Airco Installatie Kollumerzwaag

Wil jij het ook graag koeler hebben in huis tijdens de warmere dagen? Een airco kopen in Kollumerzwaag draagt bij aan een aangename temperatuur en schone lucht in de woon,- slaap- en werkomgeving. Hier check je uitgebreide tips over de meest gebruikte soorten modellen en helpen we jou met het kiezen van het beste systeem. Ook bieden wij adres- en contactgegevens van – in deze gemeente actieve – installateurs en de huidige tarieven van airconditioning.

 • Met een airco wordt bedoeld: een koeltechnisch apparaat dat warmte uit een ruimte onttrekt, en koude lucht de ruimte weer in blaast.
 • Grofweg kan je kiezen uit mobiele- of vaste airco’s.
 • Mobiele airco systemen zijn toepasbaar op elk type ruimte maar werken niet erg efficiënt en verbruiken veel stroom.
 • Vaste airco systemen (in de volksmond split-airco’s) bestaan uit twee delen: Een buiten- en binnengedeelte. Ze verbruiken minder stroom en zijn fluisterstil.
 • Een vast apparaat in een appartement plaatsen regel je al vanaf €1.325,00.

Vind een gecertificeerde monteur

Vergelijk offertes van aircobedrijven uit de regio

Airco laten plaatsen in Kollumerzwaag

Het Klimaat in europa verschuift langzaam. De zomermaanden worden warmer en meerdere hittegolven kunnen elkaar opvolgen. Meer en meer woningbezitters nemen dan ook het besluit om een airco te plaatsen in Kollumerzwaag. Slapen, wonen en werken met airconditioning brengt je veel comfort. En het is een stuk efficiënter dan een ventilator. Wil je een airco installeren in Kollumerzwaag voor thuis door een gecertificeerd installatiebedrijf? Via onze website bekijk je eenvoudig lokale vakmensen. Tip: bekijk eerst de bijgaande checklist.

Checklist voordat je contact zoekt met installateur

 • Wat zijn de afmetingen van de desbetreffende ruimte? Op basis daarvan wordt het koelvermogen berekend.
 • Welk type koelsysteem is geschikt voor in huis? Zie ook welk type airco is geschikt voor mij?
 • Waar moet het systeem komen te hangen? Achterhaald de installatietypes.
 • Hoeveel lawaai mag het systeem maken?
 • Wat wil je maximaal uitgeven?
airco-kollumerzwaag-9298

De beste installatiebedrijven uit de buurt
Een vaste airco laten installeren? Kies voor een erkend installatiebedrijf in Kollumerzwaag (STEK- en F-gassen gecertificeerd montagebedrijf). De gespecialiseerde installatiepartners kunnen overal een effectief klimaatsysteem aanbrengen. Daarnaast regelen ze vacumeren en onderhoud. In het onderstaande schema bekijk je showrooms en airco monteurs in Kollumerzwaag (gemeente Noardeast-Fryslân, provincie Friesland). Lees ook verder over koeltechniek bedrijven in omliggende plekken als Triemen, Veenklooster, Westergeest, Oudwoude, Kollumerpomp.

Er zijn geen aircobedrijven gevonden!
Als eerste jouw organisatie hier? Klik hier om jouw airco-bedrijf aan te melden

Een koelere woning?

Bekijk de aantrekkelijkste experts uit de regio

Welke airco is geschikt voor mij?

Met airconditioning realiseer je verkoeling in de woon,- slaap- en werkomgeving. Er bestaan een aantal verschillende systemen die geschikt kunnen zijn. In het gedeelte hierna bieden wij een korte omschrijving van vaste en mobiele airco systemen met de relevante positieve aspecten. Op de website vind je ook meer info over: Airco’s vacumeren.

Mobiele airco, vanaf €450,00
Een verplaatsbare airconditioner is een uitkomst voor het koelen van een kleine slaapkamer of woonruimte, of als tijdelijke oplossing. Je kiest hiervoor omdat het bij binnenkomst direct werkt. Je kunt alles zelf installeren. Evenzeer is het een voordelige keuze. Veel genoemde nadelen van monoblock: een hoog geluidsniveau en de toenemende energierekening. Verder moet je een raam open laten waar de afvoerslang doorheen gaat. Hierdoor komt er weer warme lucht de woning in.

 • Het is direct plug & play, gelijk effect.
 • Mobiele airco Kollumerzwaag: Makkelijk en snel te verplaatsen.
 • Verkoelt en onttrekt ook vocht aan de lucht.
 • Veel ruimtes zijn geschikt voor een monoblock: de airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler is een tussenvorm tussen airco en ventilator.

Vaste airco, vanaf €1.300,00
Het systeemkent twee hoofdcomponenten: een binnen- en een buitendeel. De unit buitenshuis wordt op een dak of gevel gemonteerd. De unit aan de binnenkant kan je plaatsen waar je wil. Belangrijkste voordelen zijn een hoge capaciteit, in huis heb je geen last van lawaai (het is namelijk het buitendeel dat het meeste lawaai produceert)en het verbruikt veel minder stroom. Dit product kan koelen, maar ook verwarmen. Single split wordt vaak gebruikt bij slaapkamers, zolders en bijruimtes. Multi split is geschikt voor gebouwen met meerdere ruimtes. Hiervoor heb je wel een vakkundige installatie nodig via een gecertificeerde expert

 • Split airco Kollumerzwaag: Vaste unit op de muur of in het plafond.
 • Kan verkoelen, ontvochtigen, ventileren en verwarmen.
 • Gebruikt weinig stroom en een aantrekkelijk koelrendement.
 • Fluisterstil diverse ruimtes verkoelen.

Welke soorten vaste airco systemen zijn er?

Zoek je een duurzaam en structurele oplossing? Dan adviseren wij een vast model, vaak wordt dit ook split airco genoemd. Op het gebied van split-systemen heb je meerdere keuzes. Met name de binnenunits zijn daarbij verschillend. De mogelijkheden vind je hieronder. Op de website tref je ook meer info over: Subsidie voor een airco.

Wandairco
Veruit het meest populaire klimaat / koelsysteem voor elke ruimte. Het wordt op de muur gemonteerd (niet bij een raam of radiator/warmtebron). Moeiteloos te plaatsen, past in praktische elke plek, relatief goedkoop en het verspreidt de lucht uitstekend. Vaak geadviseerd voor zolders en slaapkamers maar we zien het ook regelmatig terug in winkels, de horeca of kantoren. Bij jou thuis geplaatst vanaf €1150. Een goedkoop airco systeem in Kollumerzwaag.

Vloerairco / console
Wordt geplaatst op de vloer of laag aan de grond. Je kunt het wel een beetje vergelijken met verwarming of radiator aan de wand. Wordt vaak aangelegd in slaapkamers/woonkamers/zolders of thuiskantoren. De “koude wind” wordt de ruimte in geblazen met als gevolg een prettige gekoelde luchtstroom. Het systeem kan tevens ontvochtigen en verwarmen. Aanschaf + montage vanaf €1275.

Plafond airco
Perfect voor grotere kantoren en winkels. Ze zijn voor het grootste gedeelte onzichtbaar, energiezuinig, stil, het kost geen ruimte en is zeer effectief in luchtverspreiding voor grote oppervlakken. We onderscheiden 3 soorten plafondairco’s: opbouw (de unit wordt zichtbaar aan het plafond bevestigd), cassette (in een verlaagd plafond of systeemplafond gebouwd) en kanaal airco / satelliet airconditioning (als je echt veel koelvermogen nodig hebt). Verkrijgbaar vanaf €1425.

VRF airco’s
Geschikt voor het koelen van 5 of meer ruimtes. Met 1 grote buitenunit en verschillende binnenunits worden alle ruimtes voorzien van warmte en koeling. De temperatuur kan per ruimte worden ingesteld. Voorbeelden van toepassingen zijn kantoren en onderwijs.

Goedkoopste airco mei 2024 met plaatsing

De prijzen van een airco inclusief montage in Kollumerzwaag lopen zeer uiteen. De totale kosten zijn weer anders per type airconditioning en per montagebedrijf (ook verhuur). Verder is het benodigde koelvermogen essentieel. Mocht het zo zijn dat je de hele woning wilt koelen liggen de kosten een stuk hoger in vergelijk met een situatie waarbij jij een kleine ruimte wilt koelen met een aircooler. In de tabel tref jij een actuele prijsindicatie van vijf veel geïnstalleerde producten inclusief plaatsing bij een airco bedrijf in Kollumerzwaag. De prijzen zijn excl. jaarlijks onderhoud, vacumeren / bijvullen en verbruikte stroom. Een voordeliger alternatief is huren.

ModelOmschrijvingOnkosten
Split-systeemDe oplossing voor structurele verkoeling in huis.€1230 – €1960
Multi Split aircoEen systeem met 1 buitenunit en 2 – 5 binnendelen. €2150 – €2930
MonoblockEen aircotoestel zonder buitenunit. €1130 – €2270
Mobiele aircoEen verrijdbaar model geschikt voor lokale verkoeling. €360 – €895
AircoolerEen tussenvariant van een airco en ventilator.€185 – €630
Tabel met de geschatte prijzen van airconditioning in Kollumerzwaag.

Top-10 merken mei 2024

 1. Carrier: Handige WIfi-functie met bijbehorende App.
 2. De’Longhi: De snelst koelende en stilste mobiele airco’s.
 3. Hitachi: Shirokuma Vloermodel.
 4. LG: Complete airco’s in een stijlvol jasje.
 5. Midea: Mooie design producten.
 6. Mitsubishi: Opvallend geruisloos, zowel de binnen- als buitenunit.
 7. Daikin: Energiezuinige technologieën voor de toekomst.
 8. Panasonic: Nanoe™ X neemt geurtjes weg.
 9. Samsung: Dankzij handige App is uw airco overal te bedienen.
 10. Toshiba: Zuivert de lucht dankzij het IAQ filtersysteem.

Veelgestelde vragen (FAQ) over het koelen van de woning

Hoe werkt een airco precies?
De meeste koelsystemen bestaan uit twee delen: een binnen- en buitenunit. De binnenunit onttrekt de warme lucht uit een ruimte en transporteert deze warmte via het koelmiddel naar buiten. Hiervoor wordt o.a. koelvloeistof / koudemiddel (R410A of R32) gebruikt. Deze gekoelde lucht wordt terug in de ruimte geventileerd. Een airco kan men activeren a.d.h.v. een afstandsbediening.

In welke situaties kies je voor een airco?
Gekoelde lucht verbetert het comfort in een warme woning. Een klimaatbeheersingssysteem is daarvoor een must. Is jouw situatie ook dat je last hebt van een erg hete woning in de vakantieperiode en wil je de temperatuur laten verlagen? Laat dan snel de airco plaatsen door een STEK installateur in Kollumerzwaag. Slapen, wonen en werken is dan weer een feestje. Tevens kan het systeem ook verwarmen in de winter en zorgt het voor schone lucht in huis.

Kan ik een airco gebruiken om te verwarmen?
Ja dit kan, een airco met verwarmingsfunctie is hedendaags eigenlijk de standaard. De nieuwste airconditioners kunnen ook andersom functioneren en op die manier warme lucht de woning in blazen. Handig voor de wintermaanden (elektrische bijverwarming). Eigenlijk is dit een lucht-lucht warmtepomp. Dit zijn slimme systemen die elke dag van het jaar met slechts beperkt stroomgebruik elke gewenste ruimte kunnen verwarmen en/of koelen.

Hoe duur is een airco?
De uiteindelijke prijs komt tot stand a.d.h.v. verschillende factoren. Natuurlijk het advies, de aanschafprijs van de airco en de plaatsingskosten. Vergeet niet het benodigde onderhoud. Daarbij krijg je te maken met meer elektriciteitsgebruik wat resulteert in een aanzienlijke groei in elektriciteitskosten. Denk dan aan €85 tot €280 per woning / per jaar.

Gebruikt een klimaatsysteem veel stroom?
Het elektriciteitsverbruik van een airco verschilt per type installatie en rendement / koelvermogen. De zware modellen gebruiken veel meer stroom in vergelijking met eenvoudige vloer- of wandinstallaties. De slimme airco’s van a-merken als Samsung werken veel effeciënter (energielabel A+++) dan gedateerde systemen. Een basis koelsysteem vraagt ongeveer 1,40 KW stroom voor een uurtje.

Hoe moet ik het onderhouden?
Kan je zelf de airco onderhouden? Moet de binnen- en buitenunit gereinigd worden? Het landelijk advies is om 1 keer per 2 jaar een inspectie in te plannen door een gespecialiseerd koudetechniek / airco specialist Kollumerzwaag. Deze specialist verleent ook diensten als bijvullen, vacumeren en reparaties. Zo heb je wellicht recht op verlengde garantie en werkt het systeem op een efficiënte manier. De vakman kijkt o.a. naar compressor, verdamper, expansieventiel, condensor.

Plaats een reactie