Airco Installatie Rijs

Wil je het graag koel houden tijdens de warmere dagen? Een juist geïnstalleerde airco kopen in Rijs draagt bij aan een comfortabel binnenklimaat in een woning, winkel- of kantoorpand. Hier check je bruikbare informatie over de diverse type systemen en bieden wij een handige keuzegids. Tevens lees je gegevens van lokale monteurs en experts en de gemiddelde prijzen van airconditioning.

 • Met een airco wordt bedoeld: een systeem dat ontvochtigt, ventileert en verwarmt.
 • Grofweg onderscheiden we 2 systemen: mobiele airco’s en vaste airco’s.
 • Mobiele airconditioners zijn toepasbaar op elk type ruimte maar zijn ook echte stroomvreters.
 • Vaste airconditioners (de veel toegepaste split-airco’s) hebben 2 bestanddelen: Een binnen- en buitenunit. Ze zijn erg energiezuinig en maken weinig geluid.
 • Een vast apparaat in een ruimte installeren kan je al laten doen vanaf €1.325,00.

Vind een vakman

Vergelijk offertes van regionale airco-installateurs

Airco laten plaatsen in Rijs

Qua klimaat kan Nederland rekenen op een flinke verandering. De zomers worden steeds warmer en zo’n hittegolf is de normaalste zaak van de wereld geworden. Een toenemend aantal huizenbezitters kiezen dan ook voor een airco laten plaatsen in Rijs. Wonen, werken en slapen met airconditioning biedt ontzettend veel comfort. Het geeft veel meer comfort dan een ventilator. Wil je een airco installeren in Rijs voor thuis door een professioneel installatiebedrijf? Met onze vergelijkingstool tref je razendsnel vakbekwame monteurs. Bekijk voor het beste advies eerst de vragen in de checklist.

Checklist voor het aanvragen van offerte

 • Hoe groot is de ruimte waar het systeem komt te staan? Dit is belangrijk voor het koelvermogen.
 • Welke soort klimaatbeheersing wil je? Check ook verschillen tussen vast en mobiel
 • Waar en op welke manier wil je het installeren? Lees alles over de soorten vaste systemen.
 • Hoeveel db geluid mag het systeem maximaal maken?
 • Hoeveel geld ben ik hier ongeveer aan kwijt?
airco-rijs-8572

Geschikte installatiebedrijven in de omgeving
Wil je een airco laten installeren? Ga altijd in zee met een vakbekwaam installatiebedrijf in Rijs (STEK en/of F-gassen gecertificeerd montagebedrijf). Deze erkende montage experts kunnen onder alle omstandigheden een geschikt klimaatsysteem aanbrengen. Bovendien zorgen zij voor onderhoud en service. In deze tabel vind jij showrooms en airco monteurs in Rijs (gemeente De Fryske Marren, provincie Friesland). Vergelijk ook koeltechniek bedrijven in de buurt zoals Harich, Nijemirdum, Sondel, Ruigahuizen, Wijckel.

Er zijn geen aircobedrijven gevonden!
Als eerste jouw organisatie hier? Klik hier om jouw airco-bedrijf aan te melden

Een optimaal binnenklimaat?

Check de beste aanbieders uit de regio

Welke airco past bij mijn situatie?

Airconditioning zorgt voor een prettig klimaat in een woning, winkel- of kantoorpand. We kennen diverse soorten apparaten die geschikt kunnen zijn. In het gedeelte hieronder check je praktische info over vaste en mobiele airco systemen met een keuzeadvies voor jou. Op de website vind je ook meer info over: Airco voor de Horeca.

Mobiele airco, vanaf €500,00
Een verplaatsbare airconditioner is bedoeld voor het koelen van een kleine slaapkamer of woonruimte, of op zeer specifieke plekken. Je maakt de keuze hiervoor omdat je het meteen kunt inzetten. Je plaatst de unit zelfstandig. Bovendien is het qua kosten een interessante investering. De nadelen van monoblock: een hoog geluidsniveau en je gebruikt vrij veel stroom. Ook moet er altijd een raam open t.b.v. de afvoerslang (die lucht weg zuigt). Negatief effect: hierdoor komt er helaas wel warme lucht in de woning.

 • De stekker in het stopcontact en gaan, gelijk effect.
 • Mobiele airco Rijs: Flexibel en verplaatsbaar.
 • Verkoelt en verlaagt luchtvochtigheid.
 • Het monoblock-type gaat het vaakst over de toonbank: een airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler is een tussenvorm tussen airco en ventilator.

Vaste airco, vanaf €1.350,00
Het systeembestaat uit twee onderdelen: een buiten- en binnengedeelte. De buitenste unit monteer je buiten aan de gevel. De unit binnen in de woning kan je op iedere gewenste plek in huis plaatsen. De meest genoemde voordelen zijn een aantrekkelijk koelrendement, een lage geluidsproductie in huis (het is namelijk het buitendeel dat het meeste lawaai produceert)en een laag energieverbruik. Dit product kan verkoelen, ontvochtigen, ventileren en verwarmen. Single split is een uitkomst voor een slaapkamer of zolderkamer. Multi split wordt vaak toegepast bij de gehele woning. Vakmanschap is benodigd, het systeem wordt altijd geplaatst door een gecertificeerd bedrijf

 • Split airco Rijs: Niet verplaatsbare vaste unit.
 • Verkoelen, ventileren en verwarmen.
 • Laag energieverbruik en een goed prestatiecoëfficiënt.
 • Fluisterstil meerdere ruimtes koelen.

Welke soorten vaste airco systemen zijn er?

Zoek je een duurzaam en structurele oplossing? Een vast model is dan wat je zoekt, dit noemen we ook wel split airco. Binnen dit segment zijn verschillende varianten te kiezen. Er zijn namelijk meerdere vormen van binnenunits. Dezekan je hieronder vinden. Je leest hier ook aanvullende info over: Airco schoonmaken.

Wandairco
Een zeer geschikt klimaat / koelsysteem voor elke ruimte. Plaats de unit zo hoog mogelijk op een muur (nooit dichtbij een radiator of andere warmtebron). Zonder problemen te plaatsen, geschikt voor bijna elke ruimte, is een aantrekkelijke investering en de lucht wordt uitstekend verspreid. Vaak gebruikt in zolders en slaapkamers maar ook geschikt voor winkels en horeca. Aanschaf + montage vanaf €1350. Een goedkoop airco systeem in Rijs.

Vloerairco / console
Staand geplaatst op de vloer of laag op de muur. Het lijkt een beetje op een verwarming. Ideaal voor woonvertrekken en slaapkamers of kleine kantoorruimtes. De koude lucht wordt bovenaan afgegeven wat leidt tot een fijne koude luchtstroom. Het systeem kan tevens ontvochtigen en verwarmen. Compleet geïnstalleerd vanaf €1300.

Plafond airco
Ideaal voor grote bedrijfsruimtes en winkelpanden / horeca. Het zijn geen in het oog springende units, zeer stil, het neemt geen ruimte in en doet qua luchtverspreiding precies wat het moet doen. Er wordt gewerkt met 3 type plafondairco’s: opbouw (als er geen ruimte achter het plafond is), cassette (in het plafond ingebouwd) en satelliet airco / kanaal airconditioning (bij grote installaties toegepast). Geïnstalleerd vanaf €1575.

VRF airco’s
Is een oplossing voor locaties met veel individuele ruimtes. Met 1 grote buitenunit en verschillende binnenunits kunnen afzonderlijke ruimtes worden gekoeld en verwarmd. De temperatuur kan per ruimte worden geregeld. Voorbeelden van toepassingen zijn kantoren en de horeca.

Goedkoopste airco juni 2023 inclusief monteren

De kostprijzen van een airco inclusief montage in Rijs liggen nogal uiteen. De prijzen fluctueren sterk per categorie airconditioning en per montagepartner (ook verhuur). Bovendien is het noodzakelijke koelvermogen essentieel. In het geval dat je een oplossing zoekt voor meerdere ruimtes liggen de kosten een stuk hoger dan wanneer je enkel een mobiele aircooler nodig hebt. In het schema hierna vind jij een actuele prijsschatting van 5 vaak gekozen systemen inclusief plaatsing bij een airco bedrijf in Rijs. De prijzen zijn zonder onderhoudsinterval, schoonmaakkosten en elektriciteitskosten. De optie om te huren bestaat overigens ook.

TypeOmschrijvingOnkosten
Split airco met buitenunitEen simpel en eenvoudig binnen-buitenunit systeem. €1200 – €2035
Multi Split aircoVariant van het split-systeem met meerdere binnenunits. €2210 – €2940
MonoblockEen vaste airco met directe afvoer door de muur. €1150 – €2280
Mobiele aircoEen verrolbaar systeem voor kleine ruimtes.€400 – €845
AircoolerEen ventilator die de lucht door water blaast.€230 – €605
Tabel met de kosten van airconditioning in Rijs.

Top-10 merken juni 2023

 1. Carrier: Instellingen en prestaties bekijken met de App.
 2. De’Longhi: Krachtige en opvallend stille mobiele airco’s.
 3. Hitachi: Performance Wandmodel.
 4. LG: Krachtige systemen met een zeer laag geluidsniveau.
 5. Midea: Ook duo en trio split.
 6. Mitsubishi: Met Elektrostatisch Luchtreinigingsfilter.
 7. Daikin: Marktleider in klimaatoplossingen.
 8. Panasonic: Nanoe X biedt een optimaal gezond binnenklimaat voor thuis.
 9. Samsung: Innovatieve ontwerpen als de 360 cassette en Wind-Free-range.
 10. Toshiba: Fluisterstil en zelfreinigende systemen.

Veelgestelde vragen over het koelen van je woning

Hoe werkt een airco precies?
De meeste uitvoeringen bestaan uit 2 delen: een binnendeel en een buitendeel. Een binnenunit onttrekt warme lucht uit het huis en transporteert deze naar de buitenunit die de lucht afvoert. Dit gebeurt met een speciale koelvloeistof (R410A of R32). De afgekoelde lucht wordt in de kamer teruggebracht. Dit koelsysteem kan je eenvoudig bedienen aan de hand van een slimme mobiele applicatie of knoppen.

In welke situaties kies je voor een airco?
Koude lucht kan een warme woning aantrekkelijker maken. En dat is waar een klimaatbeheersingssysteem voor is. Heb jij te maken met een warme woning in de zomerse maanden en wil je de temperatuur laten verlagen? Laat dan snel zo’n airco monteren door een STEK installateur in Rijs. Wonen, werken en slapen is dan veel fijner. Bovendien kan het klimaatsysteem verwarmen in de winter en zuivert het de lucht.

Kan een airco ook verwarmen?
Dat is waar, de airco met verwarmingsfunctie is vandaag de dag niet uniek meer. De bekende airconditioners werken ook andersom en kunnen warme lucht de ruimte inblazen. Deze manier van elektrische bijverwarming komt van pas in de wintermaanden. Eventueel kun je een warmtepomp overwegen. Dit zijn slimme systemen die elke dag van het jaar met slechts beperkt stroomgebruik een woning kunnen koelen en/of verwarmen.

Wat is de prijs van een airco-systeem?
De totale prijs wordt bepaald door een aantal aspecten. Om te beginnen een stukje advies, aanschafkosten en de kosten van de plaatsing. Daarbij komt nog het jaarlijkse onderhoud. Als laatste heb je te maken met een toenemend stroomverbruik wat resulteert in een flink hogere stroomkosten. Dit schatten we op gemiddelde €85 tot €290 per 12 maanden.

Neemt het stroomverbruik toe bij een klimaatsysteem?
Het elektriciteitsverbruik van een airco fluctueert per systeem en hoe groot de ruimte is die je wilt koelen (koelvermogen). De systemen voor meerdere ruimtes vragen meer stroom als je het afzet tegen eenvoudige single-split systemen. De doorontwikkelde airco’s van populaire merken als Toshiba zijn een stuk zuiniger (energielabel A+++) dan gedateerde modellen. Een normaal koelsysteem moet ruwweg 1,35 KW elektriciteit voor een uurtje.

Moet ik onderhoud uitvoeren?
Kan ik ook zelf onderhoud aan de airco uitvoeren? Hoe gaat het reinigingsproces in zo’n werk? Wij adviseren om elke paar jaar onderhoud te laten uitvoeren door een vakkundige koudetechniek / airco specialist Rijs. Deze monteur verleent ook diensten als bijvullen, vacumeren en reparaties. Zodoende blijf je recht houden op verlengde garantie en blijft het systeem zuinig werken. De vakman kijkt naar onderdelen als koelvloeistof, condensor, verdamper, compressor.

Plaats een reactie