Provincie Brussel

Wil je het graag koel houden tijdens de warme dagen? Een airco kopen in Brussel kan enorm helpen voor een comfortabel binnenklimaat in de woon,- slaap- en werkomgeving. Op deze pagina bekijk je handige tips en informatie over de velerlei type toepassingen in België en bieden wij een uitgebreide keuzetool. Mede verzamel je gegevens van geschikte montagebedrijven en de huidige tarieven van airconditioning.

 • De definitie van een airco is: een klimaatoplossing dat de temperatuur en luchtvochtigheid regelt.
 • Er zijn 2 keuzemogelijkheden: mobiele airco’s en vaste airco’s.
 • Mobiele airco systemen zijn goedkoop en werken direct maar werken niet erg efficiënt en verbruiken veel stroom.
 • Vaste airco systemen (in de volksmond split-airco’s) bestaan uit 2 delen: Een buiten- en een binnendeel. Ze verbruiken minder stroom en zijn fluisterstil.
 • Een vast apparaat in de woning plaatsen gebeurt al vanaf €1.350,00.

Airco laten plaatsen in Brussel

Ons klimaat is de laatste jaren aan het veranderen. Zomers worden warmer en warmer en we worden steeds vaker getroffen door een hittegolf. Meer en meer huizenbezitters gaan dan ook voor het laten plaatsen van een airco in Brussel. Wonen, werken en slapen met airconditioning is een stuk comfortabeler. En het werkt veel beter dan een ventilator. Op korte termijn een airco installeren in Brussel voor thuis door een ervaren installatiebedrijf? Via onze website zoek je zonder gedoe lokale installatiebedrijven. Tip: bekijk eerst onze handige checklist.

Checklist voordat je contact zoekt met installateur

 • Hoe groot is de ruimte waar het systeem komt te staan? Dit bepaalt het koelvermogen.
 • Welke soort klimaatbeheersing wil je? Zie ook welk type airco kies ik?. 
 • Hoe en waar wil je het installeren? Check de diverse soorten vaste systemen.
 • Hoeveel lawaai mag de buitenunit maken?
 • Wat wil je maximaal uitgeven?
Bekijk installateurs in: Brussel, Schaarbeek, Etterbeek, Elsene, Sint-Gillis, Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Jette, Evere, Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Ukkel, Vorst, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Joost-Ten-Noode.

Een koelere woning?

Ontvang offertes van de voordeligste experts uit de regio

Welke airco moet ik kopen?

Airconditioning zorgt voor extra verkoeling in jouw woning, winkel of kantoor. Je kunt kiezen uit allerlei systemen die kunnen worden geplaatst. In het volgende overzicht bespreken we een beknopte omschrijving van mobiele en vaste airco systemen met een korte opsomming van voordelen. Lees op deze website ook meer over: Beste airco.

Mobiele airco, vanaf €500,00
Een verplaatsbare airconditioner is ideaal voor de verkoeling van kleine ruimtes, doorgaans voor tijdelijk gebruik. Je maakt de keuze hiervoor omdat je het meteen kunt inzetten. Er is geen ingewikkeld installatiewerk. Daarnaast is het een betaalbare optie. Nadelen van een monoblock installatie zijn er ook: het geluid en je gebruikt vrij veel stroom. Ook heb je een opening naar buiten nodig (raam) voor de afvoerslang die de warme lucht afzuigt. Zodoende sijpelt er ook warme lucht het huis in.

 • De stekker in het stopcontact en gaan, profiteer direct.
 • Mobiele airco Brussel: Multi-inzetbaar in verschillende ruimtes.
 • Kan ook de lucht bevochtigen.
 • Het monoblock-type gaat het vaakst over de toonbank: een airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler / luchtkoeler is een soort ventilator waarbij lucht langs water met een koelelement wordt geblazen.

Vaste airco, vanaf €1.225,00
Het apparaat kent twee hoofdcomponenten: een buiten- en binnenunit. De unit aan de buitenkant wordt opgehangen aan een gevel of neergezet op een plat dak. De binnenste unit hang je bijvoorbeeld aan de wand of het plafond. Het gemak zit ‘m in een uitstekend koelvermogen, een beperkte geluidsoverlast (het deel dat lawaai maakt hangt namelijk buiten) en een efficiënte werking (weinig stroomverbruik). Het systeem dient diverse doelen: koelen, ontvochtigen, ventileren en verwarmen. Single split is geschikt voor slaapkamers, zolders en bijruimtes. Multi split is geschikt voor het koelen van verschillende ruimtes. Dergelijke installaties worden altijd geplaatst door een gecertificeerd bedrijf

 • Split airco Brussel: Vast element in de woning.
 • Verkoelen, ventileren en verwarmen.
 • Gebruikt weinig elektriciteit, en een hoge koelcapaciteit.
 • Geluidsarm verschillende plekken koelen.

Meerdere soorten vaste airco systemen

Zoek je een duurzaam en structurele oplossing? Dan kan je het beste gaan voor een vast model, ook wel bekend als split airco. Er zijn verschillende type split systemen. Het verschil zit in de binnenunit. De keuzes bespreken we hieronder. Op de website tref je ook meer info over: ISDE airco’s.

Wandairco
Veruit het meest populaire verkoelingssysteem voor Belgische woningen. Plaats de unit zo hoog mogelijk op een muur (vermijd plaatsing bij een warmtebron). Probleemloos te monteren, kan in vrijwel elke ruimte, laag geprijsd en het verspreidt de lucht uitstekend. Werkt zeer efficiënt in slaapvertrekken en zolderkamers maar zeker ook relevant voor kantoren en winkels. Te installeren vanaf €1050. Een goedkoop airco systeem in Brussel.

Vloerairco / console
De binnenunit plaatst men direct op de vloer of laag op de muur. Het lijkt een beetje op een normale verwarming radiator. Ideaal voor de woonkamer, overloop en/of gang of kleinere werkruimtes. De gekoelde lucht wordt verspreid in de ruimte met als gevolg een aangename gekoelde luchtstroom. Het systeem kan tevens ontvochtigen en verwarmen. Verkrijgbaar vanaf €1125.

Plafond airco
Een uitkomst voor grote bedrijfsruimtes en winkelpanden / horeca. Ze zijn voor het grootste gedeelte onzichtbaar, zeer stil, is eenvoudig te combineren en kan grote ruimte voorzien van perfecte luchtverspreiding. Er zijn 3 categorieën op het gebied van plafondairco’s: opbouw (als er geen ruimte achter het plafond is), cassette (in het verlaagde plafond verwerkt) en satelliet airco / kanaal airconditioning (bij grote aaneengesloten ruimtes). Wordt al geplaatst v.a. €1350.

VRF airco’s
Is een oplossing voor de wat grotere panden met veel losse ruimtes. Met 1 buitenunit en meerdere binnenunits kunnen meerdere ruimtes worden gekoeld en verwarmd. De temperatuur kan per ruimte worden geregeld. Voorbeelden van toepassingen zijn kantoorruimtes en datacentra.

Goedkoopste airco mei 2024 inclusief plaatsen

De kostprijzen van een airco inclusief montage in Brussel zijn heel divers. De prijzen fluctueren sterk per categorie airconditioning en per montagebedrijf (ook verhuur). In aanvulling daarop is het gevraagde koelvermogen een noemenswaardig kostenaspect. In het geval dat je kiest voor een systeem dat de hele woning koelt is de prijs en stuk hoger in verhouding tot gevallen waarbij je een kleine ruimte wilt koelen met een luchtkoeler. In het overzicht hieronder check jij een indicatie van prijzen voor vijf meest gekozen modellen inclusief installatie bij een airco bedrijf in Brussel. De tarieven zijn exclusief het onderhoud, navullen en elektriciteitskosten. Eventueel kan je ook huren.

TypeToelichtingPrijzen
Split-systeemMeest gekozen geluidsarm en energiezuinig systeem.€1175 – €1950
Vaste (Multi) Split aircoVerschillende binnenunits die zorgen voor verspreiding van lucht. €2215 – €2985
MonoblockEen vast binnenunit met een afvoer in de muur. €1145 – €2280
Mobiele aircoVerplaatsbaar systeem met een slang naar buiten.€405 – €800
AircoolerCombineert een airco met ventilatiefunctie.€235 – €665
Overzicht met de kosten van aannemers airconditioning in Brussel.

Top-10 merken mei 2024

 1. Carrier: Wereldwijd marktleider op het gebied van airconditioning, verwarming en koelsystemen.
 2. De’Longhi: Stijlvolle mobiele airco’s.
 3. Hitachi: Performance Wandmodel.
 4. LG: Krachtig en fluisterstil in gebruik.
 5. Midea: Uitstekende garantievoorwaarden.
 6. Mitsubishi: Werken met het milieuvriendelijke koudemiddel R410A.
 7. Daikin: Comfortabel, energiezuinig en betrouwbaar.
 8. Panasonic: Instellingen regelen via de Panasonic Comfort Cloud app.
 9. Samsung: Met Wifi voor extra gebruiksgemak.
 10. Toshiba: Energiezuinig, stil en een kenmerkend design.

Veelgestelde vragen over het koelen van je woning

Wat is een airco?
De meeste airco’s in Vlaanderen bestaan uit twee delen: een binnendeel en een buitendeel. De binnenunit onttrekt warme lucht uit de de woning en voert deze via de buitenunit naar buiten af. Daarvoor wordt een koelvloeistof (R410A of R32) gebruikt. De gekoelde lucht wordt terug geblazen in de ruimte. Dit koelsysteem kan je eenvoudig bedienen aan de hand van de simpele handbediening of mobiele app.

In welke situaties kies je voor een airco?
Frisse lucht realiseert een prettiger klimaat in een warme woning. En dat is waar een klimaatbeheersingssysteem voor is. Heb jij ook een erg heet huis in de zomermaanden en wil je wat verkoeling? Laat dan snel de airco installeren door een betrouwbare installateur in Brussel. Wonen, werken en slapen is dan weer een feestje. Ook kan je het gebruiken als verwarming in de winter en filtert het systeem de lucht voor een gezonde leefomgeving.

Kan ik mijn huis verwarmen met een airco?
Dat is waar, de airco met verwarmingsfunctie is sinds enkele jaren bijna de standaard. De a-merk airconditioners kunnen ook warme lucht de woning in blazen. Perfect tijdens de koudere maanden (elektrische bijverwarming). Het alternatief is een warmtepomp. Dat zijn stand-alone klimaatsystemen die – op moment dat je het nodig hebt – op een duurzamere manier een huis kunnen koelen of verwarmen.

Hoe hoog is de aanschafprijs van een airco?
De prijs wordt gebudgetteerd middels verschillende onderdelen. Als eerste heb je natuurlijk het advies, de airco en de tarieven voor de montage. Vergeet niet het jaarlijkse onderhoud. Daarbij zul je te maken krijgen met een grotere stroomvraag en daarbij een hogere energierekening. Ga maar uit van €95 tot €270 per woning / per jaar.

Hoeveel stroom verbruikt een airco?
Het energieverbruik van een airco is anders per systeem en capaciteit / koelvermogen. De systemen voor een hele woning gebruiken veel meer stroom wanneer je het vergelijkt met de basis modellen (vloer of wand). De moderne airco’s van veel verkochte merken als Hitachi zijn veel efficiënter (energielabel A+++) dan vroegere modellen. Een standaard koelsysteem gebruikt bij benadering 1,35 KW stroom voor een uurtje.

Hoe zit het met service en onderhoud?
Mag ik thuis het onderhoud van de airco doen? Kan ik zelf de binnenunit reinigen? Onze tip: kies ervoor om 2-jaarlijks een inspectie in te plannen door een bekwaam koudetechniek / airco specialist Brussel. De installateur helt ook met bijvullen, vacumeren en is er voor reparaties. Op die manier vervalt de verlengde garantie niet en een goede werking. De installateur kijkt bijv. naar compressor, koelvloeistof, expansieventiel, condensor.