,00
Dit model kent 2 hoofdcomponenten: een buiten- en een binnendeel. De unit buiten de woning kan aan een buitengevel of op een plat dak worden geplaatst. De unit binnen in de woning kan overal worden opgehangen. De meest genoemde voordelen zijn een hele goede koelefficiëntie, slechts weinig lawaai in huis (de compressor hangt namelijk buiten) en is ook nog eens duurzaam (zeer energiezuinig). De unit kan koelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen. Single split is een uitkomst voor de slaapkamer, zolder, of studieruimte. Multi split is geschikt voor het koelen van meerdere ruimtes. Hiervoor heb je wel een vakkundige installatie nodig via een gecertificeerd installatiebedrijf

 • Split airco Sonnega: Vast element in huis.
 • Verkoelen, ventileren en verwarmen.
 • Gebruikt weinig stroom en een aantrekkelijk koelrendement.
 • Met weinig geluid verschillende plekken koelen.

Welke soorten vaste airco systemen zijn er?

Zoek je een duurzaam en structurele oplossing? Dan adviseren wij een vast model, ook wel een split airco genoemd. Er zijn verschillende type split systemen. Het onderscheid zit ‘m in de binnenunit. Dezekan je in het volgende stukje bekijken. Op de website tref je ook meer info over: Airco onderhoud.

Wandairco
Een zeer geschikt verkoelingssysteem voor woningen. Wordt hoog aan de muur geplaatst (niet bij een raam of radiator/warmtebron). Moeiteloos te plaatsen, werkt in alle ruimtes, is voordelig in aanschaf en de lucht wordt uitstekend verspreid. Met name effectief voor een slaapkamer of zolderverdieping maar ook een optie voor kantoren of winkels. Geïnstalleerd vanaf €1125. Een goedkoop airco systeem in Sonnega.

Vloerairco / console
Wordt gemonteerd op de vloer of onderaan de muur. Je kunt het wel een beetje vergelijken met een normale verwarming radiator. Ideaal voor de woonkamer, overloop en/of gang of kleinere kantoren. De gekoelde luchtstroom wordt naar boven gericht wat zorgt voor een fijne koude luchtstroom. Het kan ook als verwarming dienen. Verkrijgbaar vanaf €1350.

Plafond airco
Wordt vaak geplaatst in grote bedrijfstoepassingen en winkels. Het is amper zichtbaar, energiezuinig, stil, het kost geen ruimte en het systeem zorgt voor een ultieme luchtverspreiding. We onderscheiden 3 soorten plafondairco’s: opbouw (de unit wordt zichtbaar aan het plafond bevestigd), cassette (in een verlaagd plafond geïnstalleerd) en satelliet airconditioning & kanaalairco (toegepast bij hotelkamers of winkelruimtes). Bij jou thuis geplaatst vanaf €1425.

VRF airco’s
Is de beste mogelijkheid voor grotere bedrijfspanden of gebouwen met veel kleine ruimtes. Met behulp van 1 buitenunit kunnen verschillende ruimtes worden gekoeld/verwarmd. Per kamer kan een aparte temperatuur worden ingesteld. Vaak gebruikt in utiliteitsgebouwen en hotels.

Goedkoopste airco juni 2024 incl. monteren

De prijzen van een airco inclusief montage in Sonnega lopen zeer uiteen. De tarieven zijn weer anders per type airconditioning en installatiebedrijf (ook verhuur). Tevens is het benodigde koelvermogen van grote invloed op de onkosten. Mocht het zo zijn dat je de hele woning wilt koelen is de prijs en stuk hoger dan in het geval je tijdelijke verkoeling zoekt met bijv. een aircooler. In het bijgaande overzicht tref jij een indicatie van prijzen voor vijf veel gekozen uitvoeringen inclusief montage bij een airco bedrijf in Sonnega. Deze prijsindicaties zijn excl. onderhoud, reinigen en verbruikte stroom. Een voordeliger alternatief is huren.

ModelOmschrijvingKosten
Split airco met buitenunitEén binnenunit met een buitenunit die lucht aanzuigt.€1165 – €2040
Multi Split airco’sOp meerdere plekken een binnenunit voor goede luchtverspreiding. €2145 – €2915
MonoblockVoor als er geen plek is voor een buitenunit. €1165 – €2300
Mobiele aircoEen eenvoudig te verplaatsen model met afvoer. €445 – €875
AircoolerEen combinatie van een ventilator en airco.€235 – €670
Tabel met de tarieven van airconditioning in Sonnega.

Top-10 merken juni 2024

 1. Carrier: Wereldwijd marktleider op het gebied van airconditioning, verwarming en koelsystemen.
 2. De’Longhi: De snelst koelende en stilste mobiele airco’s.
 3. Hitachi: Diverse soorten wandmodellen.
 4. LG: Smooth Flowing Curved Design.
 5. Midea: Mooie design producten.
 6. Mitsubishi: Voelt en onthoudt de optimale klimaatomstandigheden.
 7. Daikin: Ook directe koeling (DX) en koudwatermachines.
 8. Panasonic: Ontgeurt, en bestrijdt bacteriën en virussen en schimmels.
 9. Samsung: Innovatieve ontwerpen als de 360 cassette en Wind-Free-range.
 10. Toshiba: Zuivert de lucht dankzij het IAQ filtersysteem.

Een koel huis: bekijk de meest gestelde vragen

Hoe werkt een airco?
De meeste apparaten bestaan uit twee onderdelen: een binnen- en een buitenunit. De binnenunit onttrekt de warme lucht uit een ruimte en voert deze af naar buiten via de buitenunit. In dit proces is koelvloeistof / koudemiddel (R410A of R32) betrokken. Deze gekoelde lucht wordt terug in de ruimte geventileerd. Een airconditioner kan men activeren via een afstandsbediening.

Om welke redenen een airco aanschaffen?
Koude lucht zorgt voor een fijner leefklimaat in een warme woning. En dat is waar een klimaatbeheersingssysteem voor is. Heb jij te maken met een heet huis in de zomer en wil je wat verkoeling? Laat in die situatie de airco monteren door een professionele installateur in Sonnega. Wonen, (thuis)werken en slapen is dan weer een feestje. Eveneens kan het systeem ook verwarmen in de winter en filtert het systeem de lucht voor een gezonde leefomgeving.

Kan een airco ook verwarmen?
Absoluut, de airco met verwarmingsfunctie is tegenwoordig eigenlijk de standaard. De populaire airconditioners bieden de mogelijkheid om warme lucht te blazen. Perfect tijdens de koudere maanden (elektrische bijverwarming). Je kunt ook een warmtepomp kiezen. Dit zijn slimme systemen die altijd en overal op een duurzamere manier een appartement kunnen koelen & verwarmen.

Welke tarieven gelden er voor een airco?
De all-in prijs wordt vastgesteld door diverse onderdelen. Je begint met een stukje advies, aanschafkosten en de kosten van de installatie. Daarnaast de kosten van het onderhoud. In aanvulling daarop heb je te dealen met een toenemend stroomverbruik met als gevolg een hogere energierekening. Deze extra kosten begroten we op gemiddelde €75 tot €260 op jaarbasis.

Neemt het stroomverbruik toe bij een klimaatsysteem?
Het energieverbruik van een airco varieert per type opstelling en de afmetingen van de te koelen ruimte (koelvermogen). De professionele modellen zijn qua elektriciteit grotere energieslurpers in vergelijking met de kleine modellen. De moderne airco’s van de bekende merken als De’Longhi werken al weer veel slimmer en zuiniger (energielabel A+++) dan gedateerde systemen. Een basis koelsysteem benodigd rond de 1,50 KW stroom voor een uurtje.

Hoe vaak moet het systeem worden onderhouden?
Kan ik zelfstandig de airco onderhouden? En mag ik het zelf schoonmaken en reinigen? Onze tip: kies ervoor om eens per 2 jaar het systeem te laten inspecteren via een vakbekwaam koudetechniek / airco specialist Sonnega. Deze vakman is er ook voor werkzaamheden als bijvullen, vacumeren en reparaties. Op die manier behoud je de verlengde garantie en een goede werking. De vakman checkt o.a. condensor, expansieventiel, verdamper, compressor.

Plaats een reactie