Airco Installatie Kollum

Klaar met de hitte en zoek je extra verkoeling in de zomer? De juiste airco kopen in Kollum biedt een aangenaam binnenklimaat in de woon,- slaap- en werkomgeving. Via onze adviseurs verzamel je vakkundige tips en informatie over de verschillende soorten oplossingen en bieden wij een handige keuzegids. Ook vind je gegevens van lokale monteurs en experts en de geraamde kosten van airconditioning.

 • Een airco is een klimaatbeheerser dat ontvochtigt, ventileert en verwarmt.
 • Je kunt kiezen uit vaste- of mobiele airconditioners.
 • Mobiele airco’s zijn gemakkelijk te verplaatsen maar maken veel geluid en verbruiken veel stroom.
 • Vaste airco’s (in de volksmond split-airco’s) kennen 2 hoofdcomponenten: Een buiten- en binnenunit. Deze werken een stuk efficiënter.
 • Een vaste airco in een ruimte installeren wordt al gedaan vanaf €1.250,00.

Vind een installateur

Vergelijk offertes van airco-installateurs uit de regio

Airco laten plaatsen in Kollum

Het klimaat is langzaam aan het veranderen. Zomers wordt het steeds warmer en van een hittegolf hoef je niet meer op te kijken. Opvallend veel consumenten besluit dan ook een airco te laten plaatsen in Kollum. Wonen, (thuis)werken en ’s nachts slapen met airconditioning is een stuk comfortabeler. Veel meer dan bijvoorbeeld een ventilator. Benieuwd naar de opties voor een airco installeren in Kollum voor thuis door een bekwaam installatiebedrijf? Via onze vergelijker tref jij snel & eenvoudig deskundige monteurs. Voordat je een offerte aanvraagt, bekijk eerst even de onderstaande checklist.

Checklist voor het aanvragen van offerte

 • Hoe groot is de ruimte waar het systeem komt? Dit geeft een indicatie voor het koelvermogen.
 • Naar welk type systeem gaat je voorkeur uit? Lees ook mobiele of vaste airco?
 • Hoe en waar wil je het systeem plaatsen? Ontdek de installatietypes.
 • Hoeveel lawaai mag de buitenunit maken?
 • Wat mag de gehele installatie kosten?
airco-kollum-9291

Vind een monteur of installatiebedrijf in de regio
Een airco laten installeren in huis? Ga op zoek naar een professioneel installatiebedrijf in Kollum (STEK-gecertificeerd en F-gassen). De vakbekwame montagepartners kunnen op elke plek een effectief klimaatsysteem integreren. Bovendien dragen ze zorg voor bijvullen en algemeen onderhoud. In het bijgesloten overzicht tref jij showrooms en airco monteurs in Kollum (gemeente Noardeast-Fryslân, provincie Friesland). Zoek ook koeltechniek bedrijven in naburige plaatsen als Drogeham, Kootstertille, Twijzelerheide, Twijzel, Buitenpost.

Er zijn geen aircobedrijven gevonden!
Als eerste jouw organisatie hier? Klik hier om jouw airco-bedrijf aan te melden

Extra koeling in huis?

Offertes van de interessantste experts uit de regio

Welke airco is geschikt voor mij?

Airconditioning zorgt voor extra verkoeling in huis, of op je werk. Er bestaan meerdere apparaten die mogelijk interessant zijn. Bijgaand kan je aan de slag met nuttige informatie over mobiele en vaste airco systemen met een korte opsomming van voordelen. Lees op deze website ook meer over: Airco’s voor restaurants.

Mobiele airco, vanaf €525,00
Een verplaatsbare airconditioner wordt vaak gekozen voor de koeling van kleine plekken, of bijvoorbeeld tijdens een hittegolf. Pluspunt hiervan is dat het bij binnenkomst direct werkt. Er hoeft geen installateur te komen. Daarnaast is het een betaalbare optie. De minpunten van monoblock zijn: de geluidshinder en de verhoging van het elektriciteitsverbruik. Tevens moet je een raam open laten t.b.v. de afvoerslang die naar buiten gaat. Zodoende sijpelt er ook warme lucht het huis in.

 • Een mobiele airco kan je direct gebruiken, binnen 5 minuten operationeel.
 • Mobiele airco Kollum: Verrijdbaar naar andere ruimten.
 • Kan koelen en luchtbevochtigen.
 • Veel ruimtes zijn geschikt voor een monoblock: de airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler is een ventilator die de lucht door water blaast.

Vaste airco, vanaf €1.225,00
Deze variant heeft 2 onderdelen: een buiten- en binnenunit. Het gedeelte aan de buitenkant wordt opgehangen aan een gevel of neergezet op een plat dak. De binnenste unit kan overal worden opgehangen. Belangrijkste voordelen zijn een aantrekkelijk koelrendement, slechts weinig lawaai in huis (de compressor hangt immers buiten) en het energieverbruik is relatief laag. Dit apparaat verkoelt, ontvochtigt, ventileert en verwarmt. Single split is geschikt voor een verdieping (slaapkamers, zolder etc). Multi split is perfect voor het koelen van verschillende ruimtes. Dit is complex en de montage moet worden gedaan door een gecertificeerde monteur

 • Split airco Kollum: Niet verplaatsbare vaste unit.
 • Koelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen met 1 systeem.
 • Zeer efficiënte werking en een hoog rendement.
 • Zonder geluidsoverlast diverse ruimtes verkoelen.

De verschillende soorten vaste airco systemen

Gebruik je de airco langer dan 2 weken per jaar? Kies dan voor een vast model, wat we ook wel een split airco noemen. Je kunt kiezen uit meerdere split systemen. Er zijn namelijk meerdere vormen van binnenunits. De meest populaire opties kan je hieronder vinden. Je leest hier ook aanvullende info over: Airco onderhoud.

Wandairco
Een handig koel / klimaatsysteem voor in huis. Plaats de unit zo hoog mogelijk op een muur (niet bij een raam of radiator/warmtebron). Eenvoudig te installeren, is geschikt voor elk type ruimte, is voordelig in aanschaf en heeft een goed koelvermogen (en luchtbehandeling). Met name effectief voor slaapvertrekken en zolderkamers maar het wordt ook vaak geplaatst in kantoren en de retail. Te installeren vanaf €1250. Een goedkoop airco systeem in Kollum.

Vloerairco / console
Wordt geplaatst op de vloer of laag aan de wand. Het toont wel overeenkomsten met een een verwarming. Perfect voor woonvertrekken en slaapkamers of kleine kantoorpanden. De “koude wind” wordt de ruimte in geblazen en initieert een fijne koele luchtstroom. Naast koelen kan het ook verwarmen. Compleet geïnstalleerd vanaf €1125.

Plafond airco
Wordt toegepast in grote bedrijfstoepassingen en winkelpanden / horeca. Ze zijn voor het grootste gedeelte onzichtbaar, fluisterstil, is eenvoudig te combineren en het systeem zorgt voor een ultieme luchtverspreiding. Er wordt gewerkt met 3 type plafondairco’s: onderbouw (bij beperkte ruimte in het plafond), cassette (onzichtbaar in het plafond verwerk) en kanaalairco & satelliet airconditioning (als je echt veel koelvermogen nodig hebt). Bij jou thuis geplaatst vanaf €1500.

VRF airco’s
Is de beste mogelijkheid voor de wat grotere panden met veel losse ruimtes. Met 1 buitendeel kunnen verschillende ruimtes worden gekoeld/verwarmd. De temperatuur kan per ruimte worden geregeld. Wordt vaak toegepast in ziekenhuizen en restaurants.

Goedkoopste airco juni 2024 incl. monteren

De uiteindelijke kosten van een airco inclusief montage in Kollum lopen zeer uiteen. De onkosten wisselen per airconditioning product en per installateur (ook verhuur). Daarnaast is het benodigde koelvermogen een belangrijk prijs-onderdeel. In de situatie waarbij je een oplossing zoekt voor meerdere ruimtes ben je duurder uit dan wanneer je een mobiele aircooler aanschaft. In de tabel verstrekken wij de geschatte kosten van 5 vaak gekozen systemen incl. plaatsing bij een airco bedrijf in Kollum. Deze kostenindicaties houden het volgende buiten beschouwing: jaarlijks onderhoud, vullen en de stroomkosten. Te duur? Overweeg dan het huren van een klimaatsysteem.

KoelmethodeToelichtingKosten
Split-systeemDe oplossing voor structurele verkoeling in huis.€1180 – €1950
Multi Split aircoEen systeem met 1 buitenunit en 2 – 5 binnendelen. €2205 – €2990
MonoblockEen wandmodel zonder een buitenunit. €1200 – €2285
Mobiele aircoEen systeem op wieltjes met een slang naar buiten. €415 – €825
AircoolerEen model waarbij lucht langs gekoeld water wordt geblazen. €180 – €685
Overzicht met de tarieven van airconditioning in Kollum.

Top-10 merken juni 2024

 1. Carrier: Milieuvriendelijke oplossingen voor ieder huishouden.
 2. De’Longhi: Stijlvolle mobiele airco’s.
 3. Hitachi: Shirokuma Wandmodel.
 4. LG: Luxe systemen voor schone lucht en hoge prestaties.
 5. Midea: Ook slimme bediening & toebehoren.
 6. Mitsubishi: Opvallend geruisloos, zowel de binnen- als buitenunit.
 7. Daikin: Comfortabel, energiezuinig en betrouwbaar.
 8. Panasonic: Betrouwbaar vermogen en hoge efficiëntie.
 9. Samsung: Innovatieve, enkelzijdige uitblaaslineaal voor een laag geluidsniveau.
 10. Toshiba: Comfortabel binnenklimaat met schone en gezonde lucht.

Veelgestelde vragen over klimaatsystemen

Wat is een airco en hoe werkt het?
De meeste koelsystemen hebben 2 bestanddelen: een binnen- en buitenunit. Een binnenunit onttrekt warme lucht uit een kamer en geeft die buiten af aan de buitenlucht via de buitenunit. Hiervoor wordt o.a. koelvloeistof / koudemiddel (R410A of R32) gebruikt. De afgekoelde lucht wordt terug geblazen in de ruimte. Het systeem is te gebruiken door middel van de simpele handbediening of mobiele app.

Om welke redenen een airco aanschaffen?
Afgekoelde lucht kan een warme woning aangenaam maken. Om dit mogelijk te maken installeer je een klimaatbeheersingssysteem. Heb jij te maken met een erg heet huis in de vakantieperiode en kunnen je huisgenoten wel wat koelte gebruiken? Neem dan snel contact op en laat een airco installeren door een betrouwbare installateur in Kollum. Het thuiswerken, slapen en recreëren is dan veel fijner. Ook kan je het gebruiken als verwarming in de winter en filtert het de lucht.

Kan een airco ook verwarmen?
Ja, een airco met verwarmingsfunctie is vandaag de dag niet speciaal meer. De bekende airconditioners bieden de mogelijkheid om warme lucht te blazen. Handig voor de wintermaanden (elektrische bijverwarming). Je kunt ook een warmtepomp kiezen. Dit zijn slimme systemen die altijd en overal met minimaal elektriciteitsgebruik een gebouw kunnen verwarmen en koelen.

Hoe hoog is de aanschafprijs van een airco?
De totale prijs kan men berekenen met een aantal aspecten. Je begint met het adviestraject, de airconditioner en de installatiekosten. Ook krijg je te maken met het standaard onderhoud. Daarnaast heb je te dealen met een toenemend elektriciteitsverbruik wat zorgt voor een aanzienlijke groei in elektriciteitskosten. Ga maar uit van plusminus €80 tot €295 per kalenderjaar.

Hoe zit het met het stroomverbruik?
Het elektriciteitsverbruik van airconditioning varieert per type installatie en de omvang van de te koelen ruimte (koelvermogen). De modellen voor meerdere ruimtes hebben meer stroom nodig dan instap-modellen. De slimme airco’s van de bekende merken als Mitsubishi hebben een hoger rendement (energielabel A+++) dan vroegere modellen. Een basis koelsysteem moet om en nabij de 1,45 KW elektriciteit per 60 minuten.

Hoe zit het met service en onderhoud?
Kan ik ook zelf onderhoud aan de airco uitvoeren? Hoe gaat het reinigingsproces in zo’n werk? Het algemeen advies is om 2-jaarlijks een inspectie in te plannen via een gecertificeerd koudetechniek / airco specialist Kollum. De installateur verleent ook diensten als bijvullen, vacumeren en reparaties. Zo behoud je de verlengde garantie en blijft het rendement hoog. Een gecertificeerd bedrijf kijkt naar onderdelen als compressor, verdamper, koelvloeistof, expansieventiel.

Plaats een reactie