Provincie Vlaams Brabant

Klaar met de hitte en zoek je extra verkoeling in de zomer? Een juist geïnstalleerde airco kopen in Vlaams Brabant kan enorm helpen voor een aangenaam binnenklimaat thuis of op kantoor. Op deze pagina bekijk je praktische tips over de diverse type oplossingen in België en bieden wij een uitgebreide keuzetool. Ook bekijk je contactgegevens van plaatselijke specialisten en installateurs en de geschatte prijzen van airconditioning.

 • Met een airco wordt bedoeld: een klimaatbeheerser dat warmte uit een ruimte onttrekt, en koude lucht de ruimte weer in blaast.
 • Je kunt kiezen uit mobiele airco’s en vaste airco’s.
 • Mobiele airconditioners kan je in elke gewenste ruimte zetten maar zijn ook echte stroomvreters.
 • Vaste airco’s (de specifieke split-airco’s) bestaan uit twee onderdelen: Een buiten- en een binnendeel. Ze zijn erg energiezuinig en maken weinig geluid.
 • Een vaste airco in huis in plaatsen gebeurt al vanaf €1.200,00.

Airco laten plaatsen in Vlaams Brabant

Het Klimaat in europa verschuift langzaam. De zomers worden steeds warmer en daarbij hebben we incidenteel steeds sterkere hittegolven. Een groeiend aantal huizenbezitters nemen dan ook het besluit om een airco te plaatsen in Vlaams Brabant. Met airconditioning leven, werken en slapen is een stuk comfortabeler. En het is een stuk efficiënter dan een ventilator. Benieuwd naar de opties voor een airco installeren in Vlaams Brabant voor thuis door een bekwaam installatiebedrijf? Met onze vergelijkingstool tref je snel en simpel populaire vakmensen. Voordat je een offerte aanvraagt, bekijk eerst even onze handige checklist.

Checklist voor het aanvragen van offerte

 • Uit hoeveel m3 bestaat de te koelen plek? Dit is bepalend voor het koelvermogen.
 • Welke model airconditioning past in je woning? Lees ook verschillen tussen vast en mobiel. 
 • Waar en op welke manier wil je het installeren? Achterhaald de mogelijkheden.
 • Wat mag het maximale geluidsniveau zijn?
 • Hoeveel geld ben ik hier ongeveer aan kwijt?
Bekijk installateurs in: Halle, Herne, Bever, Hoeilaart, Galmaarden, Sint-Pieters-Leeuw, Drogenbos, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Beersel, Pepingen, Dilbeek, Asse, Ternat, Opwijk, Lennik, Gooik, Roosdaal, Liedekerke, Wemmel, Merchtem, Affligem, Vilvoorde, Steenokkerzeel, Machelen, Londerzeel, Grimbergen, Meise, Kapelle-Op-Den-Bos, Kampenhout, Zaventem, Kraainem, Wezembeek-Oppem, Zemst, Leuven, Herent, Huldenberg, Oud-Heverlee, Bertem, Kortenberg, Tervuren, Overijse, Rotselaar, Tremelo, Begijnendijk, Keerbergen, Haacht, Boortmeerbeek, Aarschot, Lubbeek, Holsbeek, Scherpenheuvel-Zichem, Diest, Tienen, Hoegaarden, Linter, Bierbeek, Boutersem, Glabbeek, Tielt-Winge, Landen, Zoutleeuw, Geetbets, Bekkevoort en Kortenaken.

Een aangename temperatuur in huis?

Vind de beste aanbieders uit de regio

Welke airco past bij mij?

Met airconditioning realiseer je verkoeling in huis op kantoor of in een winkel. We onderscheiden verscheidene systemen die mogelijk interessant zijn. In de volgende paragraaf tref je een korte omschrijving van vaste en mobiele airco systemen met daarbij de pluspunten en minpunten. Op de website vind je ook meer info over: Airco vergelijken.

Mobiele airco, vanaf €550,00
Een verplaatsbare airconditioner is bedoeld voor het koelen van een kleine slaapkamer of woonruimte, of op zeer specifieke plekken. Positief aspect is dat het bij binnenkomst direct werkt. Er hoeft bijvoorbeeld geen installateur bij te komen. Eveneens is het een betaalbare optie. Veel genoemde nadelen van monoblock: het ‘redelijk’ hoorbare geluid en de toenemende energierekening. Daarnaast moet er vaak een raam open t.b.v. de afvoerslang die naar buiten gaat. Daardoor komt er helaas wel warme lucht in de woning.

 • Het is direct gebruiksklaar, geen installatie vereist.
 • Mobiele airco Vlaams Brabant: Verplaatsbaar naar elke ruimte.
 • Kan koelen en luchtbevochtigen.
 • De monoblock-variant wordt het meest gekozen: een airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler is een combinatie van een ventilator en airco.

Vaste airco, vanaf €1.250,00
Het systeemkent 2 componenten: een binnen- en buitengedeelte. De buitenste unit kan aan een buitengevel of op een plat dak worden geplaatst. De unit aan de binnenkant wordt op een zelfgekozen plek geplaatst. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een hele goede koelefficiëntie, slechts weinig lawaai in huis (de compressor hangt immers buiten) en een efficiënte werking (weinig stroomverbruik). Dit product kan verkoelen, ontvochtigen, ventileren en verwarmen. Single split is geschikt voor de slaapkamer, zolder, of studieruimte. Multi split wordt vaak gekozen voor het koelen van meerdere ruimtes. Let op: installatie gebeurt altijd door een gecertificeerd installateur

 • Split airco Vlaams Brabant: Niet verplaatsbare vaste unit.
 • Verkoelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen met 1 systeem.
 • Zeer efficiënte werking en een aantrekkelijk koelrendement.
 • Zonder geluid meerdere ruimtes koelen.

De verschillende soorten vaste airco systemen

Gebruik je de airco langer dan 2 weken per jaar? In dat geval kom je uit op een vast model, vaak wordt dit ook split airco genoemd. Er zijn verschillende type split systemen. Er zijn namelijk meerdere vormen van binnenunits. De verschillende opties kan je in het volgende stukje bekijken. Op de website tref je ook meer info over: Hoe werkt een airco?.

Wandairco
Een zeer geschikt verkoelingssysteem voor Belgische woningen. Wordt hoog aan de muur geplaatst (plaats het niet bij een warmtebron). Probleemloos te installeren, is geschikt voor elk type ruimte, is voordelig in aanschaf en de lucht wordt uitstekend verspreid. Vooral toegepast in zolders en slaapkamers maar we zien het ook regelmatig terug in kantoren of winkels. Verkrijgbaar vanaf €1225. Een goedkoop airco systeem in Vlaams Brabant.

Vloerairco / console
De binnenunit plaatst men direct op de vloer of onderaan de muur. Het heeft wel iets weg van een standaard warm-water radiator. Wordt vaak geplaatst in slaapkamers en woonkamersof kleine kantoorruimtes. De koude lucht wordt bovenaan afgegeven en initieert een aangename koele luchtstroom. Het kan ook als verwarming dienen. Wordt al geplaatst v.a. €1225.

Plafond airco
Vaak wordt dit geplaatst in grote kantoorpanden en winkels. Het zijn geen in het oog springende units, zeer stil, neemt geen functionele ruimte in en kan grote ruimte voorzien van perfecte luchtverspreiding. Er zijn 3 type plafondairco’s: onderbouw (als er geen verlaagd plafond is), cassette (onzichtbaar in het plafond verwerk) en satelliet airconditioning & kanaalairco (en bij gekoppelde ruimtes). Compleet geïnstalleerd vanaf €1325.

VRF airco’s
Is de beste mogelijkheid voor de wat grotere panden met veel losse ruimtes. Met slechts 1 buitenunit kunnen verschillende ruimtes worden gekoeld/verwarmd. Per kamer kan een aparte temperatuur worden ingesteld. Geschikt voor onder andere winkels en hotels.

Goedkoopste airco april 2024 incl. installatie

De tarieven van een airco inclusief montage in Vlaams Brabant variëren enorm. De prijzen wisselen per soort airconditioning en per montagebedrijf (ook verhuur). Bovendien is de capaciteit / koelvermogen essentieel. In het geval dat je kiest voor een systeem dat de hele woning koelt zijn de kosten flink hoger in vergelijk met een situatie waarbij jij enkel een mobiele luchtkoeler nodig hebt. In onderstaand overzicht check je een prijsindicatie van vijf meest gekozen modellen inclusief plaatsing bij een airco bedrijf in Vlaams Brabant. Deze kostenindicaties houden het volgende buiten beschouwing: het onderhoud, vacumeren / bijvullen en energieverbruik. Voor tijdelijk gebruik kan je ook een systeem huren.

TypeBeschrijvingPrijzen
Split airco met buitenunitVast model met binnen- en buitengedeelte.€1230 – €2005
Multi Split airco’sVerschillende binnenunits die zorgen voor verspreiding van lucht. €2140 – €2920
MonoblockMeestal een mobiele airco zonder een buitenunit. €1130 – €2265
Mobiele aircoVerplaatsbaar systeem met een slang naar buiten.€430 – €830
AircoolerEen luchtsysteem waarbij koud water wordt gebruikt. €175 – €700
Tabel met de kosten van aannemers airconditioning in Vlaams Brabant.

Top-10 merken april 2024

 1. Carrier: Stijlvolle systemen voor elke woning.
 2. De’Longhi: De snelst koelende en stilste mobiele airco’s.
 3. Hitachi: Levert ook kruisstroomwarmtewisselaar.
 4. LG: Past qua ontwerp in ieder interieur.
 5. Midea: Nederlandse leverancier.
 6. Mitsubishi: Filtert huismijt, stuifmeel en andere allergenen.
 7. Daikin: Veel verschillende modellen & koelcapaciteit.
 8. Panasonic: Verlengde garantie.
 9. Samsung: Zuinige systemen (A++) met een hoog koelvermogen.
 10. Toshiba: Handige Comfort Sleep functie voor optimale nachttemperatuur.

Veelgestelde vragen over het koelen van je woning

Wat is een airco?
De meeste apparaten in Vlaanderen bestaan uit 2 delen: een binnen- en buitenunit. Een binnenunit onttrekt warme lucht uit het huis en geeft die buiten af aan de buitenlucht via de buitenunit. Speciale koelvloeistof / koudemiddel (R410A of R32) wordt daarvoor toegepast. Deze gekoelde lucht wordt vervolgens weer de ruimte in geblazen. Het systeem is aan te zetten door middel van een remote controller of WiFi.

Waarom een airco laten plaatsen?
Gekoelde lucht zorgt voor een fijner leefklimaat in een warme woning. Om dit mogelijk te maken installeer je een klimaatbeheersingssysteem. Is jouw situatie ook dat je last hebt van een heet huis in de zomer en kunnen je huisgenoten wel wat koelte gebruiken? Laat dan direct een airconditioner plaatsen door een STEK installateur in Vlaams Brabant. Wonen, werken en slapen gaat op deze manier een stuk prettiger. Verder kan het klimaatsysteem verwarmen in de winter en zorgt het voor een gezond binnenklimaat door de lucht te zuiveren.

Kan ik een airco gebruiken om te verwarmen?
Ja, een airco met verwarmingsfunctie is op dit moment eigenlijk de standaard. De populaire airconditioners werken ook andersom en kunnen warme lucht de ruimte inblazen. Handig voor de wintermaanden (elektrische bijverwarming). Het alternatief is een warmtepomp. Dit zijn slimme systemen die zo op milieuvriendelijke wijze een huis kunnen koelen en verwarmen.

Wat kost het laten plaatsen van een airco?
De totale prijs wordt vastgesteld door meerdere onderdelen. Ten eerste het adviestraject, de airconditioner en de tarieven voor de plaatsing. Ook belangrijk: een onderhoudscontract. Bovendien krijg je te maken met een toenemend stroomverbruik en dus een hogere energierekening. Houd rekening met €85 tot €295 bij normaal gebruik.

Gebruikt een klimaatsysteem veel stroom?
Het elektriciteitsverbruik van een airco verschilt per soort systeem en koelvermogen. De systemen voor meerdere ruimtes zijn veel meer stroomvreters als je het afzet tegen eenvoudige single-split systemen. De doorontwikkelde airco’s van veel verkochte merken als Hitachi hebben een hoger rendement (energielabel A+++) dan oude modellen. Een gemiddeld koelsysteem rekent zo’n 1,55 KW stroom voor een uurtje.

Hoe zit het met onderhoud en service?
Mag ik thuis onderhoudswerkzaamheden doen? Hoe vaak moet je het apparaat reinigen? Ons advies is om 2-jaarlijks een onderhoudsbeurt te laten doen door een gespecialiseerd koudetechniek / airco specialist Vlaams Brabant. De installateur is er ook voor werkzaamheden als bijvullen, vacumeren en reparaties. Op die manier kom je soms in aanmerking voor verlengde garantie en blijft het rendement hoog. De expert kijkt o.a. naar verdamper, condensor, compressor, expansieventiel.