Provincie Antwerpen

Wil jij een aangenaam en koel huis tijdens de lange warme periodes? Een goed werkende airco kopen in Antwerpen draagt bij aan een prettig binnenklimaat in een woning of kantoorpand. Op deze pagina lees je waardevolle info over de beste soorten toepassingen in België en een uitgebreid keuzeadvies. Mede vind je contactgegevens van – in de omgeving werkzame – installatiebedrijven en de actuele prijzen van airconditioning.

 • De definitie van een airco is: een klimaatoplossing dat koele lucht kan blazen.
 • Je kunt kiezen uit vaste- of mobiele airconditioners.
 • Mobiele airco systemen kunnen eenvoudig verplaatst worden maar verbruiken veel stroom.
 • Vaste airconditioners (in de volksmond split-airco’s) bestaan uit 2 onderdelen: Een buiten- en een binnendeel. Het voordeel is een stuk minder lawaai.
 • Een vast systeem in huis installeren kan al vanaf €1.375,00.

Airco laten plaatsen in Antwerpen

Het Klimaat in europa verschuift langzaam. De zomer kent toenemende temperaturen en daarbij hebben we incidenteel steeds sterkere hittegolven. Een toenemend aantal woningbezitters nemen dan ook het besluit om een airco te plaatsen in Antwerpen. Met airconditioning leven, werken en slapen levert je veel gemak op. Veel meer dan bijvoorbeeld een ventilator. Wil je een airco installeren in Antwerpen voor thuis door een ervaren installatiebedrijf? Via dit portaal tref je zonder gedoe populaire installateurs. Om de juiste opdracht uit te zetten adviseren wij eerst te kijken naar de bijgaande checklist.

Checklist voor het vinden van het juiste klimaatbeheersingssysteem

 • Wat zijn de afmetingen van de desbetreffende ruimte? Hieraan wordt het maximale koelvermogen afgeleid.
 • Voor welk klimaatsysteem wil jij kiezen? Bekijk ook welk type airco kies ik?. 
 • Welk apparaat kan worden geïnstalleerd? Check de diverse installatietypes.
 • Hoeveel geluid mag het systeem maximaal maken?
 • Wat mag de gehele installatie kosten?
Bekijk installateurs in: Antwerpen, Zwijndrecht, Wijnegem, Borsbeek, Wommelgem, Herentals, Heist-Op-Den-Berg, Herselt, Hulshout, Zandhoven, Olen, Westerlo, Herenthout, Lille, Grobbendonk, Vorselaar, Turnhout, Rijkevorsel, Hoogstraten, Merksplas, Beerse, Vosselaar, Oud-Turnhout, Arendonk, Ravels, Baarle-Hertog, Malle, Mol, Laakdal, Geel, Meerhout, Kasterlee, Retie, Dessel, Balen, Lier, Ranst, Boechout, Hove, Lint, Kontich, Nijlen, Duffel, Putte, Berlaar, Hemiksem, Schelle, Aartselaar, Mortsel, Edegem, Mechelen, Bonheiden, Willebroek, Rumst, Niel, Boom, Sint-Katelijne-Waver, Puurs-Sint-Amands, Bornem, Schoten, Essen, Kalmthout, Brasschaat, Stabroek, Kapellen, Brecht, Schilde, Zoersel en Wuustwezel.

Verkoeling in huis?

Vind de populairste aanbieders uit de regio

Welke airco moet ik kiezen?

Met behulp van airconditioning verkoel je de ruimtes thuis of op kantoor. We onderscheiden diverse soorten modellen die men kan installeren. In de volgende paragraaf check je de verschillen tussen vaste en mobiele airco systemen met daarbij de pluspunten en minpunten. Lees op deze website ook meer over: Goedkoopste airco.

Mobiele airco, vanaf €495,00
Een verplaatsbare airconditioner is geschikt voor de verkoeling van kleine ruimtes, of bijvoorbeeld tijdens een hittegolf. Positief aspect is dat het snel leverbaar is en meteen werkt. Je kunt alles zelf installeren. Mede is dit de meest goedkope oplossing. Veel genoemde nadelen van monoblock: de geluidsproductie en het systeem gebruikt veel elektriciteit. Tevens is er een raam nodig t.b.v. de afvoerslang (die lucht weg zuigt). Daardoor trek je ook weer warmte naar binnen.

 • Ready to go systeem, direct een koelere ruimte.
 • Mobiele airco Antwerpen: Te verplaatsen naar elke ruimte.
 • Kan koelen en luchtbevochtigen.
 • In veel huizen kiest men voor monoblock: de airco zonder buitenunit.
 • Een aircooler / luchtkoeler is een soort ventilator waarbij lucht langs water met een koelelement wordt geblazen.

Vaste airco, vanaf €1.275,00
Het split systeem kent twee hoofdcomponenten: een binnen- en buitengedeelte. De unit buiten de woning wordt op een dak of gevel gemonteerd. De unit aan de binnenkant kan overal worden opgehangen. De meest genoemde voordelen zijn een aantrekkelijk koelrendement, maakt weinig geluid in huis (het buitengedeelte maakt het meeste lawaai) en het energieverbruik is relatief laag. Dit type kan koelen, maar ook verwarmen. Single split wordt vaak gekozen voor een verdieping (slaapkamers, zolder etc). Multi split wordt vaak gekozen voor het hele huis. Vakmanschap is benodigd, het systeem wordt altijd geplaatst door een gecertificeerde monteur

 • Split airco Antwerpen: Vast element in de woning.
 • Koelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen met 1 systeem.
 • Gebruikt weinig stroom en een hoog rendement.
 • Geluidsarm verschillende plekken koelen.

De verschillende soorten vaste airco systemen

Gebruik je de airco langer dan 2 weken per jaar? Dan adviseren wij een vast model, ook wel bekend als split airco. Op het gebied van split-systemen heb je meerdere keuzes. Met name de binnenunits zijn daarbij verschillend. De mogelijkheden staan hieronder weergegeven. Bekijk ook meer over: Pluspunten van airco’s.

Wandairco
Veruit het meest populaire verkoelingssysteem voor Belgische woningen. Installeer de binnenunit aan de bovenkant van de wand (vermijd plaatsing bij een warmtebron). Gemakkelijk te monteren, geschikt voor bijna elke ruimte, aantrekkelijk geprijsd en het verspreidt de lucht uitstekend. Vooral toegepast in slaapkamers en zolderruimtes maar zeker ook relevant voor kantoren en andere werkruimtes. Verkrijgbaar vanaf €1175. Een goedkoop airco systeem in Antwerpen.

Vloerairco / console
Deze unit zet men op de vloer of wordt laag aan de wand gehangen. Het lijkt wel wat op een verwarming. Wordt doorgaans geplaatst in slaapkamers/woonkamers/zolders of kleine kantoorruimtes. De gekoelde lucht wordt verspreid in de ruimte wat zorgt voor een constante koude luchtstroom. Naast koelen kan het ook verwarmen. Te installeren vanaf €1125.

Plafond airco
Wordt toegepast in fabrieken / kantoren en winkelpanden / horeca. Het is amper zichtbaar, zeer stil, is eenvoudig te combineren en het systeem zorgt voor een ultieme luchtverspreiding. We onderscheiden 3 soorten plafondairco’s: opbouw (als er geen verlaagd plafond is), cassette (in een verlaagd plafond geïnstalleerd) en kanaalairco & satelliet airconditioning (bij grote installaties toegepast). Wordt al geplaatst v.a. €1550.

VRF airco’s
Is de beste mogelijkheid voor grote gebouwen met meer dan 5 ruimtes. Met 1 grote buitenunit en verschillende binnenunits kunnen meerdere ruimtes worden gekoeld en verwarmd. Het is mogelijk per ruimte de temperatuur te regelen. Voorbeelden van toepassingen zijn kantoorruimtes en hotels.

Goedkoopste airco juni 2024 incl. monteren

De aanschafprijzen van een airco inclusief montage in Antwerpen kunnen flink uiteen lopen. De totale kosten kunnen afwijken per airconditioning methode en per montagebedrijf (ook verhuur). Ook is het noodzakelijke koelvermogen van grote invloed op de onkosten. In het geval dat je een oplossing zoekt voor meerdere ruimtes ben je duurder uit in verhouding tot gevallen waarbij je een kleine ruimte wilt koelen met een luchtkoeler. In het onderstaande overzicht check jij een actuele prijsindicatie van vijf veel gekozen uitvoeringen inclusief installatie bij een airco bedrijf in Antwerpen. De getoonde kosten zijn excl. periodiek onderhoud, vullen en vacumeren en elektriciteitskosten. Voor tijdelijk gebruik kan je ook een systeem huren.

SysteemOmschrijvingPrijsindicatie
Split airco met buitenunitEén binnenunit met een buitenunit die lucht aanzuigt.€1150 – €1990
Multi Split aircoMeerdere binnenunits worden gekoppeld aan één buitenunit.€2180 – €2905
MonoblockMeestal een mobiele airco zonder een buitenunit. €1125 – €2225
Mobiele aircoEen verrijdbaar model met een afvoerslang. €360 – €825
AircoolerEen luchtsysteem waarbij koud water wordt gebruikt. €215 – €660
Overzicht met de geschatte tarieven van aannemers airconditioning in Antwerpen.

Top-10 merken juni 2024

 1. Carrier: Besturing met afstandsbediening of handige App.
 2. De’Longhi: Energiezuinige mobiele apparaten voor in huis of op kantoor.
 3. Hitachi: Shirokuma Wandmodel.
 4. LG: DUAL Inverter Compressor met 10 jaar garantie.
 5. Midea: Mission-PRO-R32 Single Split.
 6. Mitsubishi: Innovatieve wand- vloer- en plafondunits.
 7. Daikin: De beste airco systemen op de markt.
 8. Panasonic: Bestrijdt geurtjes, virussen, bacteriën, allergenen en pollen.
 9. Samsung: Onafhankelijke regeling van individuele zones.
 10. Toshiba: Zuivert de lucht dankzij het IAQ filtersysteem.

Veelgestelde vragen over koeling in huis

Op welke manier werkt een airco?
De meeste airco’s in Vlaanderen bestaan uit 2 delen: een binnen- en buitenunit. De binnenunit onttrekt de warme lucht uit een ruimte en transporteert deze warmte via het koelmiddel naar buiten. Daarvoor wordt een koelvloeistof (R410A of R32) gebruikt. De koude lucht wordt terug in de ruimte geventileerd. Dit koelsysteem kun je aan en uitzetten via een mobiele app via WiFi.

Waarom kiezen voor een airco?
Koele lucht kan het leefklimaat in een warme woning verbeteren. Dat is precies wat een klimaatbeheersingssysteem doet. Heb jij dus last van een heet huis in de zomerperiode en wil je lagere temperaturen bereiken? Zet dan de volgende stap en laat de airco plaatsen door een goede installateur in Antwerpen. Wonen, (thuis)werken en slapen is dan weer een feestje. Tevens zorgt het voor warmte in de winter en filtert het de lucht.

Kan ik de airco gebruiken als verwarming?
Absoluut, de airco met verwarmingsfunctie is op dit moment niet uniek meer. De nieuwste airconditioners kunnen ook warme lucht de woning in blazen. Perfect tijdens de koudere maanden (elektrische bijverwarming). Eventueel kun je een warmtepomp overwegen. Dit zijn handige installaties die – wanneer jij het wil – met slechts beperkt stroomgebruik een appartement kunnen verwarmen en koelen.

Wat is de prijs van een airco-systeem?
Het prijskaartje wordt bepaald door diverse bouwstenen. Om te beginnen een stukje advies, aanschafkosten en de prijs van de installatie. Verder heb je te maken met onderhoud (eens per 2 jaar). Daarnaast zul je te maken krijgen met meer elektriciteitsgebruik met als resultaat een flink hogere stroomkosten. Gemiddeld betaal je €95 tot €315 op jaarbasis.

Hoeveel stroom verbruikt een airco?
Het energieverbruik van een airco varieert per soort systeem en de afmetingen van de te koelen ruimte (koelvermogen). De zware modellen verbruiken natuurlijk meer stroom als je het afzet tegen eenvoudige wand modellen. De moderne airco’s van veel verkochte merken als LG hebben vaak een gunstiger verbruik (energielabel A+++) dan oude modellen. Een gangbaar koelsysteem benodigd grofweg 1,55 KW elektriciteit per 60 minuten.

Moet ik onderhoud uitvoeren?
Mag ik in huis onderhoud aan de airco uitvoeren? Hoe gaat het reinigingsproces in zo’n werk? Wij adviseren om eens per 2 jaar een inspectie in te plannen door een deskundig koudetechniek / airco specialist Antwerpen. De installateur verleent ook diensten als bijvullen, vacumeren en reparaties. Dan kom je soms in aanmerking voor verlengde garantie en blijft het systeem zuinig werken. De monteur checkt o.a. compressor, verdamper, expansieventiel, koelvloeistof.